'Cas BPA'

Martín Blas declara que Miquel li va lliurar dades dels Pujol

El comissari diu a la Batllia que li van demanar que intercedís en un expedient a Banco Madrid

Martín Blas declara que Miquel li va lliurar dades dels Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Estàvem asseguts a l’Hotel Villa Magna en sofàs separats i de sobte es va asseure al meu costat i em va dir: ‘Has d’estar molt atent.’ Em va obrir un periòdic i va aparèixer un text que deia, més o menys, que l’Estat estava en guer­ra contra Catalunya i que la prioritat era el nacionalisme. Necessitem que ens doni els comptes que tingui de la família Mas, Junqueras i Pujol. Va tancar el periòdic i em va dir: ‘Entens el que t’estic demanant? No em prenguis per idiota, vull els comptes d’aquesta gent.’” Així explica Joan Pau Miquel com el comissari Marcelino Martín Blas li va demanar en persona a Madrid els comptes dels Pujol. Aquella va ser una primera reunió i n’hi va haver una altra en què, segons Martín Blas, Miquel li va entregar les dades delsl Pujol, tal com va declarar a la Batllia i recull el diari El Mundo.

“Miquel em va donar mig foli, la qual cosa abans es deia una quartilla escrita com a màquina antiga. Allí estava el nom de Jordi Pujol, la seva senyora i una filla, uns números i una quantitat d’euros. Era un paper sense capçalera, sense segell ni res.” Al qual, segons el comissari ja jubilat, va succeir una petició d’ajuda “amb l’expedient del Banc d’Espanya”. Martín Blas li va contestar que ell no podia fer res, que era un policia i que no treballava per al Banc d’Espanya. La versió del comissari ratificaria que BPA va entregar les dades dels Pujol per intentar que la policia patriòtica espanyola els ajudés en l’expedient que s’estava fent contra Banco Madrid, filial de BPA. Cal recordar que el Sepblac estava investigant Banco Madrid per blanqueig.

Els fets van tenir lloc el 6 de juny de l’any 2014 a l’Hotel Villa Magna i també hi va participar Higini Cierco, segons recull l’informe de la policia espanyola que, d’amagat, va gravar la trobada entre Martín Blas i Joan Pau Miquel. Un cop entregats els documents el comissari va marxar i Cierco es va reunir amb Miquel al bar de l’hotel. La policia va fer un desplegament de cinc agents, identificats amb el seu número de funcionari en l’acta confidencial que es va realitzar després, per gravar tota la trobada. “A les 13.00 hores es detecta l’arribada al saló d’un individu al qual els actuants identifiquen de forma clara i determinada com Joan Pau Miquel Prats [...], vesteix camisa blava clara i pantalons vaquers. Porta una maleta fosca.” Després de la conversa, Martín Blas va marxar amb la informació, mentre Miquel va romandre a l’hotel, a la vista dels agents. “A les 13.30 hores un individu al qual els actuants identifiquen de forma clara com Higini Cierco Noguer fa acte de presència a la terrassa, s’asseu al costat de Joan Pau [...]. Higini demana aigua mineral i Joan Pau una hamburguesa i una Coca-Cola.”

La justícia andorrana ha pres declaració recentment al comissari Martín Blas, que ha negat qualsevol tipus d’amenaces però que ha admès que l’ex-conseller delegat del banc li va lliurar la informació en mà a l’hotel madrileny. Nega qualsevol tipus de coacció i sosté que va actuar en tot moment seguint instruccions de l’ex-director adjunt operatiu (DAO) de la policia.

tracking