Esdeveniments

Govern descarta el festival de música a l'estil Cap Roig

S’havien previst sis concerts en tres caps de setmana de finals de maig i principis de juny

Govern descarta el festival de música a l'estil Cap Roig

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Turisme ha descartat definitivament la celebració del festival de música de primavera que havia de celebrar-se entre els darrers caps de setmana de maig i els primer de juny, coincidint amb la temporada baixa. La cancel·lació del projecte, segons va explicar Francesc Camp, ha arribat per la retirada d’un dels patrocinadors privats principals. La marxa enrere d’una de les empreses andorranes que promocionava econòmicament l’event significava, per evitar que l’Estat hagués de posar més capital, que el format s’havia de reduir i Turisme ha considerat que no era adient perquè es perdia el format de festival. La idea del projecte era establir un festival de concerts de petit format, com el de Cap Roig, i intentar assentar-ho com un afegit turístic en l’epoca de temporada baixa. Precisament és el mateix promotor que el festival de Cap Roig, Clipper’s Live, el que tenia l’acord amb l’executiu per impulsar el certamen.

El pacte per fer un conjunt de concerts es va tancar l’abril del 2018 després d’una llarga negociació. Clipper’s Live tenia un contracte previ amb Principàdel ja que va ser el difunt empresari Miguel Lao qui va tenir la idea. Els problemes econòmics de Principàdel van fer abandonar el projecte. Govern el va voler repescar per a la primavera de l’any passat però no va arribar-hi a temps, especialment perquè ja no es van poder tancar els grups que més interessaven. Finalment el pacte de l’abril fixava que la primera edició es faria la primavera del 2019. El certamen comptava amb sis concerts i un pressupost d’uns 800.000 euros. El pressupost es cobria amb un partenariat a tres bandes. D’una part entre el Govern i les empreses andorranes patrocinadores es cobria mig milió d’euros. Els altres 300.000 els arriscava el grup promotor que els havia de recuperar amb la venda d’entrades.

Una de les empreses privades patrocinadores va sortir del projecte i la situació va canviar. “No volíem córrer un risc gran quan es va produir la pèrdua del patrocinador ja que ens obligava a fer un format molt més reduït i ja no era ben bé un festival”, segons va comentar Francesc Camp. El ministeri de Turisme va optar pel criteri de “prudència” i no superar el límit de risc.

Projecte interessant de futur

Encara que el festival de primavera no ha fructificat, Camp considera que és “un projecte interessant per al futur perquè tot i que a Catalunya hi ha una gran oferta de festivals a Andorra li convindria. “Pot ser un bon complement per atrure turistes en uns caps de setmana que coincideixen amb la temporada baixa i aportaria valor afegit, amb la qual cosa potser es pot reprendre el projecte en el futur”, comenta el titular de turisme. No es descartava tampoc que es venessin paquets amb l’estada hotelera i l’entrada d’un o diferents concerts. La idea era fer-ne sis en tres caps de setmana de forma que un fos dissabte i l’altre divendres nit o diumenge tarda.

La iniciativa buscava traslladar el model d’èxit del Festival de Cap Roig i portar-lo a Andorra amb l’ampli catàleg de músics amb els quals treballa Clipper’s. L’emplaçament previst per alsconcerts era l’aparcament situat davant de l’edifici administratiude Govern, on hi ha l’antiga plaça de toros. S’instal·lava una infraestructura específica pera les actuacions, tal com es fa amb el Cirque du Soleil, que un cop finalitzat el festival es retiraria. Comportaria la col·locació d’una graderia, tot i que encara no s’havia decidit quina hauria de ser la capacitat gairebé amb l’inici de les actuacions del Cirque du Soleil a principi de juliol.

La idea inicial d’ubicació

La voluntat inicial de l’executiu era poder organitzar els concerts a la plaça del Consell General. S’havia pensat que era el lloc ideal per a actuacions de petit format com les de Cap Roig perquè l’espai és recollit, hi ha una bona acústica i al mateix temps les vistes són d’un gran atractiu. Sindicatura, però, va denegar la possibilitat d’utilitzar la plaça amb aquesta finalitat. L’explicació passa perquè en anteriors esdeveniments en els quals es va utilitzar aquest espai va tenir lloc trencament de peces del terra. L’indret era emblemàic com el de Cap Roig i ajuadava a donar l’atmòsfera idònia.

tracking