Reportatge

D'ETA a Snowden

L’advocat xilè Gustavo Boye ha denunciat Andorra davant d’organismes internacionals per la suposada persecució que pateix el seu client Josep Anton Silvestre. Boye és polièdric. De ser condemnat per segrestar Emiliano Revilla per a ETA a defendre Edward Snowden.

D'ETA a Snowden

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Editor de la revista Mongòlia o advocat de Carles Puigdemont. Condemnat per segrestar l’empresari Emiliano Revilla o querellant del president dels Estats Units per la presó de Guantánamo. L’avocat que denuncia Andorra en instàncies internacionals per la persecució que pateix el seu client Josep Anton Silvestre és una figura mediàtica que ha aconseguit fer-se un nom en alguns dels casos més transcendents dels últims temps. Boye encara no ha volgut explicar a quins organismes internacionals ha portat la denúncia per l’amenaça que pateix Josep Anton Silvestre pel ‘cas BPA’, en què ha recusat onze batlles i magistrats.

Boye ja ha portat abans estats davant d’instàncies internacionals com va fer amb els Estats Units per Guantánamo o contra Israel per l’atac contra la flota que volia arribar a Gaza. La presència de Boye en la causa que Silvestre presenta, suposadament, contra l’Estat andorrà en instàncies internacionals és possible que agafi una volada important, ja que és un dels lletrats més mediàtics amb presència en moltes tertúlies. És un dels advocats de moda des que va agafar la defensa de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont quan es va exiliar a Bèlgica. I just abans havia estat en el centre de l’atenció mediàtica com a part de l’acusació particular contar l’extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas.

Boye és fill d’un periodista xilè i va emigrar a Alemanya on va estudiar, sense acabar, Ciències polítiques. El 1987 va marxar cap a Espanya i va entrar en moviments revolucionaris que el van portar a ser detingut el 1992, juntament amb altres tres persones més de nacionalitat xilena, com a sospitós d'haver participat en els segrestos d'Emiliano Revilla i Manuel Prado i Colón de Carvajal, tots dos perpetrats per la banda terrorista ETA. Tant Boye com la resta dels detinguts van ser acusats de pertànyer al Movimiento de Izquierda Revolucionària (MIR). Va ser declarat culpable de col·laborar en el segrest de Revilla, pel qual el 1996 va ser condemnat a una pena de catorze anys de presó. Boye sempre ha defensat la seva innocència. A la presó, es va matricular a la UNED i va completar la llicenciatura de Dret. El 2002, sis anys després d'ingressar a la presó, va ser posat en llibertat. El 2014 també va estar en el focus quan es va integrar en l’equip jurídic que defensava Edward Snowden, el soldat dels Estats Units acusat pel Govern nord-americà de revelació de secrets en mitjans de comunicació.

D'ETA a Snowden

tracking