sanitat

Una empleada de l'hospital va mirar dades d'una familiar

La investigació, traslladada al ministeri de Salut, confirma les consultes irregulars

Una empleada de l'hospital va mirar dades d'una familiar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una administrativa de l’hospital hauria consultat de forma irregular l’expedient d’una familiar de manera reiterada des del 2011 i el centre ha trobat la traçabilitat de les visites indegudes. La constatació ha arribat per la investigació oberta arran que una pacient va alertar que la seva família tenia coneixement d’informació mèdica que ella no havia explicat i que sospitava d’una familiar que treballa en la secció administrativa del Nostra Senyora de Meritxell. El dossier va ser entregat al ministeri de Salut, segons van indicar fonts properes a l’executiu, que és l’encarregat d’iniciar el procediment per establir els fets. La pacient va presentar una denúncia tant contra l’empleada com envers l’hospital per no haver tingut prou cura per protegir la història clínica.

El cas té moltes arestes perquè hi ha involucrades disputes familiars prèvies, tot i que aquesta circumstància no serviria com a eximent si es constata al cent per cent el comportament indegut. Un cop les entrades sense justificar a l’expedient s’han contrastat el tema clau és establir si la informació a la qual va accedir va ser revelada, tal com assegura la pacient, o no va ser difosa. Aquest punt és fonamental perquè marca la línia vermella del delicte. A la mateixa pacient se li haurien fet visites per part d’una altra administrativa, tot i que en aquest cas no és clar si s’hauria aprofitat per part de la seva companya que pogués haver-se deixat el sistema obert.

El reglament intern de l’hospital fixa que la revelació de dades mèdiques de pacients es pot arribar a castigar amb l’acomiadament, mentre que l’accés irregular només està sancionat amb multa. La Llei de drets i deures del pacient estableix que en casos molt greus les sancions poden anar de 50.000 a 100.000 euros. El cas, però, segons diferents fonts jurídiques, no és tan evident perquè és complicat que es pugui demostrar que hi ha hagut una revelació de la informació a menys que la persona que la va rebre així ho declari.

El ministeri de Salut, segons fonts properes al Govern, no té un calendari respecte a quan es pot finalitzar el dossier. De moment ha estat traslladat a un funcionari que serà l’encarregat d’analitzar la informació aportada per l’hospital i de recollir les proves que cregui convenients abans de presentar una proposta de resolució.

tracking