justicia

Casadevall demana més magistrats per evitar el bloqueig

El Consell Superior de la Justícia reclama un augment de la plantilla per estar preparat en casos que les recusacions puguin aturar les vistes

Jurament de la renovació del càrrec del magistrat Vincent Anière al TS
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després d’un nombre incomptable de procediments de recusacions a batlles i magistrats, l’advocat Josep Anton Silvestre va aconseguir que s’acceptés apartar el president de Corts, Josep Maria Pijuan, del cas BPA, en què ell defensa Pablo Laplana, Xavier Mayol i els dos germans Rivero. En espera que es resolgui la composició del tribunal, l’aturada del judici és total. Precisament per aquest motiu, des del Consell Superior de la Justícia (CSJ) es demanen més recursos per evitar el bloqueig judicial i poder celebrar vistes si hi ha més recusacions. El president, Enric Casadevall, va recordar ahir que “a data d’avui només tenim un magistrat recusat”, si bé va reconèixer no saber “què pot passar si això va més amunt”. En aquest sentit, Casadevall va explicar que des del CSJ es té present la necessitat de “tenir una mesura per poder tenir magistrats suplents per si fes falta o algun batlle més”.

“Hem de preveure que si arribem a un moment que en tenim molts [magistrats recusats] tinguem una manera de poder fer els judicis”, va afegir. De fet, el màxim responsable de l’ens judicial va anticipar que en breu es publicaran dos edictes per “treure dues places de batlle”. Així mateix, Enric Casadevall va argumentar que una solució passaria per “tenir algun magistrat més per si se’ns queda bloquejat”. Respecte al nombre d’aquestes “noves places”, el president del CSJ va dir que podrien ser “una o dues”. “Hem de veure també com evoluciona això, ara sembla que aparentment no és urgent i si ho és, per a les urgències ja hi ha procediments urgents”, va matisar. En aquest punt, Casadevall va destacar que el CSJ ja ha reclamat més magistrats al Govern, “però en el pressupost del 2019” no està previst. “Vol dir que s’haurà d’estudiar de cara al 2020, si és que fa falta, perquè hem de veure el que passa aquest any”, va afegir.

En qualsevol cas, Enric Casadevall va insistir en el fet d’obrir més places de magistrat i va posar sobre la taula la possibilitat de fer-ho “puntualment durant cert temps”. “Després a mesura que es vagin jubilant magistrats no fem entrar d’altres”, va argumentar. En paral·lel, el representant del CSJ va assenyalar que actualment ja existeix la figura “del magistrat emèrit”. Es tracta, va continuar, d’aquells juristes jubilats que “es poden tornar a demanar puntualment”, tot i que quan passen dels 75 anys no és possible fer-ho.

Nou codi de procediment civil

D’altra banda, Casadevall es va referir al nou Codi de procediment civil. Aquest text, va afegir, preveu “gravar les vistes” i per això el CSJ demana que entri en vigor l’1 de gener i no “el primer de setembre”. Enric Casadevall va explicar que el sistema implica invertir en l’actual seu de la Justícia. Un fet que no tindria sentit atès que en uns mesos estarà llest el nou edifici. El president del Consell va anticipar que la nova Llei de l’expedient digital permetrà als advocats consultar tots els seus dossiers “des de casa”.

VICENT ANIÈRE RENOVA EL CÀRREC DE MAGISTRAT AL TRIBUNAL SUPERIOR

El magistrat del Tribunal Superior de Justícia Vincent Anière va renovar ahir el càrrec amb adscripció principal a la sala civil. L’acte va tenir lloc a Casa de la Vall i va comptar amb la presència del president del CSJ, Enric Casadevall, que va explicar que Anière va entrar per primera vegada al TS el 2013.

'NO' A LA RECUSACIÓ DE LA BATLLE MORENO DEMANADA PELS CIERCO

La sala penal del Tribunal Superior ha desestimat la demanda de recusació de la batlle Maria Àngels Moreno que havien presentat el novembre passat els màxims accionistes de BPA, els germans Ramon i Higini Cierco. Demanaven la seva recusació a la instrucció del cas Landstreet, el que investiga la caixa B de BPA, i la van presentar després d’instar la recusació de la batlle Azahara Cascales, primera encar­regada d’instruir el cas, que va ser acceptada per la justícia. Moreno, l’única batlle de la secció especialitzada que es podia fer càrrec de la instrucció, es va oposar a la seva recusació. Els germans Cierco ho van demanar recordant que Moreno va tenir una relació jurídica i mercantil amb l’advocat d’una de les parts (el lletrat del Govern Manuel Pujadas), concretament l’any 2006, quan la va assistir en el marc d’un procediment urgent i preferent instat contra ella i en el marc d’un expedient disciplinari que el CSJ va obrir contra la batlle. Se’l va obrir per esclarir si la declaració d’ofici de Moreno de nul·litat d’una prova que afectava la intimitat de dos periodistes als quals es va punxar el telèfon i que havia estat acordada per ella podria comportar-li una responsabilitat disciplinària. Els Cierco al·legaven que aquesta relació creava una sospita raonable de la seva manca d’imparcialitat. La sala considera que del fet de donar una prestació concreta i puntual no es pot deduir una relació particular que podria posar en dubte la imparcialitat de la batlle. La sala tampoc ha admès a tràmit la recusació dels magistrats Yves Picod, Marie Conte i Bernard Plagnet reclamada per l’advocat Josep Anton Silvestre. El lletrat volia que no poguessin participar en cap cas on fossin part els quatre clients que representa en el cas Gao Ping. EL TS considera que no es pot recusar “in futurum”.

Casadevall demana més magistrats per evitar el bloqueig

tracking