Andorra Sobirana converteix Canillo en un duel a tres bandes

Els demòcrates confien a revalidar la victòria en un feu inexpugnable el 2011 i 2015

Andorra Sobirana converteix Canillo en un duel a tres bandes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’impacte que tindrà la candidatura d’Andorra Sobirana a la par­ròquia de Canillo és ara mateix una incògnita. La irrupció de la formació que estarà encapçalada per l’exconseller de comú Ricard Riba s’afegeix a la d’Acord, que engloba el PS i Liberals, i a la dels demòcrates, que aspiren a reeditar la victòria en una circumscripció que tant el 2011 com el 2015 es van emportar de manera aclaparadora.

Etiquetes:

La líder dels taronges serà la consellera general Meritxell Palmitjavila, que després de ser suplent en l’anterior contesa electoral formarà tàndem amb la fins ara subsíndica general, Mònica Bonell. El 2015, els taronges van estar liderats per Jordi Alcobé i Bonell va repetir de dos. Els demòcrates de Canillo van acabar de tancar el tiquet diumenge a la tarda, després d’un període de sondejos en què s’havia arribat a posar damunt la carta del conseller de Finances del comú canillenc, Marc Casal, que finalment va acabar rebutjant la proposta.

“Tots pensàvem que hi pogués haver renovació perquè al final és una mica el que ha volgut DA”, admet Palmitjavila en ser preguntada per els moviments de candidatures, encara que creu que la formació presenta nous aires tant a la llista nacional com a les par­roquials. L’ex-consellera general destaca de manera positiva el fet que hi hagi tres llistes perquè aquesta circumstància “aportarà més riquesa als debats”, cosa que de retruc comportarà que la campanya guanyi més interès. “Està bé tenir més concurrència i confiem a reeditar la victòria”, destaca Palmitjavila.

UNA MAJOR PLURALITAT

La número 1 d’Acord, Cristina Valen, celebra que hi hagi una major “pluralitat”, de la mateixa manera que Ricard Riba. “Aportarem alguna cosa diferent i alguna cosa nova al feu de Canillo”, afirma Riba, que s’erigeix com una alternativa al votant “molt enfadat” de DA. “Vendrem el programa com una cosa identitària i pensant en tothom, i no només en els poders fàctics i en la gent adinerada”, manifesta Riba, que al mateix temps critica el pacte entre el PS i els liberals perquè “s’entén però no es comprèn”.

Riba també fa referència al seu polèmic pas pel comú de Canillo, que va acabar abandonant per diferències amb l’equip liderat per Josep Mandicó, a qui acusa de no saber acceptar les crítiques. Riba afirma que no va anar a “moltes comissions” per motius laborals i considera que el cas és “aigua passada” i que “això no ha d’influir gens”.

Cristina Valen creu que d’Acord aporta un projecte “guanyador” per oferir un “canvi i una renovació”. “Volem treballar per una societat que no troba resposta dins de l’establishment nacional i de Canillo”, diu Valen, que creu que tindran “temps” per explicar “amb detall” l’acord signat amb els liberals. Valen i Josep Antoni Reina seran finalment els candidats d’Acord, malgrat que havien sonat amb força Judith Salazar i Sergi Lucas. El cens electoral superarà enguany el miler de votants a Canillo, una parròquia que és considerada un dels feus dels demòcrates, juntament amb Escaldes-Engordany.

EL 'FACTOR NOMEN'

Ni els més vells de la parròquia recorden quan hi va haver tres llistes en unes eleccions a Canillo i, sense anar més lluny, a les darreres comunals només n’hi havia una. Els demòcrates són clars favorits a la parròquia, especialment perquè al davant no hi ha cap partit amb un mínim de pedigrí. Ni hi ha comitè liberal, ni hi ha comitè del PS, ni hi ha comitè de Nomen. Són llistes fetes a cor­recuita amb escasses opcions de victòria. I no es tracta de menystenir, sinó de constatar la realitat que mostra que a Canillo fa prop d’una dècada que l’únic partit assentat és el taronja. L’únic dubte pot arribar per establir quin és el perímetre de danys que ha causat la guerra de ganivetades interna al voltant del número dos de la parroquial. L’elecció de Mònica Bonell va arribar després d’acarnissades discussions a l’estil dels capgrossos caps de casa de principi del segle XX. Però és difícil que tingui un efecte gaire gran en una parròquia a la qual li ha anat molt bé amb els demòcrates, en forma de plataforma esquiable, i que s’ha sentit atacada per altres forces nacionals. Segurament és el territori on el taronja és el color més favorit i seria una sorpresa majúscula qualsevol cosa que no fos un triomf amplíssim dels demòcrates. Perquè si la coalició vermella-i-blava d’Acord aspirava a fer un bon resultat sumant tot el vot del possible descontentament envers DA ara s’haurà de partit el tros de pastís amb la llista d’Eusebi Nomen, que vol pouar en el mateix indret. El fet que el pal de paller de la coalició d’Acord sigui precisament canviar el sistema electoral i fer que les parròquies petites perdin pes afecta per damunt de qualsevol altra Canillo i, per tant, encara s’hi afegeix un grau més de dificultat. Hi ha, però, una incògnita total sobre quin pot ser l’efecte Nomen a la territorial de perfil més conservador i on el nom de la llista Andorra Sobirana entronca directament amb una part important de l’electorat. I caldrà veure com pesa el fet que al candidat de Nomen, Ricard Riba, el fessin plegar del comú per les absències.

Andorra Sobirana converteix Canillo en un duel a tres bandes

Andorra Sobirana converteix Canillo en un duel a tres bandes

tracking