SOCIETAT

Un 17,8% més de tabac comissat a la duana francoandorrana

La frontera francoandorrana va interceptar l’any passat un total de 10,6 tones de cigarretes il·lícites

Un 17,8% més de tabac comissat a la duana francoandorranaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els duaners francesos van interceptar l’any passat un 17,8% més de tabac de contraban respecte al 2017. Són dades que va donar a conèixer ahir el govern francès, que va publicar la memòria de la Duana de l’any 2018, en què s’especifica que a la frontera francoandorrana es van interceptar fins a 10,6 tones de cigarretes que es volien fer passar de manera il·lícita. El 2017 es van requisar prop de nou tones. Cal destacar que és la primera xifra que es fa pública després de la signatura de l’acord d’intencions signat fa un any amb Andorra per reforçar la lluita contra el contraban de tabac. L’entesa preveu, entre altres mesures, la transmissió d’informacions i la realització de controls i vigilàncies conjuntes entre agents francesos i andorrans.

Al dossier, el govern gal subratlla que la lluita contra el tràfic il·lícit de cigarretes és una “prioritat” per a la duana francesa i que com a mostra d’això s’han reforçat els controls a tot l’hexàgon. Aquestes operacions tenen l’objectiu de desmantellar organitzacions criminals i prevenir el frau. A més, en els últims mesos també s’han intensificat els controls de la policia francesa a les zones urbanes del país, com serien els casos de Tolosa i Perpinyà, per impedir la venda de tabac de contraban als petits supermercats.

De fet, l’executiu gal afirma que s’han dut a terme controls conjunts entre els duaners i la policia “sota l’autoritat” dels prefectes amb una “particular atenció pels comerços de revenda il·lícita de cigarretes”. A més, el govern d’Édouard Philippe ha endurit considerablement les sancions per transportar tabac per sobre del límit permès. En el cas de portar més de quatre cartrons, les multes podrien oscil·lar dels 1.000 als 1.500 euros, mentre que per contraban en banda organitzada, les sancions poden anar dels 50.000 als 200.000 euros. A més, a la memòria del govern francès es posa de relleu que la fiscalia ha endurit el posicionament i que demana més sovint de manera “sistemàtica” sancions penals i penes de presó ferma per als casos de tràfic de tabac a gran escala.

tracking