Centre penitenciari

El 40% dels presos del centre són andorrans

La gran majoria de reclusos, gairebé un 80% o són nacionals o tenen la residència al país

El 40% dels presos del centre són andorrans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comella té una majoria de reclusos del país. Dels 56 interns ingressats al centre penitenciari a principi de mes, 44 (prop del 80%) tenien el domicili fixat al Principat abans de protagonitzar el problema amb la justícia que els ha dut a la presó. L’estadística apunta, a més, que la nacionalitat majoritària entre el col·lectiu d’interns és l’andorrana. Un 40% dels presos (23, 22 homes i una dona) són nacionals. Els segueixen espanyols (12, 10 homes i 2 dones) i portuguesos (7, tots homes). Després hi ha una àmplia varietat de nacionalitats: argentina, francesa, xilena, equatoriana, panamenya, marroquina, albanesa, peruana, dominicana i colombiana. Del total, només 5 són dones i la major proporció (37) tenen menys de 40 anys. Quatre superen els 60 anys.

El delicte més comès és el relacionat amb tràfic de droga o introducció i venda d’estupefaent. L’estadística facilitada per la direcció de la presó reflecteix que 21 dels 56 reclusos van ingressar a la Comella per una infracció contra la salut pública. En segon lloc i amb el mateix nombre d’interns, 7 en cada cas, hi ha agressions sexuals i violacions, assassinat o homicidi i furt, robatori o estafa.

Pel que fa al règim de cadascun dels 56, el majoritari és el preventiu. Estan pendents de sentència ferma 28 homes i 4 dones. Ja compleixen formalment condemna 18 homes i 1 dona. Dels 5 interns restants 2 tenen un arrest nocturn i 3 estan en semillibertat. Sobre la qüestió de la diferència entre preventius i penats, a favor dels primers, el director de la Comella, Francesc Tarroch, apunta que del total de preventius “alguns estan amb recursos, han estat jutjats i tenen una sentència que han recorregut. Tenim un equilibri entre preventius i penats però fins que no hi ha una sentència ferma no entren al mòdul de penats”.

Estabilitat, millores

Les xifres de reclusos fluctuen, però Tarroch apunta que “des de fa tres anys estem sobre la mateixa quantitat d’interns”. Les mitjanes així ho indiquen. Per exemple, el 2018 la Comella va registrar 108 ingressos (97 homes i 11 dones) però la mitjana anual d’ocupació va estar a l’entorn dels 45%, la mateixa que l’any anterior quan el nombre d’entrades a la presó va ser força inferior (66, 61 homes i 5 dones).

Tarroch recordava, en relació a l’estadística facilitada, que ni aquest any ni l’any passat ha entrat cap menor a la Comella. L’ingrés d’un suposa un canvi important de rutines. “Ni aquest any ni l’any passat no n’hem tingut cap però quan entra un menor se li dona prioritat i amb el personal que tenim és un sobreesforç que han de fer els funcionaris”, recorda. I és que han de rebre una atenció diferent a la dels adults. Els reclusos més joves són dos i tenen menys de 20 anys.

Els menors ocupen un espai diferenciat del centre penitenciari com també ho fan les dones, en unes instal·lacions que han experimentat millores en els darrers temps. Tarroch va recordar que l’any passat el mòdul de dones va incorporar espais nous en què s’han condicionat un gimnàs, una sala polivalent en què es fan activitats de formació i un taller. Amb aquests canvis “totes les activitats que fan les poden fer dins del mateix mòdul”. A més, continua Tarroch, “també es van fer tres sales de comunicació familiar, que això permet que no hagin d’entrar en contacte, en cap moment, amb els interns homes”. Sí que s’hi barregen en algunes activitats “puntuals durant l’any”. De les cinc dones internes a principi de mes, quatre estaven pendents de sentència ferma.

L’ampliació del mòdul de dones va ser una de les reformes que es van inagurar a la presó de la Comella durant el 2018. A mitjans de l’any passat també es van estrenar les dues habitacions per facilitar les comunicacions íntimes dels reclusos amb les parelles, una possibilitat inexistent fins aleshores. Tal com explicava fa uns dies Tarroch en una entrevista al Diari les demandes de vis-a-vis han estat inferiors a les esperades. Al desembre i al gener, per exemple, no hi va haver cap petició. Se’n poden beneficiar interns que portin almenys 6 mesos a la presó i amb parella estable.

El 40% dels presos del centre són andorrans

tracking