Projectes legislatius

La futura llei dels drets dels menors d'edat protegirà la identitat de gènere

El nou text inclourà el dret dels menors a “ésser respectats i acompanyats” en casos com la transsexualitat o la intersexualitat

La futura llei dels drets dels menors d'edat protegirà la identitat de gènere

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La llei qualificada dels drets dels infants i dels adolescents que amb tota probabilitat s’aprovarà en la sessió del Consell General de demà i que podria allargar-se fins dissabte protegirà la identitat de gènere dels menors d’edat. Després del treball en comissió s’ha afegit un article al text en què s’assenyala que tots els infants i els adolescents tenen el dret “d’ésser respectats i acompanyats en la determinació de la seva identitat de gènere”, és a dir, en casos com la transsexualitat o la intersexualitat. El nou articulat parteix d’una esmena del PS que va ser retirada per transacció, per després ser aprovada per unanimitat. El text original de l’esmena era: “Les persones transgènere i intersexuals han de ser tractades i anomenades d’acord amb el nom i el gènere amb què s’identifiquen i han de poder modificar aquesta informació en els registres i en els documents d’identitat emesos per les administracions públiques.” El PS va presentar un redactat alternatiu, per finalment acordar el text definitiu amb el grup que va proposar la transacció.

Un fet similar amb el que ha passat amb una altra esmena del PS per integrar un nou article al projecte de llei en defensa dels drets sexuals dels menors. El text de l’esmena assenyalava que cap menor “no pot ser sotmès a pressions per ocultar, suprimir o negar la seva orientació sexual, expressió de gènere o identitat de gènere”, i que les administracions públiques “han d’emprendre programes amb l’objectiu d’oferir suport social a totes les persones que estan en transició o un procés de reassignació de gènere”.

El treball en comissió ha donat llum verd a aquest article, però amb un text sensiblement diferent: els infants i adolescents seran protegits envers qualsevol mena de coacció que tingui un mòbil discriminatori per raons sexuals o de gènere. Les administracions públiques han d’emprendre programes que fomentin els drets sexuals i el respecte a la diversitat dels infants i adolescents, que incloguin, si escau, l’acompanyament social als que ho demanin.

No a la cigarreta electrònica

El treball en comissió ha inclòs al text de la llei un apartat en què es prohibeix vendre, oferir per a la venda o lliurar a menors d’edat productes destinats a ésser fumats, inhalats, xuclats, mastegats o altres, constituïts totalment o parcialment per tabac. També “es prohibeix vendre, oferir per a la venda o lliurar a menors d’edat els productes que imiten o que indueixen a l’hàbit de fumar”, és a dir, que es veta la venda als adolescents, entre altres productes, de cigarretes electròniques.

Entre la trentena d’esmenes aprovades al projecte de llei també destaca la que marca que no es pot considerar mancances d’atenció a infants i adolescents aquelles situacions provocades per la manca de recursos econòmics de les famílies per motius aliens a la seva voluntat. L’esmena inicial de la consellera general Sílvia Bonet incloïa un apartat, finalment no acceptat, perquè en casos com aquest el Govern pagués les despeses d’habitatge d’atenció als infants.

LÍMITS ALS GÀMETES DONATS PER EVITAR LA CONSANGUINITAT

La futura llei qualificada de tècniques de reproducció humana assistida, que s’aprovarà demà o dissabte a la darrera sessió del Consell General de la present legislatura, dictarà que el nombre màxim autoritzat de fills nascuts de persones de nacionalitat andorrana o residents a Andorra que es generin amb gàmetes d’un mateix donant no podrà ser superior a un, a menys que aquests siguin utilitzats en el projecte reproductiu de la mateixa receptora. En canvi, el nombre màxim de fills autoritzats nascuts de persones de no nacionalitat andorrana o no residents al país que es generin amb gàmetes d’un mateix donant podrà ser de fins a tres. Aquesta és una de les esmenes aprovades per transacció, presentada pel PS, al projecte de llei i que tenia com a motivació “limitar molt el nombre de gàmetes donats per evitar problemes posteriors de consanguinitat”. Els socialdemòcrates, que recordaven a l’esmena que “Andorra és petit”, posaven en dubte, fins i tot, “si és convenient utilitzar gàmetes de persones del país per altres persones andorranes” i que “potser convindria intercanviar gàmetes amb els països veïns”. El text pactat marca que a l’efecte del manteniment efectiu d’aquest límit, els donants de gàmetes masculins i femenins o embrions in vitro han de declarar en cada donació si han fet altres donacions prèvies, així com les condicions en què es van fer, i han d’indicar el moment i el centre en què es van fer. El centre té el deure de comprovar la veracitat de les dades mitjançant una consulta prèvia al registre de donants i els altres mitjans que es considerin adequats.

La futura llei dels drets dels menors d'edat protegirà la identitat de gènere

tracking