Afectacions pel temporal

Reobert l'accès a França

La carretera secundària de Ransol es troba tallada per risc d'allaus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'accès a França per la RN22 ja torna a estar obert, tot i que es manté la restrcció a vehicles de més de 19 tones. Tamateix, la carretera secundària de Ranol es troba tallada per risc d'allaus i els equipaments són obligatoris a la CG-2 des del Tarter, i a la CG-3 des la cruïlla de Sorteny.

Les nevades generalitzades a totes les parròquies, juntament amb el fort vent que bufa a les cotes més altes, van provocar que ahir el perill d’allaus arribés a un nivell elevat. En concret, l’extrem nord del país es va situar en nivell fort, és a dir en 4 sobre 5, mentre que la part central i baixa del Principat va tancar la jornada amb un risc moderat de 3 sobre 5. Una situació que es podria repetir durant el dia d’avui, tot i que des de Protecció Civil van apuntar que és possible que el risc fort de la zona alta baixi fins a moderat. En qualsevol cas, el cap d’àrea de gestió d’emergències, Cristian Pons, va advertir que “s’han d’extremar les condicions a la muntanya” i va “desaconsellar fermament les sortides a zones no seguritzades”. Precisament, des de Protecció Civil, en previsió de l’augment de les temperatures dels propers dies, van alertar que demà el risc d’allaus tornarà a situar-se a nivell 4. “Dissabte farà sol i s’estava esperant la nevada i per tant tothom anirà a la muntanya”, va afirmar Pons.

De fet, el cap d’àrea de Protecció Civil va subratllar que no s’ar­ribarà al nivell 5, el màxim, tot i que cal “extremar les precaucions”, perquè el mantell nival serà “molt poc estable”. Des del Govern també van demanar als muntanyencs anar amb “els equipaments de seguretat necessaris”, i “evitar esquiar fora de pistes senyalitzades” per les “allaus a nombrosos vessants”.

Problemes a Arcalís i Arinsal

Per aquest motiu, Protecció Civil va realitzar la nit de dimecres a dijous diversos tirs d’allaus preventius a Soldeu, Arcalís i Arinsal i avui divendres tots els dominis estan en funcionament tot i que en algunes estacions l'obertura d'instal·lacions s'anirà fent progressivament. Per condicionar l'accés i les pistes els responsables de Pal Arinsal també van optar dijous per provocar una allau a primera hora del matí. Fonts de l’estació van informar que va caure una gran quantitat de neu sobre la carretera, un fet que va impossibilitar l’accés a l’estació durant tot el dia. Els clients van ser traslladats amb autobús fins al telecabina de la Massana. La previsió, però, és que el camp de neu massanenc pugui obrir avui, si bé l’accés es podria limitar als sectors inferiors. L’altra pota de Vallnord, Ordino Arcalís, també va romandre tancada durant tota la jornada a causa del vent, que va arribar a ratxes de 50 quilòmetres per hora al fons de la vall i a 80 als cims, i de la neu acumulada al vial d’accés a l’estació. Per aquest fet, efectius del COEX i membres d’Arcalís han treballat tota la nit per obrir la carretera. Fonts del camp de neu van assenyalar que la previsió és poder obrir la part baixa de l’estació ordinenca, tot i que les condicions meteorològiques poden complicar les tasques. Finalment, Grandvalira va començar el dia amb 48 quilòmetres de pistes i les cotes altes tancades. Una situació que es va revertir al llarg de la jornada, atès que el domini va acabar amb 145 quilòmetres esquiables oberts.

En paral·lel, la circulació a la xarxa viària va millorar respecte a dimecres, si bé el dia va començar amb equipaments obligatoris a tot el país. A partir de les onze els equipaments únicament van ser necessaris des d’Ordino i Erts. Amb tot, des de les 17.30 hores fins al final del dia només es van mantenir els equipaments des de Canillo. Pels volts de les tres de la tarda es va obrir la circulació pel port d’Envalira, si bé es va mantenir tancada la carretera de Ransol. El cap de Mobilitat, Jaume Bonell, va apuntar que les retencions d’ahir van ser “pròpies de qualsevol altre dia”. Tot i això, l’accés a França per la frontera del Pas de la Casa va continuar tancat durant tota la jornada.

CIRCULACIÓ RESTRINGIDA PEL PAS DE LA CASA

Davant la gran acumulació de neu a la calçada, el servei de circulació del comú d’Encamp va decidir ahir tancar el trànsit pel centre del Pas de la Casa i permetre així els treballs de treta de neu. D’aquesta manera, des de les 8.30 hores fins al migdia l’accés a l’interior del poble encampadà només es va obrir a vehicles autoritzats. Pels volts de les 15 hores, els agents van aconseguir netejar les vies principals del Pas, com ara el carrer Sant Jordi o l’avinguda d’Encamp, i així permetre el trànsit rodat per la vila amb obligatorietat d’equipaments especials. Fonts del servei van informar que els treballs per treure la neu de la calçada van continuar durant tota la tarda amb l’objectiu de garantir els accessos al Pas de la Casa.

DEU VEHICLES SANCIONATS PER NO DUR EQUIPAMENTS

La policia va sancionar al llarg de dimecres un total de deu vehicles per no portar equipaments especials davant la forta nevada que va afectar el país. Segons van assenyalar fonts del cos, que van desplegar onze patrulles per tota la xarxa viària, es van multar vuit turismes amb un import de 180 euros de multa. La resta, van afegir, van ser dos vehicles pesants de més de 3,5 tones, que van ser sancionats amb 500 euros cadascun. D’aquesta manera, les multes per incomplir el Codi de Circulació van ascendir fins a un total de 2.440 euros. Precisament, des de la policia van posar l’accent en el fet que els controls sobre l’obligatorietat d’equipaments especials es van allargar també al dia d’ahir a les zones més transitades.

Crida a la precaució per l'elevat risc d'allaus

Crida a la precaució per l'elevat risc d'allaus

Crida a la precaució per l'elevat risc d'allaus

tracking