Política

Virtus Unita acusa Espanya de fomentar la doble nacionalitat

S’insinua que es podria arribar a instar que els espanyols no es naturalitzin

Virtus Unita acusa Espanya de fomentar la doble nacionalitatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’atac de Virtus Unita contra el Govern i contra Espanya per permetre que la doble nacionalitat sigui un fet molt habitual arriba a un punt crític quan el grup afirma que “sense arribar a proposar de prohibir l’accés a la nacionalitat a tots aquells que provenen d’un país que permet, i eventualment esperona...”, amb el que insinua que podria arribar a instar-se que es prohibís als espanyols accedir al passaport andorrà, ja que el seu país fomenta la doble nacionalitat. L’atac també apunta directament a l’ambaixada del país veí del sud, a la qual acusa d’incomplir “deliberadament la seva pròpia llei electoral, que l’obliga a exposar, en un lloc públic i visible, les llistes d’electors. Fins i tot, no les deixen veure ni als propis interessats, no fos cas que s’hi detectés algun nom que no convé desvelar”.

Virtus Unita constata que “poques persones que accedeixen a la nacionalitat andorrana compleixen efectivament les obligacions legals”. I la causa es troba en el fet que el Govern Forné “va acceptar que la preceptiva renúncia judicial a la nacionalitat espanyola, necessària per obtenir l’andor­rana, es podia anul·lar amb un simple acte a l’ambaixada d’Espanya, menystenint la Constitució –tant en el seu esperit com en el contingut– i transgredint la llei”. Es recorda que “malgrat l’afany de signar acords a tort i a dret, encara ara no han sigut bons per demanar (o exigir) al govern espanyol que reconegui la nostra Constitució”. També s’indica que caldria “titllar de desidiós, d’inconscient i incuriós el Govern que no actua ni es preocupa per garantir la perpetuació i el manteniment de la nostra identitat i el respecte a la Constitució que el legitima”.

Candidat a alcalde de lleida

El grup critica que hi hagi casos d’accés “a la nacionalitat andor­rana pel simple fet d’obtenir-ne un benefici, sigui una plaça a l’administració o una beca esportiva, per exemple, però que no es posen pas guants a l’hora de renegar-hi si veuen unes millors expectatives amb la seva vertadera nacionalitat”. Citen el cas d’un “alt funcionari que va obtenir la nacionalitat andorrana un mes de març, per aconseguir un lloc de treball, i el desembre del mateix any es presentava de candidat a l’alcaldia de Lleida”. Es tracta del que va ser candidat pel Partit Popular Josep Montanya.

El grup aposta perquè hi hagi un ensenyament més centrat en l’andorranitat per preservar la identitat nacional per a les generacions futures.

SDP DESCARTA QUE DA I LA 'TERCERA VIA' DE PINTAT CULMININ UN PACTE ELECTORAL

El president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, va descartar ahir que es pugui arribar a produir un pacte entre les forces de DA i de la tercera via, encapçalada per Josep Pintat. “No ho crec ni veig que es donin les condicions”, va resumir Bartumeu en ser preguntat per aquest assumpte, malgrat que va criticar el candidat dels taronja, Xavier Espot, per estar “molt ocupat prometent càr­recs i prebendes amunt i avall de les parròquies del país”. Bartumeu va fer referència a la notícia publicada pel Diari sobre la futura proposta d’Espot perquè el conseller de la Massana Carles Naudi assumeixi la cartera d’Exteriors. “Lamentem que en lloc de parlar de programes, només vegem per un costat el que en dic els Encants de Sant Antoni en forma d’atribució o preatribució temerària de llocs i de prebendes”, va ironitzar l’excap de Govern, que no va donar gaires pistes sobre l’oferta dels liberals per sumar-se a la coalició amb el Partit Socialdemòcrata (PS) a les llistes territorials. En aquest sentit, Bartumeu va afirmar que encara no han rebut cap proposta concreta dels liberals, malgrat que el partit blau s’hauria compromès a passar un text precís. “No ens han dit res”, va manifestar Bartumeu, que tampoc va donar cap pinzellada sobre quin seria el posicionament dels progressistes en cas que arribi la proposta formal. Tot i això, sí que va tornar a criticar les maneres amb les quals la seva formació va quedar fora inicialment del pacte. “Nosaltres no hem cavat algunes trinxeres que altres sí que es van esmerçar amb dedicació”, va recordar el president dels progressistes. Per la seva banda, el candidat del partit als pròxims comicis de la primavera, Josep Roig, es va mostrar preocupat per la presumpta “ingerència” dels partits a l’administració, l’endemà que el Sipaag va instar la fiscalia a investigar alguns càr­recs de relació especial del Govern. D’altra banda, Roig va criticar que després de la reforma de la Funció Pública, l’executiu de DA deixarà “un sector públic podrit”.

tracking