Funcionaris

Insten la fiscalia a investigar els assessors de l'executiu

El sindicat dels treballadors de l’administració general denuncia que fan tasques de direcció quan només poden ser assessors

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag) va presentar ahir un escrit de denúncia a la fiscalia perquè estudiï un possible delicte a la Llei de la Funció Pública, relacionat amb les atribucions d’una quinzena de càrrecs de relacions especials. El secretari general del sindicat, Lluís Anguita, va explicar que havien pres la decisió perquè tenen constància que hi ha personal que estaria exercint càrrecs de direcció o de coordinació de diferents departaments, una situació que la llei prohibeix, ja que només els dona atribucions per ser assessor. “És assessorament, exclusivament, el que els permet la llei, i la gran majoria estan presidint comitès o són màxims responsables de departaments en algun ministeri quan teòricament només poden assessorar el cap de Govern, els ministres, els cònsols i el president del Tribunal Superior de Justícia”. En aquest sentit, el secretari general va afegir que “ho portem a fiscalia perquè diguin si aquests casos estan fora de la llei”. La denúncia no és contra els assessors sinó contra els polítics que els han donat atribucions de comandament.

Anguita no es va atrevir a donar una xifra exacta del nombre de persones que podrien estar afectades, però sí que va posar d’exemple Elisabeth Almarcha, coordinadora del departament de Funció Pública. “Segur que hi ha més de deu i més de quinze persones que estan signant edictes i dirigint departaments, quan segons la llei haurien de limitar-se a assessorar. Ella és un bon exemple perquè té el càrrec de coordinadora, que no existeix, i a sobre és presidenta del comitè de selecció, i tampoc no ho podria ser perquè la llei no ho permet”.

Una pràctica habitual

Que persones contractades en règim de relacions especials tinguin més atribucions de les permeses és una pràctica habitual en els diferents executius, tal com reconeix Anguita. “Això ja fa anys que dura. No és una pràctica exclusiva d’aquest color polític sinó que abans també es feia. Jo no ho sabia perquè no estava al sindicat però ara ja m’ha quedat clar que era una pràctica habitual”, i afegeix que “segur que algun es limita al que estipula la llei i es dedica exclusivament a assessorar, però la immensa majoria, no”.

El sindicalista va comentar que aquest és un afer que els preocupa des de fa temps i creuen que presentant aquest escrit, serà l’única manera que el Govern els doni resposta abans que finalitzi el mandat. A més, Anguita recorda que ells ja van presentar fa un mes un escrit a l’executiu, però que, “veient que encara no han respirat ni ens han donat resposta i sabent que poden estar dos mesos i allargar-ho un altre, i que fins i tot podrien aplicar el silenci administratiu, hem considerat que d’aquí a tres mesos ja serien les eleccions i que no ho podem deixar escapar, per això hem fet la demanda a fiscalia”.

Un altre fet que preocupa el Sipaag és que “la gran majoria” de persones que exerceixen un càrrec en règim de relacions especials “són estrangeres”. Anguita va voler diferenciar entre els residents i aquelles persones contractades de fora, únicament per desenvolupar la tasca encomanada. “Si es té en compte aquest segon cas, la situació és més lletja perquè sembla que no tinguem professionals aquí, siguin andor­rans o residents, per exercir-los”. El sindicalista especula amb la possibilitat que se’ls contracti perquè interessa “tenir gent que no tingui cap lligam polític ni d’amistat amb el país. Gent que fa una feina, cobra i marxa, perquè si ho fessin aquells que fa més temps que hi són i que s’estimen el país, estic segur que no acceptarien coses que altres sí que fan”.

ZOOM

Terminis El Sipaag vol una resposta abans de les eleccions El sindicat ja va presentar fa un mes una carta dirigida a l’executiu per demanar explicacions sobre aquest fet, però no ha rebut cap resposta i com que té dos mesos per fer-ho, ampliable a un tercer, i a més, sempre podria declara el silenci administratiu, no ha volgut perdre més temps perquè si esgota els terminis, s’entraria en període electoral.

FORANS

Critica que es contracti molta gent estrangera Un dels fets que més indigna el Sipaag és l’elevat nombre de casos on els assessors són gent de fora, que no tenen cap vincle amb el país. Anguita es pregunta “si no hi ha andorrans o residents que puguin realitzar aquesta tasca?”, i afegeix que potser és una estratègia perquè la gent “que s’estima el país” no faria les coses que algun de fora sí que fa.

Insten la fiscalia a investigar els assessors de l'executiu

tracking