x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Precampanya electoral

Xavier Espot oferirà a Carles Naudi ser el proper ministre d'Exteriors

Les converses per tancar l’acord les porta directament el candidat de DA al marge de Toni Martí
Xavier Espot conversa amb Carles Naudi, d'esquenes, en la darrera sessió del Consell.

Espot oferirà a Carles Naudi el ministeri d'Afers Exteriors

Xavier Espot conversa amb Carles Naudi, d'esquenes, en la darrera sessió del Consell.

Fernando Galindo
Actualitzada 21/01/2019 a les 13:22
Demòcrates per Andorra (DA) considera que La Massana és la clau de volta que ha de permetre a Xavier Espot obtenir una àmplia victòria en les eleccions generals del proper 7 d’abril. I per això es treballa intensament per tancar una llista territorial guanyadora. El candidat de la formació taronja oferirà al conseller del grup mixt i un dels homes forts a la parròquia, Carles Naudí, el ministeri d’Exteriors, segons fonts properes a la comissió de candidatures de DA. D’aquesta manera es pretén reconduir la malmesa situació i lograr l’anhelat pacte. El nou ministeri d’exteriors que contempla el candidat dels demòcrates en el supòsit de poder formar Govern en solitari preveu subrogar una secretaria d’estat que seria l’encarregada de negociar l’Acord d’associació amb la Unió Europea.
Ara bé, en aquesta ocasió, Espot, a banda de convèncer Naudi, també haurà de vèncer l’oposició de destacats barons polítics de la Massana, amb Joan Gabriel com a cap visible. Fa uns mesos ja va intentar atraure al projecte els cònsols i líders destacats de la formació hegemònica a la parròquia, David Baró i Raül Ferré, davant l’evidència que Ciutadans Compromesos (CC) era favorable majoritàriament a tancar un acord amb la tercera via que lidera Josep Pintat. Al primer li va proposar convertir-se en el proper ambaixador al Consell d’Europa i al segon la subsindicatura i el quart lloc a la llista nacional. Els mateixos barons als quals ara Espot haurà d’intentar convèncer ho van frustrar a última hora. Els mateixos barons que dimecres passat van impedir la possibilitat d’articular una llista unitària que donés suport a la nacional més votada entre DA i la tercera via i deixar que cada partit de CC faci una candidatura. Una situació però, que podria fer un gir de 180 graus en el cas que Naudi s’acabi sumant al projecte d’Espot.


Els dubtes amb Pintat

Les converses que està portant a terme directament el candidat dels demòcrates a La Massana, a les quals es manté al marge Toni Martí, no fan més que eixamplar la bretxa actual que els separa de Josep Pintat. Tots els suports que pugui aconseguir Espot a la parròquia van en detriment de les possibilitats electorals del líder d’Unió Laurediana, la qual cosa podria per acabar sent una dificultat afegida en cas que li fos necessari arribar a un acord amb la tercera via per aconseguir ser investit cap de Govern. El nom de Carles Naudi no solament està en boca de DA, sinó que, des d’una part de CC, es contempla una alternativa que posaria en entredit el lideratge de Josep Pintat al capdavant de la nova força conservadora. La maniobra passa perquè el conseller massanenc encapçali la llista nacional de la tercera via, fet que relegaria Pintat a la parròquia de Sant Julià. Sempre que acabés acceptant.
 
FILLET I NAUDÍ REBUTGEN ANAR A LA LLISTA D'ORDINO
La parròquia d’Ordino és una de les tres on els demòcrates donen per pràcticament segura la victòria en les properes generals. Juntament amb Escaldes i Canillo. Encara que les dificultats que estan tenint per tancar una llista amb les màximes garanties ha instal·lat seriosos dubtes en el si de la formació taronja. Els candidats escollits eren l’actual conseller general Antoni Fillet i l’exsecretaria d’Estat de relacions institucionals i excònsol menor d’Ordino Consol Naudí, però ambdos han rebutjat l’oferiment. Des de la candidatura de Xavier Espot s’intensifiquen les reunions per intentar convencer-los que es replantegin la decissió, tot i que ja s’està treballant en la elaboració d’una llista alternativa. Els candidats serien els actuals consellers generals Justo Ruiz i Antoni Missé. Tothom a DA és conscient que cap dels dos aspirants té la tirada electoral de Fillet i Naudí, la qual cosa podria comprometre seriosament les possibilitats de victòria. A l’espera de conèixer el nombre de llistes i els candidats rivals.
LIBERALS ELEGEIX PALLARÉS PER LIDERAR LA LLISTA MASSANENCA
Judith Pallarés ha estat elegida per encapçalar la llista dels liberals de la Massana en les properes eleccions generals. L’acord es va prendre el passat dilluns en la reunió del grup i se li va donar llibertat a la candidata perquè s’encarregui de designar qui ocuparà la resta de llocs de la candidatura parroquial. Respecte a quin són els noms que poden estar en la llista, Pallarés va comentar que “de moment no n'hi ha cap més, ja que només hem acordat que se m'ha validat per poder començar a pensar-hi i veure si podríem trobar això, suport i consens i fer una llista de la parròquia, una candidatura liberal, liberal+independents, que sumi, que ens ajudi a guanyar aquests dos consellers”. Aquest plantejament està alineat amb la voluntat que el PS no s’incorpori a la llista, com a mínim amb les sigles, i per tant només a nivell individual.

Pallarés va indicar respecte a liderar la candidatura que “m’he posat a disposició del comitè per poder començar a veure si és possible trobar una llista liberal que sigui d'ampli consens entre aquelles persones que ens poden donar suport a la parròquia”. Amb aquesta intenció “m'he posat a disposició del partit per poder liderar aquesta llista territorial”. Cal recordar que, el 2015, Pallarés va formar part de la llista territorial liberal de la Massana acompanyant Carles Naudi. Quan es va produir el trencament del partit i la marxa de cinc consellers, entre ells Josep Pintat, Pallarés va ser l’única dels tres massanencs liberals que va continuar al partit i al grup parlamentari. En el consell només van quedar tres parlamentaris liberals, mentre que els altres van optar per seguir al costat de Josep Pintat. Com a conseqüència del trencament, els liberals van passar a ser una força minoritària dins de Ciutadans Compromesos.
Etiquetes
  • #29 fernando
    (24/01/19 07:35)

    les fake news d'Andorra es el que vulgarment es diu chafarderisme i intox...segur que fa i fará el mateix que TMP, per algo son de la mateixa casta...

    votare a qui sigui menys a ESpot, perque de fet No Espot, tornar a la mateixa incompetencia i maquiavelisme puebleri de barberia....

    Respondre
  • #28 Julia
    (21/01/19 20:28)

    Que el senyor Espot hagi desmentit la notícia no vol dir que no sigui veritat. Igual que un sigui director no vol dir que sigui millor que els redactors

    Respondre
  • #27 Joaquim
    (21/01/19 19:56)

    Ningú pensa retirar del diari una fake new que ja ha estat desmentida per mateix Sr. Espot? Quina mena de periodisme feu al diari? I aquesta notícia la signa el Director? Com serà la resta de la redacció...

    Respondre
  • #26 Renovi
    (21/01/19 18:49)

    Incrèdul va dir..
    Sr.Espot,ara que té l'oportunitat de canviar moltes coses pel que es veu vostè torna a la continuitat de la polìtica Martí,tornant a la continuitat,sigui valent i renovi del tot.A i a Ordino tenim gent,jove intel.ligents,molt més dinàmics i al dia,que aquests quatre que menciona.

    Respondre
  • #25 Kiko
    (21/01/19 17:20)

    Que no contin amb els nostres vots de casa. Esperavem algu bastant mes preparat, que un fill de papa ...

    Respondre
  • #24 Incrèdul
    (21/01/19 16:56)

    No fm riure amb lo dels candidats d'Ordino per DA,Fillet i Naudí,mireu els dos se'n moren de ganes,temps tindrem per comprovar-ho,potser si que volen que sel's llepi i que puguin dir ells,"m'hi han portat" perque l'alternativa seria una derrota estrepitosa.

    Respondre
  • #23 pere
    (21/01/19 16:17)

    "El nou ministeri d'exteriors que contempla el candidat dels demòcrates en el supòsit de poder formar Govern en solitari preveu subrogar una secretaria d'estat que seria l'encarregada de negociar l'Acord d'associació amb la Unió Europea."

    Clar i es contractarien un munt d'assessors milionaris perque ni el ministre ni els seus al seu voltant en tenen ni idea de com portar les "negociacions".

    Respondre
  • #22 sandra
    (21/01/19 15:45)

    Molt trist de parlar de "barons" i "homes forts". Com si a Andorra visquessim a l'edat mitjana amb reis i comptes i ducs i nosaltres els altres pobrets fossim els seus vassalls. Gent sense capacitat que es creuen fantastics perque han fet negoci aneu a saber en que. Es realment trist de viure aixi. Sento pena per aquest pais i el seu futur.

    Respondre
  • #21 estevet
    (21/01/19 15:39)

    D'hereu a hereu.
    Cosa del passat? No pas.
    Anem amb cotxes potents, amb rellotges suïssos i vestits de marca però nivell mentalitat, no em evolucionat tant.
    És aquesta l'Andorra que volem pel futur? Jo no.

    Respondre
  • #20 Silvia Gil
    (21/01/19 15:33)

    Estic liure va dir..
    El problema és que no tens pedegree, com els gossos de raça, per això no t'ha trucat, aquesta és la manera de fer política dels darrers 30 anys en aquest país !!!

    Respondre
Veure’n més
29
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts