Precampanya electoral

Ciutadans Compromesos descarta fer llista territorial

La proposta d’una candidatura comuna de Ciutadans Compromesos que donés suport a la formació amb més vots a escala nacional acaba tombada

Ciutadans Compromesos descarta fer llista territorialArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ciutadans Compromesos (CC) s’absté de participar en política nacional i no constituirà una candidatura territorial a la Massana. Aquesta és la conclusió de la trobada mantinguda dimecres a la tarda pels barons de la formació en què es va tombar el projecte, apadrinat pel comú, de fer una llista unitària que recollís els partidaris dels demòcrates i de la tercera via. Ciutadans Compromesos té integrants de diversos partits, però bàsicament hi ha pro demòcrates i pintadistes, mentre que el suport als liberals és molt menor després que Jordi Gallardo descavalqués Josep Pintat del lideratge del partit. La idea que impulsava el comú passava perquè les dues sensibilitats majoritàries acordessin una candidatura conjunta que posteriorment donés suport a la llista nacional amb més suport. Es donava per fet a les converses, també pels pintadistes, que la candidatura que liderarà Espot serà la més votada en l’àmbit nacional i per tant que seria la que finalment obtindria el suport dels consellers massanencs. Aquesta fórmula ja deixava fora els liberals, que en constatar que són minoritaris a CC van optar per fer llista pròpia.

La proposta va acabar sent rebutjada per l’oposició dels partidaris de la tercera via, que van estar liderats per Joan Gabriel. L’exsíndic va aconseguir imposar la seva tesi respecte que Ciutadans Compromesos no ha d’involucrar-se en política nacional i ha de deixar que cada partit presenti candidatura territorial. Els partidaris dels demòcrates són lleugerament majoritaris i defensaven que el 2015, quan la Massana va virar a favor dels liberals, es va respectar la decisió de la majoria. En un cas similar (el 2015 era força més clar que ara) els partidaris dels demòcrates van cedir, mentre que ara els pintadistes no ho han fet.

Decisió no definitiva

L’acord final deixa la porta oberta perquè hi hagi tres llistes territorials amb integrants de Ciutadans Compromesos. Una dels demòcrates, una altra de la tercera via i finalment la dels liberals. Existeix el dubte respecte si els socialdemòcrates hi presentaran una llista després que Judith Pallarés afirmés que els liberals anirien en solitari (tot i que el també liberal Guillem Forné ha desmentit que la decisió sigui ferma com s’explica a la columna lateral). El factor PS és un dels motius pels quals la decisió de Ciutadans Compromesos podria acabar canviant. La divisió del bloc conservador en tres partits podria derivar que el vot progressista, minoritari a la Massana, pogués acabar donant el triomf als liberals quan en teoria és la formació conservadora amb menys suport. Aquesta circumstància, segons fonts de Ciutadans Compromesos, pot significar que s’entri en una espècie de joc del gat i la rata per amagar el moviment final fins a l’últim moment.

L’altre element que pot fer girar la decisió passa per si SDP acaba entrant en l’acord amb liberals i socialdemòcrates. En augmentar les possibilitats de triomf a Andor­ra la Vella i Encamp s’obre la porta que el vot conservador tendeixi a agrupar-se. I el tercer queda pendent de si Josep Pintat pot o no desenvolupar el projecte de tercera via tancant la presentació de llistes territorials a la major part de parròquies. En cas que la tercera via renunciés al projecte i arribés a un acord amb els demòcrates automàticament Ciutadans Compromesos viraria cap a la llista única.

FORNÉ DIU QUE NO HAN DESCARTAT EL PACTE AMB EL PS

El president del comitè parroquial liberal de la Massana, Guillem Forné, assegura que encara no han pres cap decisió quant als pactes de cara a les llistes territorials. Aquestes paraules contrasten amb les declaracions de Judith Pallarés, que va afirmar que Liberals ha descartat anar amb el PS a la llista parroquial de la Massana. Si bé va admetre que al comitè es va arribar a la conclusió que presentar una llista de Liberals amb independents seria l’opció preferent de l’electorat, també va apuntar que estan oberts a “tothom que s’hi vulgui afegir”. Forné va assenyalar que parlar de diferències d’ideologia amb el PS és “curiós” perquè l’objectiu final del pacte és tenir les màximes garanties d’aconseguir representació al Consell.

MARSOL DEFENSA LA GESTIÓ DE DA I NO TEM EL PACTE A TRES

La possibilitat que SDP acabi entrant al pacte entre el PS i L’A no preocupa la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que confia en la gestió feta pel partit taronja com a màxim aval per repetir resultats. “Som un partit consolidat i hem de fer el programa indistintament del que facin els altres. Si s’ajunten o no és cosa seva, però hem de seguir fent gestió de Govern i esperar que els ciutadans ens facin costat”. La cònsol afirma que “no entén” el pacte entre els partits perquè “són grups polítics amb idees molt diferents que es presenten junts i després aniran separats al Consell”, però reconeix que si es presenten més llistes, com ara la tercera via, per exemple, “pot alterar el resultat perquè l’elector té més per escollir”.

QUINZE LÍNIES DE RICARD POY

Amb tres llistes tot és incert Ciutadans Compromesos té al davant una situació complicada amb la divisió dels membres en tres llistes. Tots els integrants coincideixen en la necessitat de preservar la marca i el projecte per a les comunals, però no serà fàcil amb uns comicis generals que es preveuen a cara de gos en aquesta parròquia. Amb tres llistes, si el PS no en fa, serà possiblement l’únic lloc on pot guanyar DA, tercera via o Liberals (amb el vot prestat socialdemòcrata). La contesa es preveu apassionant amb trinxeres a la recerca de vot casa a casa.

tracking