Reportatge

L'hemeroteca de Bartumeu

Progressistes-SDP baralla l’opció de sumar-se al pacte entre el PS i els Liberals, malgrat el cop de porta inicial que va rebre. El president de la formació va acusar-los de negociar “el pacte del no”i d’estar “al pati de l’escola”.

L'hemeroteca de Bartumeu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les hemeroteques acostumen a enxampar una bona part dels representants polítics que finalment es desdiuen d’una situació que havien arribat a negar públicament. Ara, qui ha passat per l’arbitratge de les seves declaracions ha estat l’excap de Govern i actual president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, que baralla adherir-se al pacte de les territorials entre el Partit Socialdemòcrata (PS) i els Liberals (L’A).

Després de saber que la seva formació quedaria fora de l’acord que ell mateix va arribar a proposar pel veto inicial del PS, Bartumeu va arribar a acusar els possibles socis del pacte de fer una “coalició” i de jugar “al pati de l’escola”. “Si els nens volen jugar al parxís, que hi juguin”, va dir Bartumeu a finals del mes de maig de l’any passat. L’excap de l’executiu va criticar que els dos partits perfilessin un acord sense programa per anar només “contra DA”. En aquest sentit, va ratificar que els progressistes no participarien en cap cas en un pacte com el que es va forjar al 2011 per fer-lo fora del Govern. “No és que no ens hi vulguin, és que no hi serem”, deia Bartumeu, que va criticar L’A i el PS per negociar “el pacte del no”.

De fet, el conseller general, Víctor Naudi, també va lamentar que tant Pere López com Jordi Gallardo “s’ho van voler fer sols” i va arribar a afirmar que els dos partits havien arribat a un pacte “numèric” amb l’únic objectiu d’emportar-se la victòria en algunes parròquies. A més, Naudi, com molts altres representants polítics, va titllar l’acord com el “pacte de la cadira” i que SDP havia presentat una proposta de “redreçament”.

Amb el pacte entre els Liberals i el PS cuinat, Bartumeu va rebutjar un acord amb els dos partits, que a finals de l’any passat va ser matisat quan va obrir la porta a teixir possibles pactes després de les eleccions sempre que el denominador comú sigui avançar en les negociacions a la Unió Europea (UE). El president dels progressistes va lamentar que el pacte es fes “a base de cadires, amb candidatures excloents” i “sense programa”. A més, va arribar concloure que l’acord no tenia “gaire coherència política”.

tracking