Les recusacions aturen les investigacions a BPA

Els germans han vetat Azahara Cascales i Maria Àngels Moreno també està recusada

Les recusacions aturen les investigacions a BPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El judici del cas BPA ja estava aturat en espera que es resolgui la composició del Tribunal de Corts un cop es va acceptar la recusació que l’advocat Josep Anton Silvestre va presentar contra el president de la sala, Josep Maria Pijuan. L’aturada és ara, però, total ja que s’han deixat d’investigar la vintena de causes que s’estan instruint respecte al possible blanqueig de diners organitzat des de Banca Privada. La batlle Azahara Cascales era qui estava instruint les diferents causes i els germans Cierco la van recusar perquè havia estat secretària d’Estat de Justícia i Interior en la primera legislatura demòcrata. La recusació ha estat acceptada a tràmit pel Tribunal Constitucional, que ara té dos mesos per resoldre.

Cal recordar que el blanqueig és un afer judicial que han de tractar les batlles especialitzades. Només n’hi havia dues: Maria Àngels Moreno i Canòlic Mingorance. Aquesta última era la batlle encarregada del cas BPA, però va haver de deixar les diferents causes quan va passar a formar part del Tribunal de Corts. Azahara Cascales va ser designada com a substituta de Mingorance i va heretar les causes BPA.

La recusació dels Cierco a Cascales ha comportat un problema important perquè només podia traslladar les causes a Moreno, però també ha estat recusada. Finalment, tots els dossiers han acabat arribant a Alexandra Terés. Però qualsevol investigació està aturada per dos motius. En primer lloc, s’està pendent de quina serà la resolució final per part del Tribunal Constitucional respecte a la recusació dels Cierco a Cascales. Si s’acceptés, tot i que fins ara les diferents instàncies ho han rebutjat, el traspàs dels casos BPA serien definitius i caldria veure quina és la batlle que se n’encarrega. En aquest sentit, també cal veure com finalitza la recusació contra Moreno. En segon terme, cal tenir clara la complexitat dels afers, que acumulen més de dos-cents mil folis i que arriben a una batlle que no ha tingut cap intervenció fins ara. El resultat final és l’aturada total en espera del Tribunal Constitucional.

AJORNEN EL JUDICI D'EMARSA PELS COMPTES A BPA

L’Audiència Nacional espanyola va ajornar ahir el judici a quatre acusats pel blanqueig de capitals del saqueig de la societat pública Empresa Metropolitana d’Aigües Residuals de València (Emarsa), en no haver remès la justícia andorrana la documentació dels comptes bancaris amb els quals suposadament es va cometre el delicte. Els comptes vinculats a Emarsa estaven localitzats a BPA. La fiscalia demana en aquesta causa cinc anys de presó i una multa d’1,9 milions d’euros per als empresaris Jorge Ignacio Roca Samper i Vicente Gil Usedo, així com per als fills d’aquest últim, Vicente i María Gil Blay, i que indemnitzin Emarsa amb 690.108 euros. Al començament de la vista la defensa de Vicente Gil i dels seus fills van demanar l’ajornament del judici en no haver arribat la documentació requerida.

tracking