Habitatge

El Raonador rep cent queixes per augments desmesurats dels lloguers

Vila aplaudeix les mesures del Govern però admet que els sous hauran de seguir pujant

El Raonador rep cent queixes per augments desmesurats dels lloguersARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, ja ha rebut un centenar de queixes per augments desmesurats dels preus dels lloguers. El representant manifesta que ja està perfilant l’estudi sobre la problemàtica per accedir a l’habitatge i que té previst enviar-lo a les institucions perquè el tinguin en compte a l’hora de prendre decisions. De fet, segons Vila, creu que podria tenir enllestit l’informe en un o dos mesos.

De totes maneres, el Raonador creu que la xifra de queixes podria ser més elevada, ja que hi ha possibles afectats per augments desproporcionats dels arrendaments que no s’atreveixen a denunciar la seva situació. És per això que Vila, que insisteix que les dades són confidencials, insta els llogaters perjudicats a donar a conèixer el seu cas per tenir “més massa crítica”. Un dels col·lectius que menys s’adrecen a les oficines del Raonador és el dels temporers, un fet que Vila atribueix a un “desconeixement” de la institució.

Preguntat per les recents mesures aprovades pel Govern per augmentar el poder adquisitiu dels ciutadans, com ara l’increment del salari mínim a 1.050 euros, Vila creu que l’executiu va per bon camí, però que caldrà anar més enllà. “Que es pugui pensar que s’ha de fer més no vol dir que s’hagi de donar per mort o per inútil un pas en bona direcció”, afirma Vila, que al mateix temps admet que “els sous a Andorra són relativament baixos respecte al global del cost de la vida”. “Que a poc a poc i a mesura que l’economia ho permeti, veig bé que es vagin augmentant els salaris mínims”, diu Vila, que expressa que la iniciativa per limitar els preus dels lloguers, que aquest any només podran pujar en funció de l’IPC, és “valenta” i “insòlita”. El Raonador explica que gràcies a aquesta decisió “no hi haurà abusos inacceptables”, tot i que manifesta que s’han de “pensar” altres mesures. A més, recorda que la congelació dels preus dels arrendaments afectarà tant els contractes que expiren després de cinc anys com els que s’havien anat renovant de manera tàcita any rere any.

El representant proposa crear un observatori o institució que faci un seguiment de la situació de l’habitatge i que financi el pis protegit. “Espero que el nou Consell General encari amb valentia el tema i es deixi estar de falses excuses”, afirma Vila, que creu que el paquet de mesures urgents per fer front a les problemàtiques del lloguer i que ara es troba a tràmit parlamentari serà “beneficiós”.

tracking