Política

Pintat acusa el Govern d'actuar amb “pànic a perdre cadires”

L’oposició carrega contra l’executiu per reaccionar tard i titlla les mesures per millorar el poder adquisitiu d’insuficients

Pintat acusa el Govern d'actuar amb “pànic a perdre cadires”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’oposició en bloc va carregar ahir contra el Govern l’endemà de l’anunci de mesures per millorar el poder adquisitiu de les classes mitjanes i treballadores. Els grups parlamentaris van criticar la falta de capacitat de reacció de l’executiu de Toni Martí davant de l’augment del cost de la vida a Andorra en els últims anys i van lamentar que les mesures siguin electoralistes, amb la legislatura a punt d’esgotar-se. A més, creuen que les propostes del Govern per incrementar el salari mínim als 1.050 euros, limitar els preus dels lloguers i actualitzar els sous de menys de 24.000 euros en funció de l’evolució de l’IPC no resoldran les reclamacions socials.

El líder d’Unió Laurediana-Independents de la Massana (UL-ILM), Josep Pintat, va afirmar que el Govern ha reaccionat “amb pànic a perdre les cadires que té”. El polític lauredià, que encapçalarà la tercera via, va lamentar la “total improvisació” de Martí i va acusar els taronja de voler aplicar “mesures transitòries”. Pintat va titllar les polítiques “d’intervencionistes” i per això considera que és incoherent que al mateix temps el Govern vulgui establir un acord d’associació amb la Unió Europea, que implicaria afegir-se a un mercat interior caracteritzat per la “competitivitat”. “Són paràmetres que no quadren amb les mesures intervencionistes”, va concloure Pintat.

MESURES “ESPERPÈNTIQUES”

Els liberals (L’A) van acusar Martí d’impulsar mesures “electoralistes” i “populistes”. El conseller general del partit blau Ferran Costa va lamentar que les propostes “esperpèntiques” es presentin “en temps de descompte”, i va afirmar que no permetran “revertir” la situació actual de les famílies. “El que s’ha de fer és adequar els salaris al nivell de vida del país, que dista molt dels 1.050 euros mensuals”, va dir el representant encampadà, que creu que l’anunci “demostra la improvisació total i absoluta”. A més, va lamentar que Govern hagi imposat les mesures sense consensuar-les prèviament.

En aquest sentit, el president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, va criticar que a la taula de representants de dimarts no hi fossin presents membres d’altres col·lectius, com ara la gent gran o els discapacitats. “És l’escenificació d’un fracàs”, va considerar López, que va afegir que les mesures, malgrat que “són alguna cosa”, són “insuficients”. El president dels socialdemòcrates, que va recordar que van plantejar apujar fins als 1.200 euros el salari mínim abans d’acabar la legislatura, va apuntar directament contra la gestió del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, pel “fracàs” de les polítiques socials i laborals. López també va retreure al Govern que fes un “exercici de postureig” i “escenificar una falsa preocupació del que està passant”.

“UNA ESQUERDA MOLT GRAN”

Per la seva banda, el candidat de Progressistes-SDP a les eleccions generals, Josep Roig, lamenta que l’anunci arribi “massa tard” i que les mesures “no aconseguiran solucionar el problema perquè l’esquerda és molt gran”. A més, afirma que són “irrisòries” i “improvisades”. Sobre la limitació dels preus dels lloguers durant aquest any, Roig considera que “castiga excessivament el sector immobiliari”. El candidat progressista va alertar de les dificultats que poden tenir algunes empreses, sobretot les del sector del comerç, per fer front als augments dels salaris en funció de l’IPC.

La consellera del grup mixt Sílvia Bonet va criticar DA per haver rebutjat una proposta d’esmena que pretenia limitar els augments dels lloguers en funció de l’IPC. En tot cas, Bonet creu que la congelació dels preus dels arrendaments “ha de ser limitada” mentre no es decideixin noves mesures. El grup parlamentari demòcrata va ser l’únic que va avalar ahir les mesures anunciades pel Govern i les considera “una mostra clara” del seu “compromís” amb la millora de la qualitat de vida dels ciutadans.

Finalment, des del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA), el president, Jordi Galobardas, va advertir de la “incertesa” de les mesures i de les repercussions per atreure inversors estrangers “en un mercat intervingut”. Galobardas afirma que la seva voluntat és tenir un mercat “estable”, però creu que el Govern ha actuat “amb precipitació”.

UN 40% DE PLACES PER A DONES EN CONCURSOS PÚBLICS

El Partit Socialdemòcrata (PS) ha presentat una proposta per reservar el 40% de places de treball per a dones que es presenten als concursos públics, sempre que superin la puntuació mínima exigida. En una roda de premsa al Consell General, el president del partit, Pere López, va explicar que la proposició s’ha presentat via esmena al projecte de llei per la igualtat de tracte i la no-discriminació, que ara s’haurà de debatre en comissió. López va explicar que en cas que totes les places no poguessin ser ocupades per dones, podrien atorgar-se a homes. Els socialdemòcrates també plantegen reservar un 5% més de places als concursos públics per a persones amb discapacitat. Dins del paquet de propostes, la formació també demanarà que almenys un 33% de dones ocupin places de càr­recs directius a totes les administracions i entitats públiques, una quota que hauria de passar a ser del 45% a partir de l’any 2021. Pere López va justificar que aquestes mesures “de discriminació positiva” han de permetre “corregir actuals desequilibris existents” en qüestions de gènere.

tracking