Habitatge

Els immobiliaris s'oposen que es fixin topalls a l'augment del preu del lloguer

Galobardas assegura que la proposta del cap de Govern no va sortir de la taula de l’habitatge

Els immobiliaris s'oposen que es fixin topalls a l'augment del preu del lloguerARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA) s’oposa a la mesura que planteja el Govern de limitar l’augment del preu del lloguer. El president dels immobiliaris, Jordi Galobardas, explica que no comparteix la proposta perquè seria “ineficient i contraproduent”, tot apuntant que en altres llocs on s’ha provat de limitar l’augment dels lloguers com, per exemple, a París, els resultats han estat negatius. Galobardas considera que una intervenció d’aquest tipus en el mercat podria fer que alguns propietaris comencessin a dur a terme “pràctiques fora de la llei” i que es reduís encara més l’oferta. Així, la solució que preveu el president de l’AGIA per al problema de l’habitatge passa per construir més pisos per tal de satisfer la creixent demanda, encara que admet que aquest seria un plantejament “a mitjà termini”. Galobardas ja va demanar que s’incentivés la construcció fa menys d’un mes. El màxim dirigent de l’AGIA considera que la promoció de nous habitatges destinats a la venda o als arrendaments és “essencial” i que aquest és un aspecte que “ja s’hauria d’haver fet fa temps”. En aquell moment, Galobardas va manifestar la seva voluntat per donar més llibertat als actors del mercat immobiliari amb la flexibilització de la Llei del sòl i de la normativa sobre els arrendaments, una línia d’actuació que contrasta amb la que estudia seguir el Govern amb la limitació dels augments del preu del lloguer.

Malgrat això, el president de l’AGIA encara no aposta per cap mesura concreta per regular el mercat i assenyala que per parlar de solucions primer han de conèixer bé la situació. Per aquest motiu, en l’última taula sobre l’habitatge van arribar a un acord pel qual els comuns es comprometen a proporcionar informació sobre els lloguers, amb l’objectiu que l’AGIA pugui fer un estudi complet i profund sobre aquesta problemàtica. Galobardas explica que van encarregar aquest estudi a una empresa externa l’any 2017, però assegura que fins ara ha estat impossible de portar a terme per les dificultats que estan trobant per disposar de suficients dades sobre l’habitatge.

D’altra banda, sobre l’Observatori del segon semestre del 2018 realitzat pel Centre de Recerca Sociològica (CRES), el qual reflecteix que el preu de l’habitatge és el principal neguit de la població amb un augment de vuit punts respecte a l’últim estudi, el president de l’AGIA considera que aquests resultats no són del tot reals. Galobardas explica que de la mateixa manera que els problemes de trànsit es presenten separats del transport públic i l’aparcament, la qual cosa divideix els resultats entre tres, les xifres d’habitatge també s’haurien d’haver publicat diferenciant el preu de venda i de lloguer, amb la qual cosa haurien estat inferiors. Tot i això, assegura que són conscients que existeix “un important estat d’alerta”.

tracking