societat

La meitat de la població practica esport

Un estudi del CRES reflecteix que el sector de la població que més exercici físic fa són els homes d’entre 18 i 24 anys

La meitat de la població practica esportFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gairebé la meitat de la població d’Andorra assegura fer esport. Segons les dades recollides pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) de l’Institut d’Estudis Andorrans (IES), el 48% de les persones realitzen alguna activitat esportiva, sent els homes d’entre 18 i 24 anys el sector de la població que més esport practica, amb un 67% dels enquestats. L’estudi reflecteix que les pràctiques més habituals són els esports de gimnàs, amb un 30,5%; els esports de neu, amb un 27,5%; córrer, amb un 16,9%, i la natació, amb un 13,5%.

L’any 2005, el CRES va realitzar un estudi similar. En aquell moment, el 55% dels enquestats van admetre que no practicaven esport, la qual cosa implica un augment de tres punts en aquest paràmetre respecte als resultats del 2018. En relació amb l’estudi del 2005, els esports que més han augmentat la seva pràctica són el gimnàs, córrer i el grup format per ioga, tai-txi, pilates i estiraments, els quals han tingut una variació positiva de nou punts, mentre que altres com els esports de muntanya han patit un creixement de cinc punts. Per contra, s’ha reduït en sis punts el nombre de persones que practiquen esports de neu. L’estudi assegura que un dels canvis qualitatius més importants que s’han produït en els 13 anys que han passat des de l’últim estudi sobre pràctica esportiva ha estat la diversificació i l’augment de la varietat dels esports que es practiquen. Concretament, el CRES fa referència a l’aiguagim, el kick-boxing, la zumba, el pàdel, el crossfit, l’esquí de muntanya, el surf de neu o pilates.

D’altra banda, set de cada deu enquestats diuen que surten a caminar com a exercici físic i, de fet, el 75,2% de les persones que admeten no practicar esport ho fan. D’aquestes, el 52% camina entre cinc i set cops per setmana, un 14,2% ho fa tres o quatre cops, el 23,7% camina només un o dos cops i un 2,1%, menys d’un cop per setmana. L’estudi assegura que les dones són les més habituals en aquest tipus de pràctica i que les persones que acostumen a caminar hi dediquen una mitjana de 6 hores a la setmana.

LA XIFRA

48,5 per cent. Aquest és el percentatge de persones que asseguren que el motiu principal pel qual no practiquen esport és la manca de temps. És la raó més habitual entre les persones que no realitzen cap pràctica esportiva, seguida per motius de salut, d’edat i falta d’interès.

tracking