afers socials

Un estudi reclama “normalitzar” la discapacitat

El sociòleg Albert Gomà creu que les polítiques del Govern són “ambicioses” i vol més integració per als minusvàlids

Un estudi reclama “normalitzar” la discapacitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sociòleg i politòleg Albert Gomà va presentar ahir el treball, apadrinat per la Fundació Julià Reig, a partir del qual reclama “normalitzar” la discapacitat a la societat en general i en particular al món laboral, i afirma que les persones que pateixen diversitat funcional “volen ser emprenedores i participar de forma activa en la societat”. Aquestes conclusions les va extreure de l’anàlisi feta a partir de les polítiques públiques que s’apliquen arreu d’Europa, i està completat amb una vintena d’entrevistes, realitzades a persones discapacitades però també a tècnics de recursos humans de diferents empreses, i amb una lectura dels informes ja fets sobre les polítiques en aquesta matèria al país.

Gomà destaca la importància de tenir una feina en condicions per ajudar a “normalitzar” la discapacitat. “Hem vist que no n’hi ha prou de tenir un lloc de treball, sinó que volen més. Volen ser emprenedors també i participar activament en la vida social. Per això és tan important que tots plegats entenguem la discapacitat com un element més de la nostra societat.”

En el sector privat “hi ha casos d’èxit que caldria explicar”, comenta, i reconeix que entre el sector públic i el privat “hi ha un problema de reconeixement mutu, ja que uns creuen que la integració és un element de solidaritat i per als altres és un servei”. El sociòleg afegeix que “els responsables que tenen experiències personals estan més predisposats, encara que la majoria no saben com adaptar algunes feines a persones amb deficiència visual o auditiva, per exemple”.

Gomà diu que l’acció del Govern està en sintonia amb la resta de països del nostre entorn. “Penso que el camí que s’ha iniciat els darrers anys és ambiciós i ens posa en un bon nivell. En línies generals es va en la direcció del que funciona a la resta d’Europa”. A l’hora d’elaborar el treball, només ha tingut un inconvenient, i és que no ha tingut accés a la base de dades de la CASS, un element que hauria permès “veure de primera mà si les polítiques que es fan funcionen, perquè sabríem si les ajudes tenen èxit”.

La presidenta de la Fundació, Déborah Ribas, indica que l’estudi serà “una eina per a tota la societat per saber on estem en aquest punt”. A més, ha lamentat la manca d’emprenedors que hi ha al país. “Quan es tracten temes socials tenim manca d’emprenedors, no de projectes, però sí de persones que els vulguin tirar endavant.”

tracking