OBSERVATORI DEL CRES

El preu dels lloguers creix com a principal problema del país

Un 33,2% de la població té aquest neguit, que continua sent el més important per a la gent

El preu dels lloguers creix com a principal problema del país

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Augmenta la preocupació pel preu de l’habitatge. Així ho reflecteixen els resultats de l’Observatori del Centre de Recerca Sociològica (CRES) corresponents al segon semestre de l’any 2018, els quals es van publicar ahir. Segons l’estudi, que es va realitzar entre el 7 i el 22 de novembre amb una mostra de 752 persones, la preocupació per l’elevat preu de l’habitatge ha crescut vuit punts i ara el 33,2% de la població considera aquest un dels tres principals problemes del país. Aquests resultats confirmen una dinàmica que va en ascens des de l’any 2016, quan es va registrar un mínim històric de preocupació per l’habitatge: un 3%. El director del CRES, Joan Micó, va explicar ahir en la presentació de l’Observatori que el sector de la població més afectat per aquest problema és el que té entre 25 i 39 anys.

Aquest és el cinquè semestre consecutiu que augmenta la preocupació de la població per l’habitatge. D’altra banda, ha crescut tres punts el nombre de persones que consideren els salaris un dels aspectes a millorar al país, la qual cosa situa aquest neguit en el segon lloc de la llista. Així, les qüestions relacionades amb la pèrdua de poder adquisitiu esdevenen els principals problemes per al 39,7% de la gent, segons l’agrupació per àrees que fa el CRES. Micó va apuntar que aquesta agrupació té lloc pel fet que el preu de l’habitatge, els salaris i altres qüestions com el cost de la vida estan “íntimament relacionats” i tenen implicacions comunes.

Més atenció a la política

Un altre dels aspectes que han augmentat significativament la preocupació de la gent és la política. Així, en aquest segon semestre de l’any hi ha un 3,2% més de persones que el consideren un dels principals problemes del país, continuant una tendència ascendent que va començar fa un any. Entre les persones que han manifestat aquest neguit, les principals preocupacions són millorar el nivell general de la política, la integració europea i el vot dels residents.

D’altra banda, Joan Micó ha assegurat que el CRES començarà a realitzar enquestes electorals un cop es formalitzin totes les candidatures de manera oficial. Aquest estudi només presentarà resultats referents a les llistes nacionals, ja que, segons va explicar Micó, no tenen capacitat per obtenir una mostra representativa a cada parròquia: “A les parròquies petites és impensable. Si a Canillo, per exemple, voten 800 persones, n’hauríem d’entrevistar 600 perquè l’estudi fos homologable. Això és impossible.” El director del CRES va anunciar que els resultats es publicaran abans que comenci la campanya electoral.

Millores substancials

Tot i que els aspectes relacionats amb la pèrdua de poder adquisitiu i altres com política, medi ambient, turisme o immigració han augmentat la preocupació de la població, hi ha altres que han patit una millora substancial en els resultats de l’últim Observatori en relació amb els del primer semestre de l’any. Concretament, els problemes relacionats amb trànsit, infraestructures, sanitat, funcionament de les administracions, aparcament, economia i atur tenen ara una millor percepció per part de la població que a l’estudi que es va publicar al juny.

El trànsit, que era la segona preocupació del primer semestre de l’any, se situa ara en la quarta posició amb una millora d’un 0,8%. Per la seva banda, l’atur registra un 2,4% de preocupació, la xifra més baixa des de l’any 2006, quan era d’un 0%.

UN 3,2% DE DEPENDENTS A LA LLAR

Un 3,2% de les persones que viuen a la seva llar, és a dir, que no estan en una residència, són dependents. D’aquestes, el 67,8% no té el reconeixement dels organismes oficials: la Comissió Nacional de la Valoració de la Discapacitat i la Comissió de Valoració Sociosanitària. El principal motiu és que la major part (65,5%) de dependents que viuen a la llar no coneixen almenys una de les institucions. Joan Micó va dir que el CRES està fent un estudi qualitatiu de la situació de les persones amb dependència i dels cuidadors que estarà enllestit a final d’any.

MOLÈSTIES PER LES MASCOTES

El CRES va aprofitar la presentació de l’Observatori del segon semestre de 2018 per publicar els resultats d’un estudi que ha portat a terme sobre els animals de companyia. L’informe reflecteix que un 41% de la població admet patir molèsties provocades per les mascotes dels altres. El principal problema per al 61,7% dels enquestats és que els propietaris no netegen els excrements dels animals, seguit dels comportaments incívics dels amos (15%) i dels problemes derivats del soroll que produeixen les mascotes (11,4%).

tracking