Accions de reivindicació

Els sindicats es preparen per mobilitzar-se i insten el Govern a aturar les lleis

Els sindicats es preparen per mobilitzar-se de nou mentre recorden al Govern que encara “pot canviar moltes coses”

Mil persones protesten en contra del GovernFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa tot just una setmana un miler de persones es concentraven a l’avinguda Meritxell per participar en una protesta que havia nascut com a reacció contra la reforma laboral, però que va acabar englobant un paquet de neguits molt més ampli: preu del lloguer, salaris i pensions baixes, i el clam per la despenalització de l’avortament. Una setmana després, i quan ja s’han produït les diferents reaccions polítiques, incloses les del cap de Govern, Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) i un dels portaveus de la mobilització, va assenyalar que precisament un dels seus objectius serà que totes aquestes reclamacions entrin a la propera campanya electoral: “Participarem activament perquè els temes socials i laborals entrin a la campanya, cal que els partits polítics els abordin als programes electorals, que hi hagi un compromís de tots els que es presentin a les eleccions.” Ubach deixa clar, però, que la intenció de seguir manifestant el malestar al carrer no ha acabat. “Tenim moltes coses al cap”, va assenyalar Ubach, i la primera té data, 17 de gener. És llavors quan està previst que el Consell General sotmeti a votació la reforma de la Llei de la Funció Pública.

Malgrat tot, Ubach va apuntar al Govern perquè “estan a temps de parar-ho, si no ho paren és perquè no volen”. I no només la reforma de la Funció Pública, sinó també tot el paquet legislatiu laboral. “El Govern ens diu que farà el que no ha fet els últims vuit anys i pot canviar moltes coses ara, per exemple la Llei de la Funció Pública, que no té ni diàleg ni consens.”

Lleis laborals, de seguretat

El sindicalista recorda, respecte al Codi de relacions laborals, que “per una demanda empresarial no han tingut problemes a posposar-la, doncs que s’aturi l’aplicació i la propera legislatura seiem tots per buscar el consens necessari”. I el mateix reclama per a la llei de llibertat sindical, que irònicament qualifica de “coacció” sindical, la de vaga i la que també es va aprovar en la sessió de Consell General del 6 de desembre passat, la de seguretat ciutadana, que ha provocat la indignació sindical pel que, denuncien, pot suposar per a qui convoqui una manifestació.

Si no hi ha un canvi de darrera hora respecte a la voluntat d’aprovar la reforma –i sembla del tot improbable–, el funcionariat contrari a la modificació estarà convocat el dia 17 per fer palès el descontentament, però Ubach insisteix que la intenció és que torni a ser una protesta global: “El funcionariat va acudir a la de les lleis laborals i esperem que els treballadors de la privada estiguin a la dels funcionaris.” També que les reivindicacions no acabaran aquí.

El suport que sí que tindran els funcionaris serà el de Podem Andorra, un altre dels organitzadors de la concentració del dia 17 passat. “El nostre partit dona suport i volem pensar que la ciutadania també li’n donarà, a aquesta protesta”, va manifestar Joan Seguí, portaveu de la formació. Pel que fa a la resposta que ha tingut la protesta els darrers dies per part de la classe política, Seguí va assenyalar respecte a les reaccions dels membres del Govern que “el movimiento se demuestra andando, també caldrà veure què és el que contindrà el programa electoral de DA, si més enllà dels temes macroeconòmics també s’abordarà els problemes del poble, de qui no arriba a final de mes”. Seguí va reclamar que el “missatge” que van expressar el miler de ciutadans “ha de ser escoltat”.

Podem, que ha manifestat la voluntat de ser també a la cursa electoral amb llista pròpia, ja fa dies que copsa les inquietuds ciutadanes a peu de carrer. “Des de Podem reivindiquem que la gent hi digui la seva”, va assenyalar Seguí, així que des de fa alguns dies surten al carrer per escoltar allò que preocupa la ciutadania i “d’aquí a no gaire donarem el resultat de tot això”.

Un miler de persones protesta contra la reforma laboral

Els sindicats esperen el suport del sector privat

Els sindicats es preparen per mobilitzar-se i insten el Govern a aturar les lleis

tracking