Operació policíaca

El 'Rambo de la Cerdanya' ingressa a la Comella

Se l'acusa d'haver entrat en una casa d'Auvinyà

Detingut a Encamp el 'Rambo de la Cerdanya'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Martí Cots Saleta, àlies Ramonet Pi o el Rambo de la Cerdanya, ha ingressat aquesta tarda a la Comella després que la batlle li prengués declaració. Cots està acusat d'haver entrat en una casa d'Auvinyà i s'està a l'espera que Espanya demani la seva extradició per l'atracament a un hotel de la Massella i el robatori d'un vehicle amb el qual va entrar a Andorra.

El Rambo de la Cerdanya va ser detingut diumenge a la tarda per la policia en un hotel d’Encamp, on havia arribat la matinada de divendres a dissabte immediatament després d’haver comès un atracament a punta de pistola a l’Hotel d’Alp de la Masella. La policia va establir un ampli dispositiu amb l’acordonament de la zona per la perillositat del delinqüent, a qui també estaven buscant activament els mossos d’esquadra. El grup d’intervenció va entrar a l’hotel i va poder reduir Cots quan era a l’habitació sense donar temps que presentés resistència. L’operativa estava mil·limetrada a causa que se sabia que estava armat. Un cop immobilitzat es va poder constatar que tenia un rifle (real) i dues pistoles, tot i que de les dues armes curtes una era de fogueig i l’altra de boles. El registre a l’habitació i al cotxe ha permès trobar una important quantitat de diners, a més de munició i carregadors.

El Rambo de la Cerdanya es troba custodiat a les dependències policials i avui serà posat a disposició judicial. Amb les proves que s’han trobat en l’escorcoll de l’habitació i del cotxe robat amb el qual havia entrat a Andor­ra es dona per fet que serà enviat a la presó de la Comella. Dins de les evidències trobades hi ha elements que el vinculen amb el robatori que hi va haver el cap de setmana passat en un domicili de Sant Julià de Lòria. S’està investigant si també seria el responsable d’un altre robatori.

Martí Cots Saleta, de 49 anys i amb un llarg historial delictiu, es va escapar fa uns dies del psiquiàtric on estava ingressat. La matinada de divendres a dissabte a dos quarts de quatre de la matinada Cots va entrar a l’establiment de la Masella amenaçant el personal amb una pistola (ara se sap que era de fogueig) per acabar emportant-se 15.000 euros de la caixa forta. Els mossos li anaven seguint el rastre, ja que després del robatori va fugir amb un vehicle quatre per quatre. Les càmeres de la frontera han contrastat que Cots va venir directament al Pas de la Casa des de la Masella i que va creuar la frontera amb el cotxe robat. Es va allotjar en un hotel d’Encamp.

Un ciutadà va alertar la policia de la presència d’un home sospitós que s’allotjava a l’establiment hoteler. La recerca policial va permetre identificar el Rambo de la Cerdanya i es va preparar l’operatiu de captura que es va desenvolupar a dos quarts de vuit del vespre. Cots haurà de respondre pel delicte a Andorra i posteriorment el més possible és que sigui extradit a Espanya per fer front a les causes pendents.

Com a ‘Rambo’

Martí Cots té un historial delictiu que es remunta als anys noranta, i a banda d’atracaments ha protagonitzat tirotejos amb la policia i fugides de la presó, aprofitant permisos penitenciaris. Aquest bagatge l’ha acabat convertint en un dels delinqüents catalans més famosos. Pocs mesos abans d’haver ingressat en el centre psiquiàtric de Lleida del qual s’acabava d’escapar, va ser detingut al març per un atracament a punta de pistola en una benzinera de Prats i Sansor. En aquell moment, feia dos anys del seu últim ingrés a la presó, quan va protagonitzar diferents robatoris amb violència.

Cots havia fugit de la presó el 1999 i va passar dos anys amagat al bosc, temps en el qual va aconseguir atracar diverses sucursals bancàries. Els mossos el van detenir el 2001 quan feia una visita a la seva mare. En l’arrest (com que havia viscut al bosc) Cots va cridar “aviseu el president dels Estats Units perquè m’indulti: jo soc Rambo”, i així va néixer l’àlies.

EL DISPOSITIU DE FESTES DERIVA EN 29 CONDUCTORS DETINGUTS

El dispositiu especial de controls d’alcoholèmia de les festes nadalenques ha provocat que en una setmana s’hagin detingut 29 conductors per donar positiu. Tots els dies han tingut lloc detencions dins del període de controls que anava des del 17 de desembre fins al 23 del mateix mes. El cas més peculiar és el d’una doble detenció en el mateix vehicle d’un home i una dona residents que van donar 0,91 grams d’alcohol per litre de sang i 0,92, respectivament. Van ser detinguts consecutivament per haver conduït el mateix turisme. Un resident de 43 anys va ser arrestat per negar-se a fer la prova i també se l’acusa d’un delicte contra l’honor per haver injuriat els agents que estaven al control d’alcoholèmia. La situació més greu, però, correspon a un resident de 20 anys que quan va ser aturat pel control va fugir cor­rent i els agents el van haver de perseguir. Quan se li van fer les proves va donar positiu tant en alcohol (1,03) com en la prova salivar de drogues. En aquest cas havia pres THC, cànnabis i amfetamines. El control s’havia fet quan passaven quaranta minuts de les deu del matí. A banda de l’acusació per conducció sota els efectes d’alcohol i drogues, el jove haurà de fer front a un presumpte delicte de desobediència greu a funcionaris de policia per haver fugit del control. La gran majoria de casos cor­responen a positius estàndard en els controls i cal destacar el cas d’un resident de 41 anys que va donar 1,7 i el d’un de 63 anys que va arribar a 1,54. Un cop més els homes són els grans protagonistes de les detencions, ja que dels 29 arrestats només tres eren dones. La gran majoria de casos corresponen a residents i tan sols en dues ocasions la detenció correspon a gent que no viu a Andorra. El dispositiu especial ha fet que, a diferència d’altres setmanes, hagin tingut lloc arrestos durant hores laborables. La majoria, però, han tingut lloc entre la una i les cinc de la matinada.

Detingut a Encamp el 'Rambo de la Cerdanya'

tracking