França busca els caps de la xarxa del jove contrabandista mort

La gendarmeria centra les investigacions del cas a Perpinyà, que és una de les zones on es distribueix el tabac procedent del tràfic il·ícit

França busca els caps de la xarxa del jove contrabandista mortF. GALINDO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La investigació per presumpte homicidi imprudent en el cas del contrabandista mort per hipotèrmia a la frontera francoandorrana el 29 d’octubre passat avança, tot i que encara no s’han practicat detencions de possibles sospitosos d’estar involucrats en la xarxa de contraban de tabac per a la qual podria treballar la víctima. El fiscal de la República Francesa de Perpinyà, Jean-Jacques Fagni, apunta que la policia està centrant actualment els seus esforços sobretot a Perpinyà, que de la mateixa manera que Tolosa és una de “les destinacions principals” pel que fa al tràfic il·lícit de cigarretes.

Etiquetes:

Fagni explica que la brigada de recerca de la gendarmeria de Prada de Conflent està intentant identificar els presumptes acompanyants del passador d’origen algerià de 20 anys. Es treballa amb la hipòtesi que van ser ells mateixos els que van dirigir-se a la duana de Porta per alertar els agents francesos que el seu company es trobava en una situació crítica a causa de les baixes temperatures. Una vegada a les instal·lacions, les autoritats van desplaçar-se ràpidament fins al punt on es trobava el noi, que va acabar morint unes hores més tard a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, sense prendre declaració ni identificar els companys del passador. “L’home no anava sol”, manifesta el procurador.

FUGIDA PER EVITAR SER ARRESTATS

Es creu que en el moment que van començar a sospitar que podrien ser perseguits per presumpte tràfic il·lícit de cigarretes i que se’ls podria prendre declaració, els presumptes acompa­nyants del contrabandista van decidir abandonar les instal·lacions de la duana i es van escapar. “Estem intentant identificar-los per saber si ens poden donar més informació sobre els comandaments de l’operació”, explica Fagni, que assegura que no han obert cap investigació envers els agents perquè creuen que van prioritzar l’estat de salut del noi, que va acabar traspassant per haver estat a la intempèrie i a unes temperatures molt baixes.

Fagni afirma que les investigacions relacionades amb un presumpte cas de contraban són “molt complexes perquè sovint tenim gent que només són passadors i que no donen informació sobre els líders de les xarxes perquè no en tenen ganes o perquè tenen por a les represàlies dels seus dirigents, que poden ser molt violents”. El fiscal francès també afegeix que un altre motiu té lloc pel fet que alguns dels contrabandistes, que són contractats per pocs diners, desconeixen les persones per a les quals treballen i només estan en contacte amb intermediaris. “Són homes que no tenen ingressos, que assumeixen un risc enorme i ho fan”, conclou Fagni.

SENSE RASTRE DEL TABAC

El fiscal francès també afirma que els policies no van trobar el tabac de contraban del noi i sospita que els seus acompanyants es podrien haver quedat la mercaderia. “Treballem amb la gendarmeria de Prada de Conflent de manera profunda i esperem arribar a descobrir els fets d’aquest procés i a identificar els comandants”, explica el fiscal, que afirma que les autoritats franceses estan treballant intensament per identificar les diferents xarxes “d’importació i de distribució “de cigarretes. Durant aquest any, Fagni explica que des de la seva secció han obert una quinzena de dossiers per contraban de tabac, dels quals vuit van acabar per la via penal per la quantitat que es pretenia passar.

Fagni també destaca que s’han fet nombroses intervencions per desmantellar punts de venda de tabac procedent del contraban, sobretot en petits comerços d’alimentació i en locals nocturns. En els últims mesos, la policia francesa ha intervingut en diferents punts de Perpinyà i Tolosa, que són considerades les “vies naturals” susceptibles de venda de tabac procedent del Principat.

tracking