Reportatge

Cinc anys d'espera

La instrucció de la causa de la nena prematura continua en curs sense resposta per a la defensa després de demanar la nul·litat de la pericial de la Batllia per falta d’imparcialitat.

Cinc anys d'espera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’últim moviment en el dossier de la nena morta a l’hospital el 5 de febrer del 2014 va ser traslladar a les parts fa uns mesos l’informe pericial encarregat per la Batllia sobre l’actuació de l’hospital en l’atenció a la petita prematura. La conclusió era que no hi havia cap responsabilitat del centre mèdic en el desenllaç fatal per l’assistència que se li va donar, segons les fonts consultades. La pericial va provocar però la reacció de la defensa que representa els pares de la petita perquè el document ha estat elaborat per professionals de l’hospital Germans Tries i Pujol i amb la participació de la Universitat Autònoma de Barcelona, els mateixos centres a qui el SAAS havia recorregut per demanar l’informe sobre les actuacions que es van produir des que la petita va ingressar a Andorra procedent d’un hospital de Barcelona. Una circumstància que ha portat, segons ha pogut saber el Diari, a la presentació d’un escrit sol·licitant l’anul·lació de la pericial perquè no es respectava la imparcialitat.

Per la informació que apareix a la capçalera de l’informe podria derivar-se que el facultatiu que va signar l’informe del SAAS continués sent el cap dels metges que ara sotaescriuen l’informe que ha encarregat la Batllia, apunten les fonts. Per això, es va presentar un escrit que dos mesos i mig després no ha provocat encara resposta de la batlle perquè ni tant sols ha donat trasllat a les parts de l’actuació de la defensa de manera que la instrucció de la causa oberta per la defunció de la petita segueix sense tancar-se quan estan a punt de complir-se cinc anys dels fets. Les fonts properes al cas lamenten que “no hi ha forma que avanci la causa” i es tem que encara s’endarrereixi més perquè la batlle que porta el cas, Cristina Bea, deixarà la Batllia per una excedència en breu, el que suposa que el nou batlle que assumeixi el procediment necessiti temps per decidir-se.

El retard en la instrucció de la causa continua després de diverses aturades i que la batlle arxivés el cas en estimar que de les declaracions dels implicats, el director de l’hospital, el cap de pediatria i el responsable de trasllats, i dels informes no es desprenia cap conducta delictiva. El Tribunal de Corts va reobrir la causa i va estimar necessari fer la pericial forense que demanaven els pares i que ara la defensa considera que no és imparcial.

tracking