x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
seguretat

La 'policia patriòtica' espanyola va fer seguiments en territori andorrà

Es va crear un dispositiu d’espionatge per a polítics espanyols o personatges lligats al procés
Actualitzada 17/12/2018 a les 12:37
L’1 d’agost de l’any 2014, el llavors secretari d’Estat de Comerç del govern del PP, Jaime García-Legaz, va dinar a l’hotel Hermitage de Soldeu amb Toni Martí i Toni Riberaygua. La trobada va tenir lloc una setmana després que l’expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol confessés que durant anys la seva família havia tingut ingressats a Andorra els diners, sense declarar, de l’herència del seu pare, Florenci. De la trobada en va quedar constància en unes fotografies que es van captar a l’entrada del restaurant canillenc i que van ser publicades per eldiario.es.
Aquest és un dels casos en què hi ha constància del seguiment que va fer la policia patriòtica espanyola dins de territori andorrà i que incloïa polítics, indistintament del color que fossin, especialment destinat a tenir informació per lluitar contra el procés independentista català.

Fonts de diversos organismes han confirmat que hi ha constància dels seguiments, que neixen arran del convenciment al qual ha arribat la policia patriòtica respecte que el sistema financer andorrà acull molts diners de polítics catalans vinculats amb el procés, i també de polítics i personatges públics espanyols en general. El dispositiu, segons aquestes fonts, tenia com a objectiu tant aconseguir proves de les entrades i sortides de polítics catalans en bancs d’Andorra com acumular informació sobre altres polítics per ser utilitzades posteriorment.
Els informes de què disposava la policia patriòtica, inspirats pel comissari Pepe Villarejo, havien establert que el nivell de dipòsits dels polítics catalans era comprometedor. I que no només afectava els Pujol, sinó també d’altres famílies com els Junqueras, els Mas o els Trias. La major part del que fixaven aquests informes del grup d’intel·ligència eren simples suposicions errònies. Però van ser suficients per justificar el desplegament d’unitats de vigilància. Les mateixes fonts van comentar que s’havien arribat a combinar equips que estaven fixos amb altres unitats que pujaven des d’Espanya per fer els seguiments. El desplegament sempre es feia amb l’enregistrament d’imatges i el seguiment als vehicles. Un dels fets que es buscaven, segons les fonts consultades, era aconseguir que un dels polítics catalans tragués diners d’un banc d’Andorra i se’l seguís fins al cotxe. Amb el número de matrícula s’hauria avisat la duana perquè se li fes un escorcoll a fons i l’escàndol hauria esclatat en fer-se públic que estava repatriant diners des del Principat.

Les fonts consultades van indicar que és complicat establir quan van començar els dispositius i quan es van cancel·lar perquè eren operacions encobertes. Però es calcula que van començar el 2011 i van acabar el 2014.
Etiquetes
  • #18 padrinakII
    (23/12/18 09:07)

    Acceptem aquesta realitat.Sou una colònia espanyola.I això és gràcies en part al copríncep mitral i la desafecció francesa. Realment creieu que esteu més protegits amb aquest tipus d'estructura?

    Respondre
  • #17 pep
    (18/12/18 20:10)

    Per que la fiscalia d AND no actua d ofici?
    Es lícit seguir, espiar, a mes de gravar imatges de qualsevol quan es a Andorra?

    Respondre
  • #16 Els ous plens !!
    (17/12/18 22:38)

  • #15 jesse
    (17/12/18 17:22)

    Ara s'enteren? Doncs no fa temps que la guardia civil fà les seves rondes de paisà controlant camions i cotxes a dins del peis. Però que us penseu? No tenim peis.

    Respondre
  • #14 josep
    (17/12/18 17:03)

    ANDORRANS,ja veureu lo que es ESPAÑISTAN,i perque els catalans volem marcharne.

    Respondre
  • #13 pepe
    (17/12/18 14:13)

    Francesc Cabanes Roqué va dir..
    todos los paises hacen seguimientos a las personas q se considera oportuno. Y como ejemplo te pongo lo q hicieron con el coronel Baños los servicios secretos britanicos y sus complices a sueldo españoles, lo mas deshonroso q pueda haber. Y no entro en los periodistas q tiene a sueldo la monarquia marroqui.

    Respondre
  • #12 jordi
    (17/12/18 13:57)

    Si el problema és que va moure's per Andorra anem malament. El problema és que impunement aquesta gentussa es dedica a espiar la gent en vers d'uns determinats interessos. I ho fa amb el vist-i-plau d'un govern suposadament democràtic. Aquest és el tema.
    Una vegada vist com actua aquesta "policia" és gairebé irrellevant si ho fa en un territori o en un altre.

    Respondre
  • #11 Vidocq
    (17/12/18 12:37)

    Toqueu de peus a terra. La finalitat de l'edifici del Prat de la Creu és unicament aquesta: espiar-nos, però aixó no és nou.
    Sol caldria que els nostres governs successius fessin el necessari per no anar despullats tot el dia i provar sino de fer el mateix, almenys intentar de reduir-ne les conseqüències. 

    Respondre
  • #10 Venuts
    (17/12/18 12:35)

    Les càmeres instal·lades pel Regne d'Espanya en la Duana amb lectors de matrícules i reconeixement facial són tota una declaració d'intencions ....

    Respondre
  • #9 Ingerència espanyola
    (17/12/18 12:08)

    En tots els organismes d'Andorra hi ha un espanyol en nómina infiltrat.

    Respondre
Veure’n més
18
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts