PROBLEMES ECONÒMICS

L'FC Lusitans està a punt de desaparèixer per l'elevat deute

El club que presideix Antonio da Silva acumula un deute d’aproximadament 100.000 euros i hi ha jugadors als quals se’ls deurien entre 4.000 i 5.000

L'FC Lusitans està a punt de desaparèixer per l'elevat deute

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Futbol Club Lusitans es troba a un pas de l’abisme. L’entitat que presideix el portuguès Antonio da Silva i que, a hores d’ara, continua competint a la Lliga Multisegur no sap fins quan ho podrà fer. La causa és recurrent en el món del futbol. Un elevat deute que ha repercutit en treballadors, proveïdors i jugadors ha abocat el club vermelho a ser el centre de totes les mirades a la màxima categoria del futbol andorrà.

El deute ascendiria fins als 100.000 euros i fins i tot s’especula amb la possibilitat que la xifra sigui superior, i el cas es troba a la Batllia. De fet, tant és així que hi hauria jugadors als quals els deuen entre quatre i cinc mil euros i la plantilla fa temps que no cobra. Una de les claus per entendre aquesta situació és el fet que l’FC Lusitans no juga competició europea des del 2016, fet que ha reduït de manera clara els seus ingressos.

Membres d’altres clubs, però, són clars a l’hora de repartir responsabilitats i valorar l’escenari de l’entitat: “Hi ha un perill important d’acceptar ingressos econòmics d’inversors estrangers, que quan no veuen rendible el projecte retiren la inversió totalment o en gran part.” I afegeixen: “Si no estan ben redactats els contractes pot passar el que diuen que ha passat a l’FC Lusitans, nosaltres no prometem res que no tinguem quan comença la temporada i tampoc esperem que entrin diners d’enlloc.”

Auditories per a tots

Tot apunta que el club comptava amb uns ingressos que no té a hores d’ara i fins i tot s’especula que, a banda dels sous, no s’estan pagant alguns apartaments. “Cadascú ha de saber el que té i el que no, aquí tots passem auditories i la de la federació ha se saber si els clubs poden pagar o no”, esgrimeixen des d’altres entitats, que sentencien de manera contundent el conflicte: “Ja fa molts dies que es parla de les històries del Lusitans, són els primers que parlen dels altres i critiquen tot­hom, però després no es miren casa seva, després passa el que passa.”

Una història que ve de lluny

Més enllà del clima actual, en el si dels clubs que ha pogut consultar el Diari l’escenari no sorprèn ningú. A banda que l’any passat ja hi va haver problemes amb els pagaments per part del Lusitans, enguany es posa repetidament en dubte com és que l’entitat encapçalada per Da Silva ha rebut la llicència UEFA quan ja acumulava deutes que han portat els seus jugadors a una situació límit i a deixar de creure en el projecte esportiu.

JUGAR A EUROPA ASSEGURA MÉS DE 200.000 EUROS DELA UEFEA

Qualsevol club arreu d’Europa que es classifiqui per disputar competicions europees té garantits més de 200.000 euros per part de la UEFA. El màxim organisme del futbol europeu reparteix 260.000 euros a tots els campions de lligues europees que no es classifiquin per a la fase de grups de la Champions o l’Europa League. En el cas d’Andorra, però, aquesta xifra es reparteix entre tots els clubs de primera i segona divisió en funció de la classificació per intentar que no hi hagi excessives desigualtats entre els clubs del país. A més, els clubs que juguen a Europa reben diners en funció de la ronda de la competició que acaben assolint. Jugar la fase preliminar de la Lliga de Campions com va fer el Vall Banc Santa Coloma suposa 230.000 euros. A més, els colomencs van ingressar 260.000 euros per jugar la segona ronda de l’Europa League després de caure a la Champions. A la ronda preliminar de l’Europa League, cada club rep 220.000 euros, com la UE Sant Julià i la UE Engordany. Aquests últims, a més, van rebre 240.000 euros extra gràcies a haver superat el Folgore i jugar la primera ronda prèvia.

L'FC Lusitans està a punt de desaparèixer per l'elevat deute

tracking