x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
política

Espot aplega un miler de persones en la presentació com a candidat de DA

El líder dels ‘taronja’ proposarà al programa un servei d’atenció a les dones que afrontin un embaràs no desitjat
Espot reuneix un miler de persones en el debut com a candidat

Espot reuneix un miler de persones en el debut com a candidat

Anuncia un servei per atendre dones que afrontin un embaràs no desitjat

Xavier Espot, entre Conxita Marsol i Toni Martí, abans de l'inici de l'acte.

Espot reuneix un miler de persones en el debut com a candidat

Xavier Espot, entre Conxita Marsol i Toni Martí, abans de l'inici de l'acte.

Fernando Galindo
Xavier Espot es va adreçar ahir als assistents al Centre de Congressos de la capital.

Espot reuneix un miler de persones en el debut com a candidat

Xavier Espot es va adreçar ahir als assistents al Centre de Congressos de la capital.

Fernando Galindo
Actualitzada 13/12/2018 a les 15:37
Xavier Espot ja ha començat la cursa per aspirar a ser cap de Govern de DA. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior es va presentar ahir davant de prop d’un miler de persones al Centre de Congressos de la capital com a cap de files dels taronja, que aspiraran a liderar l’executiu per tercera legislatura consecutiva. Espot, que va optar per prescindir del faristol i es va adreçar al públic des de diferents punts de l’escenari, va començar a donar algunes pinzellades dels eixos principals del programa amb el qual concorrerà als comicis de la pròxima primavera.
Durant un discurs de gairebé una hora, el líder de DA, que va presentar-se com el candidat reformista de centre, va començar a perfilar les seves propostes per diferenciar-se dels seus contrincants de l’esquerra i de la dreta als comicis. El ministre d’Afers Social va fer referència a aspectes d’actualitat i que generen debat, com ara la qüestió de l’avortament, les negociacions sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea, la problemàtica per accedir a l’habitatge i el medi ambient.

Espot va tancar la porta a despenalitzar la interrupció de l’embaràs en els tres supòsits bàsics perquè això implicaria “renunciar al Coprincipat”. Ara bé, va plantejar la creació d’un servei per donar suport mèdic, psicològic i social a aquelles dones que es troben en una situació d’embaràs no desitjat i que en alguns casos es plantegen interrompre’l.

Una proposta “inicial”
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va explicar que es tracta d’una propsota inicial, però que el primer esbós del projecte s’inspiraria en el servei d’atenció a les víctimes de la violència de gènere, que dona una atenció individualitzada i multidisciplinària. Aquest espai, que encara ha de ser concretat amb més “detall, seria gestionat pels ministeris d’Afers Socials i de Salut i estaria format per psicòlegs, assistents socials i metges.

Un altra de les propostes que va posar sobre la taula i que generaran debat en la pròxima campa­nya electoral és un sistema d’ajuts per donar suport a les persones que puguin patir un augment “sobtat i important” del lloguer. En aquest sentit, el candidat taronja va especificar que cal treballar en una “doble via”, és a dir, incentivant els propietaris “responsables” i ajudant llogaters que no puguin arribar a final de mes perquè han de fer front a un creixement desmesurat del preu que paguen pel pis. El ministre es va mostrar contrari a l’hora de limitar els preus dels lloguers perquè malgrat que pugui semblar “atractiu”, acabaria sent contraproduent. “No tenim una vareta màgica per fer-ho, encara que això no agradi sentir-ho. Jo no faltaré a la veritat”, va dir Espot, que aposta per “premiar” amb incentius fiscals o urbanístics els propietaris que destinin els habitatges al lloguer a un preu raonable. “Crec més en el caramel per dir-ho d’alguna manera que en la sanció, i crec que això pot ser efectiu”, va dir Espot, que va obrir la porta a bonificacions en l’impost dels rendiments arrendataris als propietaris “responsables”.
Sobre l’acostament a Europa, que Espot va augurar com un dels debats “clau” en la pròxima campanya electoral, el líder dels demòcrates va fer una aposta per l’aproximació a la UE pels “avantatges” que comportarà un acord amb Brussel·les. Ara bé, va avisar que per tancar un acord, Andorra reclamarà controlar els fluxos migratoris. “Amb la mateixa fermesa que us dic que hem d’aspirar a aconseguir aquests avantatges de l’acord d’associació, també us dic que no pot ser a qualsevol preu”, va manifestar Espot, que també va fer una aposta per incidir en polítiques relacionades amb el medi ambient i culturals, per donar “l’impuls definitiu” al Museu Nacional.

Finalment, Espot, que descarta dimitir del càrrec de ministre després de la petició del Partit Socialdemòcrata (PS), va deixar la porta oberta a poder sumar altres sensibilitats o plataformes polítiques, com ara Virtus Unita i Ciutadans Compromesos. “Tinc un tarannà dialogant i, per tant, continuaré parlant amb tothom”, va dir.
Etiquetes
Veure’n més
67
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts