informe de conjuntura

El sector de la roba és el més tocat per la crisi del comerç

La Cambra de Comerç alerta que tres de cada quatre establiments de vestits i calçat han facturat menys el primer semestre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les botigues de roba i calçat encara no veuen la llum davant del fort estancament que pateix el comerç des de fa uns anys. En la presentació de les conclusions de l’informe de conjuntura del primer semestre de la Cambra de Comerç es va constatar que tot el sector encara no nota els símptomes de la recuperació i que, de fet, la primera meitat de l’any va presentar els resultats “més negatius dels últims tres anys”. L’àrea que més pateix és la de la compravenda de vestits i de sabates, on tres de cada quatre comerços admeten tenir una facturació inferior respecte a la de l’any passat.

Els sectors que han esmorteït millor la caiguda són els de les botigues de perfumeria i de farmàcia, “que aconsegueixen resistir millor la pressió competitiva exterior”. Segons les conclusions de l’informe, que va ser presentat pel president de la Cambra, Miquel Armengol, aquests establiments de la branca de la higiene i de la sanitat s’han vist beneficiats“pel bon comportament de la demanda de productes” i presenten uns “resultats millors” respecte a la resta del comerç, tot i que amb uns registres “discrets”. Els negocis de productes electrònics i d’alimentació també segueixen en una tendència “desfavorable”, si bé amb un decreixement menys accentuat que les botigues de roba i de calçat.

Un canvi de prioritats

El màxim responsable de l’ens va atribuir els mals registres del sector del comerç a diferents casuístiques, com ara el canvi d’hàbits dels consumidors, que ara no tenen com a “objectiu principal” venir al país per comprar, i al fet que una part del sector “encara no ha reaccionat”. Armengol va dir que s’han programat campanyes d’acompanyament per transformar el sector a través de l’impuls del comerç electrònic, un segell de qualitat dels establiments, formació i l’atracció de turistes amb “alt nivell” adquisitiu. “És cert que el comerç ho té una mica complicat, però no s’ha de ser pessimista. No ho veiem fatal”, va dir Armengol.

En l’estudi, però, es conclou que el sector del comerç minorista és el que presenta un ritme d’activitat més fluix en comparació amb la resta d’àrees analitzades, com són les de la construcció, la indústria i el sector hoteler. Segons la Cambra, el sector turístic i la construcció lideren l’impuls de la recuperació econòmica. El 49% de les empreses d’aquesta última branca consideren que la marxa dels negocis és “bona”, fet que representa la xifra més elevada des de l’any 2013, mentre que un 5% creuen que l’evolució és negativa. En el cas del sector hoteler, les dades són “positives”, encara que s’ha denotat “cert alentiment del ritme de creixement”. Pel que fa a la indústria, l’activitat és “feble”, però la confiança dels empresaris és positiva. Armengol també va posar en relleu la “important” preocupació general en tots els sectors per la falta de mà d’obra qualificada, que s’accentua a l’hostaleria i a la construcció. En el cas dels establiments turístics, la falta de personal qualificat i l’augment de costos d’explotació inquieten el 69% dels negocis, mentre que en el sector de la construcció la dada s’enfila fins al 78%. “La manca de treballadors qualificats preocupa cada vegada més les empreses i és un factor que condiciona no només el creixement, sinó també el seu futur”, va alertar ahir Armengol, que va incidir perquè les empreses inverteixin en més formació. Armengol va parlar amb cautela sobre si cal augmentar els salaris. “És un peix que es mossega la cua. Si l’empresa busca gent qualificada, evidentment el cost és superior, però moltes empreses no s’ho poden pagar”, va manifestar.

LA XIFRA

2,4 per cent. És l’augment interanual de l’evolució de les importacions totals de béns durant els sis primers mesos de l’any, que, segons la Cambra, confirmen “la pèrdua d’impuls de l’activitat comercial”. La dada queda lluny de l’increment del 9% que es va registrar l’any passat.

El sector de la roba és el més tocat per la crisi del comerç

tracking