x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
justícia

Jordi Gallardo va proposar el cap dels advocats dels Cierco per al TC

El líder dels liberals va instar que Josep Casadevall fos el nou membre del Constitucional nomenat pel Consell
Josep Casadevall a casa dels Cierco durant un escorcoll policial.

Gallardo volia al TC el cap dels advocats dels germans Cierco

Josep Casadevall a casa dels Cierco durant un escorcoll policial.

Actualitzada 12/12/2018 a les 12:28
Jordi Gallardo va proposar que Josep Casadevall Medrano pogués ser el candidat elegit pel Consell General com a nou membre del Tribunal Constitucional. Josep Casadevall és el cap de l’equip de lletrats que representa Higini i Ramon Cierco i que inclou els seus fills Enric i Aurora i l’excomissària Maribel Lafoz. Casadevall va substituir Jaume Bartumeu com a cap dels advocats dels expropietaris de Banca Privada. Gallardo va posar damunt de la taula el nom de Casadevall enmig de les propostes que diferents vies van fer arribar al grup parlamentari demòcrata, encarregat de proposar un aspirant, ja que és el majoritari al Consell. La idea de Gallardo va durar molt poc ja que, segons fonts properes al cas, es va considerar fora de lloc per diversos motius.
A efectes pràctics, segons fonts de diferents grups parlamentaris, la hipotètica elecció del cap dels advocats dels Cierco creava un problema important al Tribunal Constitucional. Molt possiblement s’hauria d’inhibir en les causes relacionades amb els seus actuals clients i hi ha desenes de potencials causes dels Cierco o d’acusats de BPA que estan arribant i arribaran al TC. L’afer del banc declarat com a sospitós de ser blanquejador per la policia financera dels Estats Units (FinCEN) és, de llarg, el tema que més causes ha derivat i derivarà al Constitucional.

A més del rebuig per criteris tècnics, la proposta ha refermat entre els demòcrates la sensació que Jordi Gallardo és l’altaveu dels germans Cierco al Consell General. Jordi Cinca ja va acusar el líder dels liberals de ser “l’altaveu” dels expropietaris de BPA en una sessió del Consell General del 8 de novembre d’aquest any. Cinca va destacar que Gallardo portava totes les reclamacions que van fent els Cierco o el seu entorn al Consell General perquè se’n parli. En aquella mateixa sessió Toni Martí va instar Gallardo a actuar amb “lleialtat” envers el Consell i Andorra.

L’elegit, en breu
Dins del període en què els demòcrates debatien internament quin seria el candidat que proposarien a la resta de grups parlamentaris per ocupar la plaça al Tribunal Constitucional es van posar cinc noms damunt de la taula. Gallardo va apostar per Casadevall, mentre que un parlamentari de Demòcrates per Andorra i una persona de fora del Consell van citar Joan Miquel Rascagneres com un bon aspirant. Els altres dos noms que no van fructificar van ser el de Marc Carrillo, que provenia d’un membre del Tribunal de Comptes, i Ramon Camp. El grup parlamentari demòcrata va decantar-se finalment per proposar el president del Tribunal Superior, Joan Manel Abril, com a candidat.

 
PENDENTS DE LA RESPOSTA SOBRE ABRIL
Un cop els demòcrates van proposar formalment que el magistrat nomenat pel Consell per al Constitucional sigui Joan Manel Abril s’està en espera de saber quina és la resposta definitiva dels diferents grups parlamentaris. La decisió final hauria d’arribar en breu a causa que la votació al Consell General s’hauria de fer abans que comenci el període de vacances nadalenques. L’elegit haurà de substituir Isidre Molas, que va haver d’abandonar el càrrec abans de finalitzar el mandat per motius de salut. Els partits de l’oposició no han mostrat un posicionament taxatiu respecte de la proposta d’Abril. El més contundent hauria estat el PS en indicar que desitjaria que es nomenés una dona per cobrir la vacant de Molas. Cal recordar que actualment hi ha dos magistrats i una magistrada.
Etiquetes
  • #19 Llista nacional
    (12/12/18 22:37)

    Llista nacional? Gallardo Lafoz Casadevall Bartumeu Toti Clavera Silvestre Villarejo Joan Pau Rossello Bettingo suplents Higini i Ramon

    Respondre
  • #18 Tito
    (12/12/18 15:05)

  • #17 I de rebot el PS
    (12/12/18 14:15)

    El PS al final s'està dinamitant les opcions anant amb Gallardo amb totes les sospites que està generant sobre qui té al darrera.

    Respondre
  • #16 Guillem
    (12/12/18 14:15)

    Sempre l'està liant el Galla de Santaco

    Respondre
  • #15 Cassandra
    (12/12/18 12:49)

    Que llarga és l´ombra de BPA i dels seus directius.

    Respondre
  • #14 Joan
    (12/12/18 11:03)

    Com voleu votar al Gallardo... És impossible. S'està carregant el PLA.

    Respondre
  • #13 Dani
    (12/12/18 10:33)

    El Diari sempre tergiversant: La veritat no és que el candidat de Gallardo sigui un home del Cierco. La veritat és que Gallardo és el candidat del Cierco. Una mica de rigor amb els titulars, si us plau!

    Respondre
  • #12 Juanito
    (12/12/18 10:12)

    Per tant s ha de descartar casadevall nomes per representar una part -cierco- amb la qual alguns no estan d acord.. Per tant tots els penalistes q defensen algu q hagi comes un delicte han d esser apartas de la societat suposo i fer los fora del pais i del mon. Gran manera de pensar..... No pot ser un bon jurista encara q defensi una part q no us agrada?????

    Respondre
  • #11 Te han pillado gallardito
    (12/12/18 09:27)

    Jordi Gallardo hauria de dimitir avui immediatament perquè ha quedat clar quins són els interessos que representa sense deixar ni un mínim dubte. Si votar liberal és votar Cierco, als liberals els hi queden dos Telediarios. Que deu pensar la militància del PS dels seus nous socis?

    Respondre
  • #10 Higini
    (12/12/18 09:13)

    Molt bé Jordi!

    Respondre
Veure’n més
19
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts