Economia

La CEA vol una moratòria a la llei de relacions laborals

La patronal considera que si entra en vigor al gener, les empreses no tindran temps suficient per a adaptar-se a la nova normativa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha demanat una moratòria de tres mesos abans que entri en vigor la nova llei de relacions laborals que s’ha d’aprovar avui al Consell General. Ho va fer ahir en un comunicat en el qual va apuntar que aquesta reforma és una reclamació de la patronal des de fa temps. La CEA admet que al gener va fer una petició als grups parlamentaris perquè la nova reglamentació entrés en vigor a l’inici del 2019 a causa dels importants canvis que implica per al funcionament de les empreses del país, però assenyala que el ritme parlamentari no ha permès aprovar el text abans de l’estiu com estava previst, la qual cosa hauria donat un marge de sis mesos a l’empresariat per posar-se al dia progressivament. Per aquest motiu, en cas que la llei s’aprovés avui, es començaria a aplicar el dia 1 de gener i les empreses només disposarien d’aproximadament deu dies hàbils per poder implementar tots els canvis previstos en la nova normativa.

Tot i que des de la patronal asseguren que voldrien que les mesures “que afecten la qualitat de vida de les persones”, com ara les millores en els permisos de maternitat i paternitat s’implementessin de forma immediata, consideren que la resta de normes que han d’entrar en vigor en menys d’un mes “posaran en seriosos problemes” d’actualització determinats sectors d’activitat: com la construcció, que estarà en període de vacances, o l’hoteleria, el comerç i la restauració, amb pics de feina a causa de les festes de Nadal. En aquest sentit, i com que no és viable segmentar l’aplicació de la llei en parts, la CEA demana que les empreses andorranes disposin de tres mesos per posar-la en pràctica un cop estigui aprovada.

El ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, va assegurar ahir que considera que la moratòria de tres mesos és “relativament fàcil d’articular” i que no veu cap problema en aprovar-la, però que en tot cas aquesta decisió no seria responsabilitat del Govern, sinó del grup parlamentari demòcrata.

Crítiques a la nova normativa

La nova llei de relacions laborals no ha tingut una bona acollida per part del Partit Socialdemòcrata (PS) i dels sindicats, que la critiquen durament i assenyalen que tindrà un efecte negatiu sobre els drets dels treballadors. El president del PS, Pere López, va assegurar que des de la formació perceben la reforma “amb molta preocupació”. Considera que la nova normativa “suposa una retallada de les condicions laborals dels treballadors en tots els aspectes” i en va destacar l’abaratiment de l’acomiadament, del qual va assenyalar que afectarà especialment les persones majors de 50 anys.

Per la seva banda, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, i el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, també van manifestar el seu descontentament amb la nova llei, especialment per l’abaratiment de l’acomiadament. Ubach va manifestar la seva “repulsa” a la normativa que s’aprovarà avui i considera que és més pròxima “a una societat feudal que a una democràcia“. D’altra banda, Fornieles es va referir a la reforma com un “atemptat contra el dret dels treballadors”.

ELS SINDICATS QÜESTIONEN L'ESTUDI SOBRE EL COST DE LA VIDA

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, i el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, van posar ahir en qüestió la veracitat de les dades publicades pel Govern a l’estudi sobre el cost de la vida que es va presentar dimarts passat. Ubach, que considera que l’estudi és “completament irreal”, va dir que “es tracta de fer un estudi del cost real de la vida a Andorra, no del cost per sobreviure en aquest país. Són dos coses diferents”. El secretari general de la USdA va dir que està “completament fora de lloc” que el Govern presenti aquestes dades i va convidar els ministres “a intentar viure durant tot un any amb 1.200 euros al mes”. Per la seva banda, Guillem Fornieles pensa que les xifres publicades pel Govern “no són certes”, ja que considera que haurien de ser molt superiors, i assegura que es tracta de dades antigues. Fornieles atorga la responsabilitat de les suposades irregularitats en l’estudi al fet que els membres del Govern “es dediquen a l’empresa i estan al servei de les empreses”. El secretari general del SAT va atacar l’administració assegurant que “hi ha ministres vinculats al món especulatiu de l’habitatge” i va posar en qüestió la implicació del Govern: “A ells no els importa gens el que estigui passant.” Segons l’estudi, que ja va rebre dures crítiques dimarts passat per part del president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, el cost de la vida per a una llar unipersonal està situat entre els 12.700 i els 14.400 euros anuals, és a dir, entre els1.050 euros i els 1.200 euros mensuals incloent-hi el preu del lloguer de l’habitatge. Aquest treball es va portar a terme com a conseqüència d’una demanda del Consell General del 15 de setembre del 2017.

La CEA vol una moratòria a la llei de relacions laborals

tracking