Sinistre

La guarderia improvisada

En la ràpida evacuació de l’escola bressol es van bolcar treballadores, pares i usuaris dels Serradells. També els responsables del bar La Nogreda, que va esdevenir la guarderia improvisada fins que totes les famílies van poder acudir a recollir els infants.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entenc que en una situació semblant tothom hauria obert les portes de casa seva.” Des del bar restaurant La Nogreda, a la car­retera de la Comella, restaven importància al cop de mà que havien ofert al matí per donar sostre als evacuats més sensibles, els 35 infants que quan es va declarar el foc ja estaven a les instal·lacions. Passaven pocs minuts de les nou del matí quan les treballadores (una quinzena) i tots aquells que les havien ajudat a allunyar els menors del recinte arribaven a l’establiment, que apartava taules i cadires per col·locar un element tan poc habitual en un bar com un bressol. Era, recordaven des del negoci, l’establiment obert més a mà un cop el grup havia deixat el recinte pel camí del rec per sortir fins a la carretera de la Comella.

Un parell d’hores després, quan totes les famílies ja havien recollit als infants, algunes treballadores relataven estar “millor, més tranquil·les”, després d’haver passat “molta angoixa”. Rebut l’avís que havien de desallotjar immediatament les instal·lacions a causa d’un foc, tot es va desenvolupar amb la màxima celeritat i segons el protocol previst. Buidar aula per aula i sortir el més ràpid possible per la via d’evacuació ja establerta, la rampa que comunica la guarderia amb la plaça Pierre de Coubertin a través de la façana de la part del dar­rere, on no havia arribat el foc. Els més petits dins dels bressols. “És el més fàcil i hi ha menys risc per a ells”, va explicar la cap de l’àrea Social del comú, Montserrat Altimir. El tram final de l’evacuació va ser enfilar pel camí del rec per arribar fins a la carretera dels Serradells i el particular seguici va ser una de les imatges de la jornada. Poc després s’acostaven el cap de Govern i la cònsol d’Andorra la Vella per interessar-se pel petits, les educadores i tots els usuaris que també es concentraven al local.

“Crec que hem estat més conscients del que ha passat quan hem arribat aquí, quan els nens ja estaven sans i estalvis”, va dir una de les treballadores. “No hem vist ni les flames, ni res, només fum”, va continuar. Per als infants l’ensurt no va ser ni de bon tros tan gran: “Els més petits ni se n’han assabentat.” Per als pares, com per a les educadores, la situació va ser més angoixant. Les cuidadores van agrair l’ajut rebut per treballadors i usuaris del centre esportiu. “Han agafat nens, s’han tret jaquetes per tapar-los”, van relatar. Elles havien abandonat les instal·lacions amb l’uniforme i prou. Així que a mig matí encara tenien pendent recollir les pertinences, del cotxe estacionat a l’aparcament del centre a les claus de casa.

A les portes del bar-restaurant de la Comella també hi havia monitors de la piscina, la zona més afectada de les instal·lacions. Van explicar que des d’allà, en veure fum, s’havia alertat la recepció que comencessin a avisar totes les dependències de les instal·lacions que calia sortir. A partir d’aquí es va activar una evacuació sense incidències que va ser la bona notícia de la jornada.

La guarderia improvisada

tracking