reportatge

Donar vida 1.000 vegades

La Creu Roja vol arribar a les 1.000 donacions de sang aquest any. Fins ara, se n’han registrat més de 800 i s’espera que avui s’abasti l’objectiu.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala d’actes de les oficines de MoraBanc de l’avinguda Meritxell estava plena de gent ahir al matí, però el motiu poc tenia a veure amb qüestions bancàries. De fet, era una cosa molt més important, perquè la sala d’actes de les oficines de MoraBanc estava plena de persones que van anar allà a donar part de la seva sang per a persones que la necessiten més. Una quantitat de sang relativament gran, 470 mil·lilitres, que costa relativament poc temps de donar, uns 20 minuts, i que té un valor significativament alt.

Cadascuna de les persones que es trobaven a les improvisades dependències mèdiques del banc van contribuir que la Creu Roja Andor­rana pugui arribar al seu objectiu anual de donants de sang: 1.000. En el moment de començar la quarta jornada d’enguany, ahir a les onze del matí, la xifra era d’uns 750 donants, per la qual cosa el secretari general de l’organització, Joan Saurí, va manifestar que les bones sensacions que transmetia l’afluència de gent al matí convidaven a pensar que s’assoliria l’objectiu: “Avui està venint molta gent i amb la que vingui demà crec que superarem els 1.000.”

Avui totes les persones que ho vulguin encara tenen l’oportunitat d’anar a donar sang d’11 a 14 hores i de 16.30 a 21.30 hores. Segons va explicar la doctora Turmo, encarregada de fer l’entrevista a les persones que volen donar-ne, els requisits bàsics són tenir entre 18 i 70 anys i un pes mínim de cinquanta quilos. A banda, s’ha d’omplir un formulari on s’ha d’especificar si s’ha pres algun medicament o s’ha viatjat fora del país de residència en els últims mesos. Una vegada els metges s’asseguren que la pressió arterial i els nivells de ferro en sang no estan per sota dels paràmetres necessaris, ja s’està preparat per passar a la llitera per donar sang.

Per elles passen desenes de persones, cadascuna amb una història, però totes amb la mateixa intenció. Un dels repartidors encarregats de portar l’aigua i els sucs per a la rehidratació dels donants va aprofitar per fer la seva contribució al banc de sang. Era la seva primera vegada, però va explicar que no serà l’última, ja que ha comprès que el sacrifici és molt inferior a la repercussió que tindrà la seva donació en una persona que ho necessiti. D’altres, com l’Oriol, qui és voluntari de la Creu Roja i també va decidir tombar-se a la llitera, entenen que encara que moltes persones ho facin, “n’haurien de venir més, perquè tota ajuda és benvinguda”.

Donar vida 1.000 vegades

tracking