SOCIETAT

Una trentena de 'matrimonis' homosexuals a Andorra des del 2015

Les unions civils entre persones del mateix sexe es mantenen estables any rere any

Una trentena de 'matrimonis' homosexuals a Andorra des del 2015Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A Andorra s’han celebrat 35 matrimonis entre persones del mateix sexe, segons dades del registre civil del país i a falta de tancar les dades d’enguany. Les xifres registrades s’inicien el 2015, quan es va posar en marxa la Llei d’unions civils, aprovada uns mesos abans al Consell General i amb la qual s’aconseguia un nivell d’equiparació similar quant a drets amb les parelles heterosexuals. La majoria de les parelles que van oficialitzar la seva unió en aquest període van ser parelles de sexe masculí, amb un total de 21 enllaços, mentre que les 14 unions restants es van dur a terme entre dones.

Les xifres d’unions civils entre parelles homosexuals mostren una evolució estable. El primer any es van celebrar un total de 13 enllaços, dels quals 7 eren entre homes i 6 entre parelles de sexe femení. Un any després la tendència va baixar un xic, ja que només es van registrar 3 matrimonis entre dones, mentre que les unions entre homes es van mantenir. Finalment, el 2017 es va confirmar l’estabilitat, ja que es van registrar les mateixes dades que dos anys abans. Carles Perea, expert en LGTBI, considera que la constància de les xifres “mantenen Andorra, dins la casuística del país, en els paràmetres normals”. “La gent exerceix el seu dret de poder-se casar”, afirma Perea, que recorda que les parelles homosexuals tenen “els mateixos drets i deures que tenen els matrimonis heterosexuals”. Alhora, Perea es mostra sorprès pel baix nombre d’unions entre dones.

L’expert en LGTBI destaca que a Andorra es continuï apostant per la unió civil, i que les parelles vulguin “fer vida sense problemes al país, amb els mateixos drets reconeguts, com poder casar-se, adoptar, divorciar-se o el tema de l’herència”. No obstant, recorda que les dades podrien ser menors ja que molta gent “ha optat per fer-ho fora”. Tot i que les dades de 2018 encara no estan disponibles, l’expert en LGTBI creu que la xifra es mantindrà.

tracking