talls a les carreteres

França demana evitar avui els trajectes per carretera

Les prefectures de l’Arieja i dels Pirineus Orientals recomanen evitar els desplaçaments viaris per les protestes d’avui contra el preu del gasoli

França demana evitar avui els trajectes per carreteraARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les carreteres franceses viuran avui una jornada convulsa a causa de les manifestacions organitzades en diferents punts per protestar contra la decisió del govern gal, que vol augmentar el preu del gasoli. Davant de la previsió de fins a 1.500 accions de protesta, les prefectures, que són òrgans que representen l’executiu francès a cada departament, van emetre ahir un comunicat en què recomanen evitar els desplaçaments per carretera en la mesura que sigui possible.

Al tancament de l’edició d’ahir, els mitjans francesos apuntaven que al departament de l’Arieja es podrien arribar a produir fins a set talls en diferents localitats a partir de les set del matí. El més pròxim al país tindrà lloc a Tarascó d’Arieja i també n’hi ha de previstos a Foix, Pamiers, Mirepoix, Saint Girons, Lavelanet i Laroque d’Olmes. Pel que fa als Pirineus Orientals, hi ha talls previstos en diferents punts de la RN-116, concretament a Mont Saint-Louis i a Prades. Aquesta via permet accedir a Perpinyà, i fins i tot s’ha especulat amb la possibilitat –tot i que ahir no s’havia confirmat– de protestes a la frontera francoespanyola de Bourg-Madame, a Puigcerdà, que podria dificultar l’accés al Principat per la RN-20.

Atès que no se sap la durada ni el seguiment de les protestes, ahir es feia difícil fer un càlcul de les afectacions que això tindrà per als comerços del Pas de la Casa, si bé es preveu que d’entrada hi hagi menys vehicles que decideixin venir al Principat per fer les compres a la localitat encampadana o a visitar parròquies més baixes. El cap de l’àrea de Mobilitat, Jaume Bonell, va explicar que el servei anirà informant avui sobre l’estat de les carreteres franceses a través del seu compte de Twitter. En les últimes hores, s’alertava els conductors que vulguin sortir del país en direcció al país veí que tinguin en compte que hi haurà restriccions.

Servei e bus inalterat, pera ara

Mentrestant, Andbus, que opera el trajecte entre la capital i Tolosa, va informar que avui tenen previst oferir els tres trajectes diaris tant d’anada com de tornada, malgrat que han avisat els viatgers de les possibles afectacions. De fet, fonts de la companyia explicaven que alguns clients han preferit no reservar o canviar el bitllet i que, per tant, en principi no està previst que gaire usuaris agafin l’autobús aquest matí.

En un comunicat, les prefectures de l’Arieja i dels Pirineus Orientals van informar que respectaven els dret de manifestació, però alhora alertaven els organitzadors dels talls que tenen l’obligació d’informar amb antelació dels punts de bloqueig, i que en cas contrari podrien ser sancionats. Els dos organismes de representació del govern francès van recordar la necessitat de permetre l’accés dels serveis de seguretat i de les ambulàncies i al mateix temps, van apel·lar els participants de les protestes a actuar “amb responsabilitat i prudència” i a evitar accidents.

A hores d’ara, es desconeix també quina actuació duran a terme els cossos policials per evitar els talls, però no es descarta que la Gendarmeria pugui intervenir. Segons va informar el ministeri de l’Interior francès, una trentena de patrulles mòbils s’han posat a disposició de les diferents prefectures. Es calcula que en total hi haurà 4.000 policies de reforç que es desplaçaran per diferents indrets del país veí.

Preocupació per l'espontaneïtat

Com que es tracta d’un moviment social, París es mostrava preocupada en les últimes hores pel fet que alguns dels talls no han estat notificats a les autoritats, cosa que podria comportar riscos per a la seguretat tant dels manifestants com dels conductors. Els bloquejos s’havien de notificar amb 72 hores d’antelació i en cas de no fer-ho, els organitzadors podrien exposar-se a penes de fins a dos anys de presó, 4.500 euros de multa i la retirada de sis punts del carnet de conduir. L’últim tall per protestes a França en direcció a Andorra va tenir lloc el març de l’any passat, quan estanquers de l’Arieja es van manifestar a Tarascó contra el diferencial de preus del tabac.

tracking