Un mort per cianur en la trama BPA del 'cas Odebrecht'

El fill del testimoni clau en la investigació a Colòmbia mor en beure d’una ampolla de l’escriptori del seu pare que havia estat enverinada

Un mort per cianur en la trama BPA del 'cas Odebrecht'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Alejandro Pizano, fill de Jorge Enrique Pizano, va morir aquesta setmana després d’haver ingerit cianur en una ampolla d’aigua amb gas que hi havia en el despatx del seu pare. La defunció es va produir només tres dies després que morís el pare d’un suposat atac cardíac. Ara s’ha obert una investigació per determinar si Jorge Enrique Pizano també va ser assassinat ja que era el testimoni clau en els suborns que va pagar Odebrecht a través de BPA per obtenir la concessió d’obres públiques. Pizano era l’auditor contractat per Odebrecht en la concessió que va obtenir del govern colombià per a la construcció de la carretera de la Ruta del Sol II. Pizano havia entregat a la justícia i als mitjans de comunicació documents amb les irregularitats en els processos de contractació.

Les autoritats colombianes van emetre un comunicat respecte a la mort del fill en el qual indicaven que només va fer un glop de l’ampolla d’aigua amb gas i la va escopir perquè va notar un gust estrany. Poc després va començar a patir greus molèsties a l’estómac i es va trucar a una ambulància per traslladar-lo a un hospital. Alejandro Pizano va morir mentre l’estaven portant cap al centre hospitalari.

Suborns confessats

La Batllia està investigant el su-born de 6,5 milions de dòlars que Odebrecht va pagar a l’ex-viceministre colombià Gabriel García Morales per aconseguir la concessió de la carretera de la Ruta del Sol II. El compte a BPA en el qual es va rebre el suborn estava a nom de la societat panamenya Luirion Tranding Inc. i els diners van ser transferits posteriorment per acabar a Panamà. El compte estava a nom de l’empresari d’origen libanès Enrique Chisays Manzur, que també hi està involucrat. Tant l’exviceministre com l’empresari han reconegut la seva culpabilitat i ara col·laboren amb la justícia a canvi d’una reducció de la condemna. El suborn va ser ingressat en el compte de la societat Lurion per part de la societat Klienfeld Services, que era el que Odebrecht utilitzava habitualment per fer els prop de 150 suborns a polítics i funcionaris per aconseguir obres i que es materialitzaven a través de comptes a Banca Privada. La investigació de la Batllia ha fixat que tant la societat Lurion com Kleinfeld tenien comptes a BPA i, per tant, els pagaments dels suborns es feien de forma interna dins del banc.

La recerca de la policia andor­rana ha establert que l’empresari Enrique Chisays també va rebre 750.000 dòlars com a compensació per ser el testaferro en aquesta operació. Aquests diners van ser pagats a Chisays pel directiu d’Odebrecht Luiz Eduardo da Rocha, que treballava a la secció que la constructora havia creat per al sistema de suborns per tot Amèrica Llatina i obtenir així contractacions multimilionàries. La policia andorrana també sospita que a la trama hi havia un advocat, Paulo César de Miranda, d’un despatx de Florida.

ELS SUBORNS INCLOÏEN PAGAR A PARAMILITARS

Les revelacions de l’auditor Jorge Enrique Pizano havien posat recentment contra les cordes el fiscal general colombià Néstor Humberto Martínez, que havia estat advocat de la firma Corficolombiana abans d’accedir al càrrec públic. Corficolombiana era l’empresa que col·laborava amb Odebrecht en la construcció de la carretera de la Ruta del Sol II. Pinzano va fer públiques converses que havia gravat amb el fiscal en què es parla de les troballes dels suborns i on s’esmenten irregularitats i pagaments a paramilitars. El fiscal assegura en les converses a Pizano que tindrà total discrecció sobre el que li ha explicat de les proves dels suborns. Durant la conversa es pot entendre que el fiscal el 2015 ja sabia que hi havia els suborns.

tracking