transports

La protesta per l'augment del preu del dièsel amenaça de bloquejar l'Arieja

Mobilitat, en espera de conèixer les accions concretes a la via, no fa cap recomanació

La protesta per l'augment del preu del dièsel amenaça de bloquejar l'AriejaPHILIPPE COY (TWITTER)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les mobilitzacions dels consumidors francesos per l’increment de les taxes al gasoli que acabaran equiparant el preu d’un litre de dièsel amb un de gasolina de 95 octans amenaça de bloquejar els accessos a Andorra des de l’Arieja dissabte. La protesta, que s’ha organitzat a través d’Internet, es farà com a mínim a cinc punts de la carretera que uneix Andorra amb Tolosa i encara està per veure com pot afectar la circulació. Hi ha convocades protestes a Luzenac, Tarascó, Foix, Lavelanet i Pamiers. A la ciutat de Tolosa i les seves rodalies es preveuen accions a diversos punts. Alguna podria afectar, fins i tot, els accessos a l’aeroport de la capital occitana. Les mobilitzacions seran de diferents tipus: talls a les carreteres, circulació a velocitat reduïda de caravanes de vehicles i obertura de peatges.

L’objectiu és que l’executiu d’Emmanuel Macron es faci enrere en les mesures que ha previst per reduir l’ús del gasoli que considera un dels culpables de l’escalfament global, del canvi climàtic, de la contaminació i de les malalties produïdes per la pol·lució. No sembla que, de moment, es plantegin canviar d’opinió després que ahir el primer ministre, Edouard Philippe, assegurés que no pensen anul·lar la taxa que encarirà el preu del dièsel. Philippe va recordar als ciutadans que tenen tot el dret a manifestar-se sempre que ho facin “amb responsabilitat i respectant la llei”.

A tres dies de les protestes, que afectaran tot l’hexàgon, l’àrea de Mobilitat no té previst realitzar cap tipus de recomanació als conductors andorrans. Almenys, de moment. Segons va explicar al Diari el cap de l’àrea, Jaume Bonell, l’única informació que tenen sobre les mobilitzacions és la que han pogut seguir a través dels mitjans de comunicació. Fins ara no hi ha hagut cap contacte per part de les autoritats viàries franceses i fins que no coneguin com pot afectar la protesta a la circulació no duran a terme cap acció.

L’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants no ha rebut cap avís per part dels seus membres. El gerent, Víctor Filloy, va assenyalar que els transportistes andorrans no acostumen a fer viatges a França durant el cap de setmana i que només es podrien veure afectats si les protestes es realitzessin entre setmana. Respecte a l’augment del preu del gasoli, va recordar que els camions tenen prou capacitat per fer els viatges sense haver d’omplir el dipòsit a França.

Des del Pas de la Casa, el president de l’associació d’empresaris, Jean Jacques Carrié, va indicar que només es veuria afectada l’ar­ribada de turistes si els talls a les carreteres fossin salvatges.

tracking