habitatge

Els comuns informaran dels lloguers per fer un preu mitjà

Baró diu que l’objectiu és que la comissió nacional de l’habitatge tingui “una foto” de quant costa un pis en un carrer concret

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns s’han posat d’acord i han accedit a la petició que els va fer la comissió nacional de l’habitatge per cedir-los les dades recollides a la declaració d’inquilinat perquè la comissió les treballi i pugui establir un preu mitjà, per zona i metres quadrats, segons cada parròquia. “Els comuns estem per facilitar les dades que tinguem i després de valorar quines podíem oferir hem pensat en la declaració d’inquilinat”, va explicar el cònsol major de la Massana, David Baró, després de la reunió de cònsols que es va celebrar ahir en aquesta parròquia. “Els nostres ciutadans fan una declaració jurada en què ens notifiquen el preu i els metres quadrats que tenen els pisos, i això és el que podem facilitar. D’aquesta manera es podrà saber de forma orientativa quant costa un pis de tants metres quadrats a l’avinguda Meritxell o a la de Sant Antoni”, va dir.

Baró va reconèixer que aquestes dades només són “una fotografia puntual”, ja que la declaració es fa un cop l’any i que, per tant, amb els mesos la situació pot canviar força però que “són les úniques dades que podem facilitar, ja que no la tenim actualitzada de forma mensual o setmanal”. Per exemplificar-ho, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va explicar que a la capital la declaració del 2017 s’havia fet a mitjan 2018. Un altre dels inconvenients és que si el pis no s’ha llogat o només s’ha llogat uns mesos, la dada resultant serà inexacta, però va recordar que els comuns disposen d’inspectors que fan controls per garantir que la declaració jurada d’inquilinat es respecta.

Màxima protecció de dades

Els dos cònsols van posar especial èmfasi a assegurar que seran molt curosos amb les dades personals, fins al punt que quedaran excloses de l’informe que lliurin a la comissió. Baró va indicar que cada comú “haurà de fer primer un buidatge”, i Marsol va afegir que es farà el traspàs, “protegint sempre les dades dels nostres ciutadans”. No tenen terminis temporals definits, així que “caldrà veure com cada corporació té els seus arxius i, per això, alguns les lliuraran abans que d’altres. Des d’Andorra la Vella no sabem quant trigarem perquè abans netejarem els arxius d’aquestes dades personals”.

La declaració d’inquilinat no ajudarà a poder saber els pisos buits que hi ha a cada parròquia però Marsol va apel·lar a revisar els comptadors de FEDA o de Nord Andorrà per fer l’estimació. “La millor manera és comprovar aquests comptadors, els quals ens permetran veure quants són buits o no estan declarats.”

Llei de finances comunals

L’altre gran tema que es va tractar a la reunió va ser la proposició de llei de la modificació de les finances comunals que presentaran un cop constituït el pròxim Consell General perquè pugui entrar en vigor l’1 de gener del 2020. Els cònsols i els respectius interventors van repassar la meitat de l’articulat que tindrà la proposició de llei, entre el qual hi ha la possibilitat de prorratejar el pagament d’alguns impostos, com ara el Foc i Lloc, perquè si una persona es trasllada de parròquia, les dues cobrin la part proporcional. També es vol variar la manera de calcular la ràtio d’endeutament, i “que si un comú fa una pòlissa de crèdit de dos milions d’euros, per exemple, i només en gasta 100.000, entenem que com a endeutament s’ha de computar només aquesta xifra”.

Baró va advertir que a la pròxima reunió se seguirà treballant i que “hem generat un gran consens”, per això no els preocupa un possible canvi de majories al Consell General.

Els comuns informaran dels lloguers per fer un preu mitjà

tracking