Projecte de pressupost

El Govern cobrarà per l'ús de l'helicòpter

Pagaran els excursionistes negligents i qui s'accidenti en competicions considerades de risc

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern inclourà una disposició addicional en la llei del pressupost del 2019 per tal de modificar la Llei del cos de prevenció i extinció d’incendis i salvaments. L’objectiu és introduir la possibilitat de traslladar el cost de les operacions de recerca, salvament, rescat o socors quan vinguin motivades per la imprudència o per una activitat recreativa de risc. Segons va explicar el ministre Jordi Cinca s’ha detectat una desviació de la despesa de l’helicòpter que fan servir tant el servei de bombers com l’hospital. S’havia pressupostat per al 2108 una despesa d’1,6 milions d’euros i tot fa pensar que es tancarà l’exercici per sobre dels 2,4 milions.

L’increment es deu a dues causes. Una perquè han augmentat els trasllats fets des de l’hospital a altres centres mèdics forans. I la segona, la que ha fet incrementar més la despesa, ve motivada per un augment dels rescats a excursionistes imprudents o a persones que estaven realitzant activitats recreatives de risc. “Si es fa servir l’helicòpter per causes d’aquesta naturalesa, el més normal és que les sufragui qui les ocasiona”, va dir el ministre de Finances, Jordi Cinca, en anunciar ahir aquesta modificació en la llei dels bombers.

Els excursionistes dels quals es demostri que el seu accident ha estat per negligència, com per exemple fer una sortida a la muntanya quan s’ha avisat de condicions meteorològiques adverses o quan no vagin prou equipats, hauran de fer front a la factura del rescat. En el cas de les activitats de lleure que s’organitzen a la muntanya, es vol que s’hagi de disposar d’assegurança que cobreixi el cost dels rescats. Cinca va insistir que el Govern no pot assumir el cost de les activitats de salvament, que s’han incrementat notablement els darrers anys en els casos que la motivació és la imprudència.

El possible cobrament dels rescats obre la porta, en paraules del ministre de Finances, a una negociació entre la Caixa Andorrana de Seguretat Social i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària per veure en quina proporció assumeix el pagament la primera. En el cas de l’increment dels trasllats hospitalaris en helicòpter, Cinca va indicar que es deuen a un canvi en els protocols de l’hospital i que van en benefici del tractament del pacient.

El Govern cobrarà per l'ús de l'helicòpter

tracking