Consell de ministres

Govern fixarà el preu mínim de cada marca de tabac

El diferencial màxim del cost amb Espanya serà d’un 35% i es mantindrà una línia similar a l’actual

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els productes del tabac tindran un preu mínim de venda al públic un cop estigui en vigor el projecte de llei aprovat ahir pel Govern. Una comissió que es crearà a tal efecte fixarà el preu per cada categoria i marca i ho farà tenint en compte el diferencial més baix respecte als països veïns. En aquest cas, el preu mínim s’establirà en base al diferencial espa-nyol. El projecte deixa oberta l’opció de, en l’improbable cas que algun dia el tabac sigui més car a Espanya que a França, fixar el preu mínim tenim en compte el diferencial amb el veí del nord.

Malgrat la fixació d’un preu mínim de venda i segons ha pogut saber el Diari, el diferencial màxim del preu del tabac amb Espanya serà d’un 35%. És a dir, que es mantindrà en una línia similar a l’actual. Si avui mateix es fixés el preu mínim i tenint en compte aquest 35% de diferencial, un paquet de Camel o Winston que a Espanya costen 4,60 euros a Andorra es vendrien per 2,99. Un paquet de Lucky Strike costaria 2,92 euros (val 4,50 al país veí del sud) i un de Marlboro 3,25 euros (el preu a Espanya és de 5).

La comissió per al preu mínim inicial dels productes de tabac, que formaran dos membres designats pel Govern, un per l’Associació de Fabricants i un per la Cambra de Comerç, acordarà per unanimitat el primer llistat. Un cop estigui aprovat, es dissoldrà.

El portaveu del Govern, Jordi Cinca, va explicar en la roda de premsa posterior al consell de ministres que el que es busca és garantir la competitivitat del sector i evitar una rebaixa accentuada dels preus que perjudiqui els marges comercials. “S’ha d’evitar uns preus que siguin agressius i que ens van fer entrar en la deriva d’un creixement del contraban”, va recordar. Preservar el diferencial amb Espanya permetrà mantenir el marge competitiu. “La mesura és coherent amb les accions de lluita contra el contraban engegades pel Govern”, va dir.

Increment del preu mínim

El projecte de llei també regula els futurs increments del preu mínim del tabac. Els fabricants o els importadors podran proposar modificacions que no podran superar el diferencial del preu mínim inicial més elevat. En cas d’augment del preu del tabac a Espanya, el cost s’haurà de regularitzar en un termini de deu dies mitjançant un decret del Govern.

A més de no permetre la venda per sota del preu mínim o de marques que no tinguin fixat aquest preu mínim, es prohibirà la promoció o el regal de productes del tabac i es limitarà el valor dels articles que s’usin per promocionar aquests productes a un 5% del preu de venda al públic de la mercaderia que es pretén promocionar. El text contempla sancions de fins a 60.000 euros i la pèrdua de la llicència de venda.

El projecte de llei, que segons Cinca compta amb el suport de la totalitat dels fabricants i de prop del 70% del sector comercial, s’ha entrat per via d’urgència per poder ser aprovat abans que es dissolgui el Consell General.

EL PRESSUPOST 2019 PREVEU SUPERÀVIT DE GESTIÓ I EL DÈFICIT MÉS BAIX DE DA

El consell de ministres va aprovar ahir el projecte de llei del pressupost del 2019 que com ja va avançar la setmana passada el Diari contempla uns ingressos corrents de 444,7 milions, unes despeses de funcionament de 386,5 milions i unes despeses de capital de 57,8 milions. El portaveu del Govern, Jordi Cinca, que en la roda de premsa posterior al consell de ministres va fer quatre pinzellades del pressupost, va destacar que per primer cop des de fa moltes legislatures, els comptes de l’Estat presenten un superàvit de gestió. L’executiu preveu que sigui de 235.316 euros, contrastant amb el pressupost d’enguany que es preveu tancar amb un dèficit de gestió de 12,4 milions. El pressupost, però, es tancarà amb un dèficit de caixa de 13,1 milions d’euros a causa de les despeses financeres. “Ens beneficiem dels baixos tipus d’interès perquè el cost de l’endeutament no sigui molt elevat”, va dir el ministre, que va destacar que es tracta del dèficit de caixa més baix dels vuit pressupostos elaborats per l’executiu demòcrata. El Govern preveu tancar el 2018 amb un dèficit de caixa de 25,6 milions. El cost de l’endeutament serà similar al de l’any que ve, 13,2 milions, i els ingressos previstos per l’executiu per a l’actual exercici són de 425. El titular de la cartera de Finances es va felicitar pel fet que és el primer pressupost de l’era de la regla d’or que compleix tots els paràmetres d’aquesta llei (límit d’endeutament, dèficit, despesa màxima de personal i despesa de funcionament) i va destacar que “situa Andorra en una situació capdavantera quan el sanejament de les finances públiques perquè l’endeutament previst està per sota del 0,5% del PIB quan normalment als països de la Unió Europea sol estar sobre el 2%”. La inversió “serà notable” Cinca, que ahir va entrar a tràmit parlamentari un projecte de llei de pressupost que per primer cop s’ha signat electrònicament, només va fer un apunt sobre les inversions previstes i a preguntes dels periodistes. Va explicar que la inversió pública que es farà “serà notable” i que no passarà el que es dona en períodes electorals, quan s’alenteix, ja que “hi ha moltes obres importants que es troben en curs i que es continuaran executant durant el 2019”. El ministre va parlar de la seu de la justícia, l’adequació de l’hotel Rosaleda, el vial de Sant Julià de Lòria o Ràdio Andorra. Tampoc contempla el pressupost, que incorporarà tots els beneficis d’Andorra Telecom del 2018 i el 30% dels ingressos per MásMóvil, incrementar la taxa a la importació del tabac.

Govern fixarà el preu mínim de cada marca de tabac

tracking