conflicte judicial

El Superior atura la petició per desnonar el Punt de Trobada

El Tribunal Superior Civil rebutja la petició dels Mallol per continuar la via judicial pel desnonament dels Cachafeiro del centre comercial

El Superior atura la petició per desnonar el Punt de Trobada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La guerra pel futur ús del Punt de Trobada ha viscut un nou episodi que apunta a un allargament del conflicte després que el desnonament que s’havia de decidir definitivament al Tribunal Superior Civil quedi aturat fins que no hi hagi una resolució del conflicte penal derivat de la querella que els Cachafeiro van presentar contra els Mallol i Patrick Pérez (apoderat de Pyrénées). El combat jurídic es juga en dos camps que estan interrelacionats: civil i penal. En el civil es dirimeix la petició de desnonament que els Mallol, propietaris del terreny i ara també de l’edifici, van presentar contra els Cachafeiro, arrendataris històrics i propietaris dels grans magatzems. El contracte es va acabar el 2015 i els Mallol van arribar a un acord amb Pyrénées perquè passi a ocupar comercialment l’espai del Punt de Trobada. La demanda de desnonament va ser guanyada pels Mallol en primera instància, però els Cachafeiro van recórrer i havia de ser la sala civil del Tribunal Superior qui prengués la decisió definitiva. El desnonament, per tant, no es va produir.

Paral·lelament al novembre del 2017, els arrendataris van presentar una querella criminal contra els Mallol i Patrick Pérez en entendre que el contracte perquè Pyrénées passi a ocupar el Punt de Trobada era fals i per tant es tracta d’un intent de frau. L’acusació és d’un delicte major d’estafa en grau de temptativa i d’estafa processal. Denunciaven que contenia un preu i unes clàusules irreals que només tenien com a objectiu que els Cachafeiro no poguessin fer efectiu el dret que els permet quedar-se si igualen l’oferta del nou arrendatari. La Batllia ha arxivat la querella, però els Cachafeiro han recorregut i falta la sentència en segona instància del Tribunal Superior Penal.

Aturar el desnonament

L’arxivament de la querella va comportar que els Mallol instessin que es reprengui el desnonament amb la decisió definitiva del Tribunal Superior Civil. Els Cachafeiro, però, s’hi van oposar al·legant que no es pot continuar amb el procediment mentre no s’hagi resolt de forma definitiva la querella per frau en el contracte. El Superior Civil ha donat la raó als arrendataris i ha decidit que el procediment per al cas de desnonament no es pot jutjar de forma definitiva fins que no es disposi d’una resolució ferma respecte a la demanda penal per frau contra els Mallol i Patrick Pérez.

El cas entra així en un nou escenari on la pilota torna a l’esfera penal i on s’espera que passin uns mesos abans que tingui lloc la sentència definitiva. Els posicionaments de les dues bandes es troben tan enfrontats, segons fonts properes als dos grups, que es considera gairebé impossible que encara quedi espai per a una possibilitat d’acord pactat. La presentació d’una querella va ser el moment en què les opcions d’una solució dialogada pràcticament van desaparèixer. La resolució de la part penal podria arribar a principis de l’any vinent i dependrà del sentit de la sentència per saber si seguirà o no el procés civil per al desnonament.

DELS 254 MIL EUROS ANUALS DE LLOGUER ALS 2,4 MILIONS QUE S'HAURAN DE PAGAR

Els Cachafeiro al·legaven en la querella que el contracte entre els Mallol i Pérez era un intent d’abusar a través de l’engany. Es basaven en el fet que el lloguer que estaven pagant per l’arrendament de la zona del Punt de Trobada és de 254.000 euros anuals i el contracte amb Pyrénées estableix que pagarà 2,4 milions d’euros. Deu cops més. Des que va acabar el contracte el desembre del 2015 i fins ara, els arrendataris estan ingressant els 254.000 euros anuals de lloguer a la Batllia en espera de la resolució final. Els Cachafeiro al·legaven que la xifra correcta de lloguer eren 1,3 milions, però arribar als 2,4 milions “eren unes condicions inassumibles per a un bon comerciant”. La batlle Alexandra Terés va considerar, però, que no hi ha cap indici per pensar que el contracte és un frau i va estimar que hi ha proves que Pyrénées pensa complir-lo i gestionar comercialment l’espai. El grup dels Pérez ja ha arribat a un acord amb el grup francès Auchan perquè explotin comercialment les dues primeres plantes. En la tercera hi haurà un carrer major amb botigues de diferents temàtiques. Els Mallol diuen que van intentar un acord amb els Cachafeiro per a un nou contracte, però que la falta d’acord va portar al pacte amb Pyrénées.

tracking