actuaLITAT POLÍTICA

Espot aposta per alentir l'acord d'associació amb la UE

El candidat a cap de Govern de DA creu que el futur del Principat “passa per aproximar-se a Europa” però assegura que aniran “a poc a poc”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot vol reduir la velocitat amb la qual s’està negociant amb la UE l’acord d’associació. El candidat a cap de Govern per DA, que finalment ahir va comunicar a l’executiva del partit que concor­rerà al capdavant de la llista dels taronja, va posicionar-se sobre el que probablement serà un dels temes que generarà més debat durant la pròxima campanya electoral. I més, si s’acaba confirmant la tercera via de Josep Pintat, que pretén aixoplugar els seus possibles socis de formació al voltant d’aquest punt.

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va afirmar que “no hi ha cap altra solució de futur que aproximar-se a Europa”, encara que al mateix temps va apel·lar a la “prudència” i que vol anar “a poc a poc”. De fet, va afirmar que amb l’aproximació de les eleccions nacionals i europees l’executiu “no prendrà cap decisió que pugui comprometre un futur Govern”. El candidat a cap de l’executiu de DA va afirmar que aturar les conversacions seria “una decisió fatal per a la futura prosperitat del país”, si bé va assegurar que defensarà la “idiosincràcia” i “les particularitats d’Andorra”.

Com a garantia, el pròxim líder de la formació taronja va posar sobre la taula els passos que ha fet DA en les converses, com ara la defensa de la fiscalitat, que ha quedat exclosa del pacte, i de la transitorietat aconseguida al voltant de l’espinosa qüestió del tabac. “Les negociacions que hem dut a terme fins ara demostren àmpliament que som capaços de tenir una posició negociadora forta”, va dir Espot, que va voler fer autocrítica sobre la manera amb la qual s’ha gestionat la comunicació de les negociacions. Ahir, va admetre que cal explicar “amb més detall” i de manera “més didàctica” cadascun dels progressos.

Múltiples fronts

Sabedor que la qüestió europea serà un dels caballs de batalla de la dreta, Espot, que es va erigir com a representant del centre polític, és conscient que pot atreure alguns votants conservadors a través d’un posicionament matisat sobre l’acord amb Brussel·les. De fet, es va mostrar disposat a entrar en el cos a cos durant la campanya electoral per convèncer els electors que encara puguin veure l’acord amb recels.

A banda de la qüestió europea, el representant escaldenc també va fer una clara aposta pels aspectes socials, que ell ha abanderat com a ministre, per contrarestar una de les línies programàtiques que treurà a escena el Partit Socialdemòcrata (PS), que a les ter­ritorials anirà de bracet amb Liberals (L’A). “DA sempre ha ocupat aquesta centralitat política, i per tant hem de continuar en aquesta centralitat”, va suggerir Espot, que va assegurar sentir-se “absolutament identificat” amb les propostes “del centre reformista”. El candidat a cap de Govern, que va expressar que “la centralitat és la garantia de la prosperitat del país”, va afirmar que la seva proposta gira al voltant de “donar les majors quotes de llibertat dels nostres ciutadans en una economia de mercat” sense oblidar “l’atenció particular que és fomentar una societat més inclusiva i cohesionada”. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, que va afirmar que no deixarà el seu càr­rec per centrar-se en la seva cursa per ser cap de Govern, va dir que ara es reunirà amb els comitès parroquials per definir la línia del programa electoral, i després començarà a perfilar les llistes que probablement presentaran novetats per renovar un projecte taronja, que vol aspirar a una tercera victòria consecutiva a les urnes.

Candidat dins dels 'tempos'

L’anunci d’Espot va ser la confirmació d’un secret a veus dels últims mesos. El secretari d’organització de DA, Esteve Vidal, no creu que la formació hagi trigat a designar l’aspirant i va dir que és un procés que s’ha fet dins dels tempos habituals.

Espot aposta per alentir l'acord d'associació amb la UE

Espot aposta per alentir l'acord d'associació amb la UE

Espot aposta per alentir l'acord d'associació amb la UE

tracking