SOCIETAT

Andorra és un dels països del món amb menys desigualtats

Andorra és un dels països del món amb menys desigualtatsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra és un dels països del món amb menys desigualtats entre la població. Segons el coeficient Gini, que és un indicador que entre altres mesura les diferències econòmiques i socials, les disparitats són força menors respecte a altres països. En resposta a una pregunta publicada al Butlletí del Consell General que havia adreçat el conseller general del PS, Pere López, el Govern assegura que l’indicador Gini se situava el 2016 al 0,27. Aquest coeficient indica les desigualtats entre els valors 0 i 1.

Si l’indicador es decanta al zero, significa que la igualtat cada cop és major, i assolir la xifra significaria la màxima igualtat. En canvi, apropar-se a l’1 voldria dir que les diferències són més accentuades. Malgrat els estralls de la crisi econòmica, les desigualtats no han crescut. L’any 2003, l’indicador també estava situat al 0,27. De fet, Andorra té un millor índex Gini respecte al conjunt de la Unió Europea, que actualment té un registre de 0,3, segons dades de l’Eurostat.

Els països amb menys desigualtats són Islàndia, Eslovènia, Eslovàquia i la República Txeca. Aquests països tenien l’any passat un índex de 0,25, França 0,29 i Espanya 0,34. En canvi, els estats on hi ha més desigualtats són Mèxic, amb un índex de 0,46; Brasil, amb 0,47; Costa Rica, amb 0,48 i Sud-àfrica, amb 0,62. Al mateix temps, el CRES està treballant actualment en una enquesta per fer un estudi sobre el nivell de felicitat de la gent del Principat i que en principi es donarà a conèixer a finals d’any.

D’altra banda, el Butlletí del Consell General també va publicar ahir la prorrogació del període per presentar esmenes a diferents projectes de llei. És el cas de les propostes del cos d’Educació, en què es podrà presentar esmenes fins al 15 de novembre; el projecte de la Fundació de Meritxell, fins al 5 de novembre; i el projecte d’igualtat de tracte i de no-discriminació, que finalitzarà el 14 de novembre.

tracking