justícia

El pare de Rosell ofereix un milió de fiança per al fill i Besolí

La defensa de l’expresident del Barça ha presentat un nou escrit a l’Audiència Nacional amb l’oferiment i la petició de sortida provisional de la presó

El pare de Rosell ofereix un milió de fiança per al fill i BesolíARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Joan Rosell, pare de l’expresident de l’FC Barcelona, Sandro Rosell, s’ha compromès amb l’Audiència Nacional espanyola a dipositar una fiança d’un milió d’euros per tal que el seu fill i l’empresari lauredià Joan Besolí siguin posats en llibertat provisional. Ho va confirmar ahir al Diari l’advocada de Besolí, el mateix dia que es va conèixer que l’Audiència Nacional jutjarà Rosell, Besolí i cinc persones més a partir del 25 de febrer de l’any que ve, totes acusades de blanquejar 20 milions d’euros provinents de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF).

La petició del pare de Rosell, que han remès els defensors de l’expresident del Barça a la Sala Penal de l’Audiència Nacional en un escrit de 20 pàgines, arriba després que l’empresari català i Besolí portin més de 17 mesos en règim de presó preventiva, ja que van ingressar en un centre penitenciari de Madrid el maig de l’any passat.

A l’escrit on s’exposen els arguments per demanar la llibertat provisional de Rosell i també la de Besolí (els dos es troben ara empresonats a Catalunya), s’indica que el pare de l’expresident del Barça, que va ser fundador de CDC i alt càrrec de la Generalitat, ofereix la quantitat d’un milió d’euros, en ser aquesta la xifra més elevada que ha pogut reunir.

“Per la dolorosa desesperació per intentar ajudar el seu fill i el seu amic, el pare del senyor Rosell, absolutament convençut que cap dels dos acusats fugirà i que per tant recuperaria el seu diner, ha fet arribar als lletrats signants un oferiment concret, clar i exprés a fi de poder garantir la llibertat i subjecció dels se-nyors Rosell i Besolí davant aquest tribunal”, s’indica en l’escrit que s’ha fet arribar a l’Audiència Nacional, on també es proposen altres mesures per garantir que cap dels dos fugi, com ara la polsera electrònica, la retirada del passaport, la prohibició de sortida del territori nacional o compareixences regulars davant del tribunal.

Els advocats defensors consideren que els temps que Rosell i Besolí porten en presó preventiva és “un període extraordinàriament dilatat i desproporcionat en el temps si es té en consideració l’entitat dels delictes que se’ls imputen”. I qualifiquen d’“anomalia” a la justícia espanyola el temps que porten a presó per un delicte de blanqueig de diners. Posen els exemples de l’expresident de Madrid, Ignacio González, i el de la Federació Espanyola de Futbol, Ángel María Villar, que estan en llibertat provisional.

Onze sessions de judici

Respecte al judici per blanqueig de capitals, Rosell s’enfronta a una petició del fiscal d’11 anys de presó per blanqueig i pertinença a organització criminal, així com a una multa de 59 milions d’euros, i Besolí a una pena de 10 anys d’internament. La vista té onze sessions previstes i es farà en tres tongades: del 25 al 28 de febrer, del 11 al 14 de març i del 25 al 27 del mateix mes davant la secció primera de la sala penal de l’Audiència Nacional.

Als acusats se’ls atribueix formar part d’una organització criminal que va ocultar gairebé 20 milions d’euros de suborns obtinguts per qui va ser president de la CBF entre 1989 i 2012, Ricardo Teixeira. Concretament 14,9 milions d’euros que va cobrar en comissions il·legals pels drets de retransmissió de 24 amistosos de la selecció brasilera i altres 5 milions d’un contracte de patrocini amb la marca Nike.

Rosell i la seva dona haurien rebut 6,5 milions dels amistosos i haurien ajudat, amb la col·laboració dels altres acusats, a ocultar part de la comissió de 5 milions que hauria rebut Teixeira del contracte amb Nike. Pel fiscal, els acusats van formar una estructura estable, reforçada per vincles d’amistat i parentiu, dedicada al rentat de capitals a gran escala.

tracking