Lluita contra el frau

Setge policial contra el tràfic il·legal de tabac a França

La col·laboració entre Andorra i França incrementa les detencions tant al Principat com a diversos punts del sud de França

Setge policial contra el tràfic il·legal de tabac a FrançaPOLICIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’anunciada col·laboració entre les autoritats duaneres i policials d’Andorra i França està començant a donar els seus fruits i cada cop és més habitual el desmantellament de xarxes que operen a banda i banda de la frontera. Cada setmana es fan petites operacions a les regions franceses més properes al Principat que acaben en detencions i en condemnes de presó que són dictades pocs dies després dels arrestos en els judicis ràpids que realitza la justícia a França. El cas més recent ha succeït aquesta mateixa setmana quan dilluns va ser interceptat al peatge de l’autopista A-62, a Tolosa, un home de 46 anys que venia d’Andorra i que duia dins del seu cotxe 111 quilograms de tabac d’embolicar, 8,8 quilograms de cigarretes i 332 litres d’alcohol. Veí de París, va ser detingut en aquell mateix instat i va ser jutjat i sentenciat dos dies després. La condemna: un any de presó i 7.000 euros de multa.

Que l’entesa i la col·laboració entre els dos països ha millorat els darrers temps ho posava divendres en relleu el ministre francès d’Acció i Comptes Públics, Gérald Darmanin, en una visita que va realitzar a l’aeroport de Montpeller. “La lluita contra el contraban de tabac és una de les nostres prioritats, no només perquè és perjudicial per a la salut, sinó que també és perjudicial per als nostres estancs, que s’enfronten a la competència deslleial en gran escala”, va dir el ministre francès, que es va felicitar per les bones relacions en aquesta qüestió entre Andorra i França. “Els darrers dies m’he reunit amb les autoritats del Principat per millorar la cooperació en la lluita contra el tràfic il·legal”, va indicar Darmanin, per recordar que “les compres de cigarretes permeses als nostres ciutadans a Andorra es tornen il·legals un cop creuen la frontera. I no parlo només dels canals organitzats”.

Des del Govern francès també s’és conscient de l’increment de les operacions policials i dels agents duaners gals contra el contraban. El ministre va posar com a exemple la recent detenció a Montpeller de membres de dos clans familiars que importaven massivament cartrons de tabac d’Andorra per revendre’ls en aquesta ciutat. “El decomís de drogues o de tabac de contraban moltes vegades és un treball de formigues, però és molt important”, va indicar Darmadin, que va finalitzar posant en relleu els canvis realitzats recentment en el Codi de Duanes francès, que ara contempla penes de presó per a petits contrabandistes i que ha agreujat les condemnes als traficants que posen en perill les vides dels agents quan no s’aturen en els controls.

Que Andorra també s’ha posat mans a l’obra en la lluita contra el contraban i que s’ha incrementat la col·laboració amb França ho evidencia l’operació Olimpíades realitzada aquesta setmana. Quatre persones detingudes i el comís de 4.725 quilos de tabac de pipa d’aigua valorat en 216.699 euros. Entre els detinguts, el gerent d’un comerç d’Andorra la Vella ara en presó provisional.

ELS INGRESSOS PER LA IMPORTACIÓ CAUEN 4 MESOS DESPRÉS

Els ingressos per la taxa a la importació de tabac van caure al setembre després de quatre mesos seguits en què s’havien incrementat. Segons les dades fetes públiques pel ministeri de Finances el mes passat es van ingressar 5,1 milions d’euros per la taxa al tabac, un 11,5% menys que al setembre de l’any passat. En el que portem d’any, els ingressos continuen sent inferiors als que s’havien aconseguit en el mateix període de temps del 2017. En concret, un 2% menys. De gener a setembre del 2018 s’han ingressat per la taxa a aquest producte 81,2 milions d’euros. Entre el gener i el setembre del 2017, la xifra va ser de 83,3 milions d’euros. Cal recordar que l’inici de l’actual exercici no va ser bo quant a la compra de tabac per part dels fabricants andorrans. En el primer quadrimestre del 2018 es van ingressar 33,8 milions d’euros, el que suposava una caiguda del 47,3% respecte als primers quatre mesos de l’any passat. Entre el maig i l’agost es va donar la volta a la situació amb increments dels ingressos del 313,5% al maig, del 753,6% al juny, del 197,9% al juliol i del 75,9% a l’agost. Quant a la totalitat de les importacions, al setembre han caigut un 2% respecte del mateix mes de l’any anterior. Tot i això, l’acumulat és positiu en un 1,5% si es compara amb el 2017. En l’actual exercici s’han ingressat 160 milions d’euros per les taxes a les importacions. En el mateix període de temps, l’any passat s’havien acumulat 158,2 milions d’euros. Els ingressos per les importacions de begudes han crescut un 6,8% al setembre (712.963 euros) i per les de combustibles un 3,6% (3,9 milions).

Setge policial contra el tràfic il·legal de tabac a França

tracking