Exteriors

Ros lloa la lleialtat del Govern amb Espanya en el procés català

L’ambaixador espanyol destaca que la solució passa per fer política dintre de la legalitat vigent

Ros lloa la lleialtat del Govern amb Espanya en el procés catalàARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ambaixador d’Espanya al Principat assegura que el procés català “no ha d’afectar Andorra perquè és un altre país”, i admet que quan hi ha talls a les carreteres per les mobilitzacions de protesta, sí que hi ha afectació, i “lamento quan això passa, però en principi no hi hauria d’haver afectacions especials, i de fet crec que hem passat un 11 de setembre i un 1 d’octubre sense afectacions especials, la qual cosa és d’agrair”, manifesta Àngel Ros en declaracions a la ràdio del Diari. El representant espanyol reflexiona que el problema institucional que hi ha a Espanya, centrat en el procés a Catalunya, “espero i desitjo que l’acabem resolent i que sigui dintre del marc legal. Amb els canvis que calguin, però dintre del marc legal. Les constitucions són canviables, els estatuts són canviables, les lleis orgàniques són canviables, però evidentment dintre del funcionament jurídic ordinari d’un país”.

“FINESTRA D’ESPERANÇA”

Ros remarca que ha de ser possible solucionar el conflicte actual, “perquè tant si es cronifiqués la situació com si s’enquistés el problema català, no seria bo. Per tant hem de ser capaços, amb el diàleg dintre de la llei, de resoldre-ho”. I apunta que l’escenari polític actual és més favorable a desbloquejar l’enfrontament entre el govern espanyol i el català. “Ara hi ha un nivell de diàleg que fa uns mesos no hi era, i ara veus certa finestra d’esperança. Aquest problema s’ha de resoldre amb política dintre de la llei, no només amb jutjats, sinó fent política, però fent política dintre del marc legal”, insisteix.

Respecte a si considera correcte el posicionament del Govern andorrà sobre el procés, l’ambaixador espanyol subratlla que “hi ha hagut sempre una tradició de lleialtat, i de lleialtat entre els governs espanyol i andorrà sempre. No puc trobar cap exemple en el qual no hi hagi hagut una situació d’excel·lent relació i lleialtat del govern andorrà envers l’espanyol i de l’espanyol envers l’andorrà, i crec que així seguim”. I davant la pregunta de si pot repercutir econòmicament a Andor­ra per la interrelació que hi ha amb Catalu-nya i pel fet que el Govern no s’hagi pronunciat donant suport a l’independentisme, com en ocasions han demanat part dels residents catalans al país, Àngel Ros afirma que “entre països diferents i independents com són Espanya i Andorra és evident que hi ha d’haver respecte als processos interns de cada país, i el respecte a la legalitat i als marcs jurídics que cada país té envers l’altre”.

Ros assegura que dona per finalitzada l’etapa política després d’haver estat quasi 15 anys com a alcalde de Lleida i dos de diputat al parlament, i manifesta que “és una etapa tancada i en el meu cas potser va ser fins i tot una mica llarga”. El que manté de moment és la presidència dels socialistes de Catalunya, però afirma que “formalitzaré la renúncia pròximament, el que passa és que això és objecte d’una xerrada amb el primer secretari del partit, Miquel Iceta, i ho faré. Evidentment la meva voluntat i decisió és deixar la presidència molt a curt termini”, i estima que per mantenir aquest càrrec i el d’ambaixador a Andorra “crec que hi ha una incompatibilitat de facto per l’activitat diplomàtica i per la meva residència a Andorra”.

tracking