Economia

L'AGIA nega augments desmesurats del preu dels pisos de lloguer

El president de l’AGIA desmenteix que hi hagi casos en els quals s’ha demanat pagar fins a un 60% més per renovar el contracte

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Col·legi de Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardas, nega que s’exigeixin quantitats desproporcionades per renovar els contractes de lloguer. D’aquesta manera, el representant de l’organisme va respondre ahir a les afirmacions que va fer dijous el Raonador del Ciutadà, Marc Vila, que va manifestar que havia rebut queixes de llogaters que denunciaven abusos per part de propietaris, i que podien arribar a exigir fins a un 60% respecte al que estaven pagant fins ara.

En declaracions al Diari, Galobardas nega que el mercat dels arrendaments estigui marcat per l’especulació. “Pensem que això no té cap veracitat i ho podem negar rotundament”, afirma el màxim dirigent de l’AGIA, que creu que la quarantena de denúncies que ha rebut el Raonador del Ciutadà per apujades del lloguer de manera desproporcionada s’han de situar “en perspectiva”. Malgrat que admet que la quantitat és “important”, també demana tenir en consideració que enguany “s’han renovat milers de contractes”. “Si es produïssin aquests augments, estaríem parlant d’una superbombolla i seria molt preocupant”, avisa.

En tot cas, Galobardas veu bé que Vila hagi decidit obrir una investigació d’ofici per portar a les institucions un informe detallat sobre la problemàtica per accedir a l’habitatge. “Entenc que el Raonador està preocupat si rep 40 denúncies d’augments importants de lloguers, i trobo molt normal que vulgui investigar què passa”, expressa el president de l’AGIA, que al mateix temps demana no crear “alarmisme”. Assegura que des de l’associació vetllen perquè les condicions de renovació dels contractes s’adeqüin a la realitat.

Si bé des de l’AGIA tenen constància de “molt pocs casos” de possibles abusos, Galobardas admet que té la “percepció” que el cost dels lloguers “van pujant”. En tot cas, no s’atreveix a precisar una quantitat en espera de publicar l’informe que està elaborant el Col·legi d’immobiliaris sobre la situació real dels arrendaments.

RETARDS EN L’ESTUDI

L’anàlisi, que hauria de ser publicada aquesta tardor, ha anat patint retards a causa de les dificultats a l’hora de recopilar la informació per part de les institucions. Galobardas insisteix que els comuns poden aportar dades molt fiables, ja que són les institucions que recapten els impostos directes relacionats amb els lloguers, i “a través d’això podem arribar als preus reals”. Admet que han tingut “certes dificultats” a l’hora de demanar informació als comuns i que ara estan mirant de “convèncer-los” per tal de “prendre decisions correctes”. “Tenim un compromís de tirar endavant l’estudi i estem segurs que veurà la llum en un moment o altre”, destaca.

ORDINO-ARCALÍS TEM QUE ALGUNS TEMPORERS DESCARTIN VENIR

El director de l’estació Vallnord Ordino-Arcalís, Xabier Ajona, es mostra preocupat pel fet que aquest any hi hagi temporers que renunciïn venir a treballar per falta d’allotjament. En una entrevista al Diari, Ajona explica que ara estan rebent els currículums i que s’estan confirmant les places, “però es pot arribar a donar la situació de gent a la qual li podem confirmar la plaça i que després ens digui que no perquè no ha trobat on viure”. Tot i això, el mateix Ajona espera “no arribar a aquest extrem”. En tot cas, el dirigent assegura que “la realitat és que cada any és més complicat”. Destaca que si bé les estacions estan buscant alternatives per facilitar que els temporers trobin pis, “no es pot pretendre que això sigui una solució per a tot un país”. “Ens pot arribar a donar un pulmó, però tampoc és una solució definitiva”, relata. El director d’Ordino-Arcalís explica que hi ha països on es van prendre mesures per evitar una futura falta de personal a les estacions. En el cas de França, les regions van promocionar allotjaments reservats exclusivament per als treballadors temporers i que fins i tot als Estats Units, les mateixes empreses privades han pres la “iniciativa” per trobar una solució. Des de Vallnord Ordino-Arcalís, l’any passat es van llogar alguns apartaments per als treballadors, però aquest any no ho han pogut fer perquè els habitatges ja no estaven disponibles. Ajona alerta que en indrets on no s’han trobat solucions per accedir a l’habitatge, s’han donat casos en què estacions d’esquí no han pogut arribar a obrir tots els remuntadors perquè no disposaven de tot el personal necessari. Segons Ajona, seria el cas en alguns punts d’Àustria. Les estacions del Principat s’estan plantejant si duen a terme accions de manera conjunta.

L'AGIA nega augments desmesurats del preu dels pisos de lloguer

L'AGIA nega augments desmesurats del preu dels pisos de lloguer

tracking