Justícia

Isidre Molas renuncia a la plaça de magistrat al TC

La decisió està lligada en part per no inhibir-se en casos de BPA que implicaven Laplana

Isidre Molas renuncia a la plaça de magistrat al TC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El magistrat del Tribunal Constitucional (TC), Isidre Molas, va renunciar ahir al càrrec. L’alt tribunal va emetre un comunicat en què precisava que Molas va prendre la decisió, que ahir mateix va ser transmesa al síndic general, Vicenç Mateu, de manera “voluntària”. Molas, de 78 anys, va entrar a formar part del tribunal l’agost del 2014, i en va arribar a ser el president des del setembre del 2016 fins al mes passat, quan va ser rellevat per Dominique Rousseau.

Segons ha pogut saber el Diari, la renúncia de Molas es deu a problemes de salut i també al fet que no s’inhibís en cap dels múltiples casos de BPA que podien afectar l’exgestor de l’entitat, Pablo Laplana. La dona de Molas és tieta de l’exdirectiu de BPA, però l’expresident del TC només va defugir d’intervenir en les situacions en què el mateix Laplana firmava els recursos d’empara. No ho va fer a la resta, on Laplana no era un dels peticionaris, malgrat que l’exgestor s’hi pogués veure implicat de forma indirecta. El cas més polèmic va ser la no-inhibició en la decisió de retornar als Cierco els 38.000 documents confiscats en un registre judicial, ja que en aquests papers hi podia haver documentació del mateix Laplana.

Aquesta situació ha creat un clima irrespirable perquè s’estava plantejant la possibilitat de demanar l’anul·lació de totes les sentències del cas BPA en les quals Molas no es va inhibir. El fet que els altres tres membres del TC permetessin que Molas participés en la resta de decisions, ha deixat l’alt tribunal en una situació molt delicada.

UN MES PER ESCOLLIR EL RELLEU

Ara, el Consell General, que nomena dos dels quatre magistrats del TC, té un mes de termini per proposar un substitut de Molas, que havia estat designat per la mateixa cambra. Pel que fa als altres dos, un és proposat pel Copríncep episcopal, i l’altre, pel Copríncep francès. El grup parlamentari demòcrata, que és qui té majoria al Consell General, ha de buscar un candidat per rellevar Molas que generi consens entre tots els grups parlamentaris.

Fins ara, tots els candidats proposats per la cambra han obtingut la unanimitat de l’hemicicle i no s’han arribat a votar mai. El grup de la majoria buscarà un o més candidats, i després farà el sondeig amb la resta de forces parlamentàries. El càrrec té una durada de vuit anys i no és renovable.

tracking