x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Accés a l'habitatge

Lloguers entre 200 i 400 euros més cars

El Raonador del Ciutadà alerta que ha rebut algunes queixes sobre augments desproporcionats per renovar contractes d’arrendament
El Raonador del Ciutadà fa una crida a explicar els augments del preu del lloguer

El Raonador del Ciutadà fa una crida a explicar els augments del preu del lloguer

Vila elabora un informe sobre la dificultat d'accedir a l'habitatge

El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, durant la roda de premsa d'ahir al seu despatx.

Vila denuncia augments de lloguers de fins a 400 euros

El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, durant la roda de premsa d'ahir al seu despatx.

Elisenda Pallarés
Actualitzada 12/10/2018 a les 17:20
El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, afirma que ha rebut queixes per casos d’augments desproporcionats del preu del lloguer. Vila, que vetlla pels drets i les llibertats de la població davant de les administracions, va explicar ahir en una roda de premsa que s’estan donant situacions en què es demanen entre 200 i 400 euros més per renovar els contractes un cop n’acaba la durada, que és de cinc anys. El representant va dir que en aquestes situacions, l’augment més habitual oscil·la entre els 200 i 300 euros, però que també hi ha casos en què es pot arribar a exigir 400 euros més de cop.
El Raonador del Ciutadà, que ahir va anunciar que obrirà una investigació d’ofici per aportar a les institucions un informe detallat sobre la problemàtica per accedir a l’habitatge, va dir que fins a data d’avui ha rebut una quarantena de queixes sobre les dificultats per aconseguir un pis o per renovar els contractes, una xifra molt superior respecte a les cinc reclamacions que hi va haver durant tot el 2017. Vila va afirmar que les queixes fan referència a “augments de proporció molt importants” del preu del lloguer, així com apujades del cost de la calefacció “una mica poc justificades i poc justificables”. A més, el Raonador va alertar que hi ha ciutadans que han de canviar de casa “per força” perquè no poden fer front al preu que els fixen.


“ESTRÈS” I “MALESTAR”

Vila va alertar que els augments dels arrendaments, que poden arribar a ser un 60% superiors pel que fa al preu que s’estava pagant pel mateix habitatge, provoquen “estrès” i “malestar” a les persones que es troben en una situació de “pocs recursos”. “Hi ha una escassedat d’oferta a un preu que sigui proporcional al dels ingressos que tenen les persones”, va denunciar Vila, que també es va referir a les reclamacions que va rebre de Saetde, que va denunciar que alguns propietaris han arribat a exigir als temporers que avancin el lloguer de tota la temporada d’hivern per aconseguir allotjament. “Ho trobo un abús i una cosa completament terrible i que dona molt mal senyal si realment fos una qüestió general. Espero que sigui un fet puntual d’alguna immobiliària o propietat”, va expressar el Raonador.
Vila es va mostrar crític amb els terminis sobre l’impuls de la Llei Òmnibus que es va presentar al juny i que ha de facilitar l’accés als lloguers. Li és “difícil d’entendre” per quin motiu “es triga tant”, ja que es tracta de “mesures urgents”. Ara bé, Vila va dir que dona suport a aquesta mesura, malgrat que considera que cal anar més enllà i que cal buscar altres “eines” a part dels pisos socials, com per exemple, afavorir l’habitatge de protecció oficial o de lloguer protegit. En tot cas, Vila va assegurar que no li correspon a ell decidir quines altres accions s’han de tirar endavant, però va voler insistir que la problemàtica sobre l’accés a l’habitatge s’ha “d’atacar per tots els costats”. El Raonador del Ciutadà també va remarcar “l’esforç” del Govern per augmentar el nombre de pisos socials, ja que d’aquí a dos anys en gestionarà 52.

En la recepció de la festa nacional d’Espanya, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va criticar que “determinats grups parlamentaris” vulguin “demorar” l’aprovació de la Llei Òmnibus a través de la presentació d’esmenes a la totalitat. Espot espera aprovar el text abans que acabi l’any.

DEFENSA ELS PROPIETARIS
Vila va deixar clar que no tots els propietaris cometen pràctiques abusives i que “no cal criminalitzar tothom pel fet que hi hagi alguns casos amb augments excessius”. En el marc de la investigació que obrirà per copsar la problemàtica de l’habitatge, fa una crida no només a llogaters i temporers, sinó també als propietaris perquè aportin la seva visió, perquè “crec que hi ha una gran majoria que estan fent els lloguers d’una manera normalitzada”. L’estudi es podria presentar a principis del 2019.

 
CALENDARI
Trobada al novembre amb raonadors iberoamericans
Marc Vila va avançar ahir que Andorra acollirà a finals de novembre una reunió entre els diferents Raonadors iberoamericans. En concret, el certamen se celebrarà del 20 al 22 del mes que ve. Durant aquesta cita, els representants dels diferents països debatran sobre la situació actual d’accés a l’habitatge.
INVESTIGACIÓ
Reunions amb associacions i els comuns per tenir dades

En el marc de la investigació que vol obrir sobre la situació actual dels lloguers, el Raonador del Ciutadà es reunirà amb diferents associacions i amb els comuns per demanar si li poden facilitar dades o elements per precisar les seves aportacions. El representant va explicar que ja s’ha reunit amb el sector immobiliari.
Etiquetes
  • #21 La Perdiu
    (12/10/18 21:20)

    A quin es lloguen els locals de l'antic B&B Club a ATV senyor raonador?

    Respondre
  • #20 quim
    (12/10/18 18:48)

    Da son els Millors va dir..
    Estic fart d'aquest aires de grandesa que porteu alguns!!!!!! Us penseu que la gent que pateix aquest problema són morts de gana o que? són gent treballadora i amb molta més educació que molts de vosaltres! Amb més valors i més principis! Ja esta bé de fer-vos la hight society! que sou tots uns pagesos de poble mal educats. Q sou incapaços de posar-vos en la pell de la gent! Em moro de ganes de veure com marxa DA i se us acaba el xollo a tots! que tristes són els vostres vides en serio, que heu de venir aqui a escriure lo bé que us va la vida mentre els altres ens rebentem treballant! ja us arribarà!! tranquils...

    Respondre
  • #19 quim
    (12/10/18 18:41)

    Al Pas mola va dir..
    Mira guapo/a suposo que tu no tens fills que has de portar a l'escola no? ni cobres 1000 euros? ni surts a les 10 de la nit de treballar? Si a tu et sembla normal el que està passant em sembla perfecte, però pujar al pas a viure no és la solució. Em sembla que la solució passa per arreglar i regular aquest problema. No anar-nos a viure al pas. I per cert, això de venir a treballar a Andorra per viure i no se qué osties dius.... alguns no hem vingut, som d'aqui! així que més empatia i menys hipocrèsia! ja esta bé, que assobre haguem de lidiar amb gent que se'n enfot!

    Respondre
  • #18 Pere
    (12/10/18 16:59)

    Especular amb les coses bàsiques i de necessitat, hauria d'estat castigat o penat amb presó.

    Respondre
  • #17 Al Pas mola
    (12/10/18 16:12)

    Al PAs de la Casa tenim pisos a 400€, un paradis a Andorra, no se que ploreu, a Bcn la gent fa 100km per anar a treballar dos cops al dia,  el pas esta sols a 30 i pocs !!! Massa be us agrada viure, a Andorra veniu a trebalalr per viure, no al reves !!! 

    Respondre
  • #16 Parroquies Altes
    (12/10/18 16:09)

    La culpa no es de DA, i mensy del Sr.Espot ell es independent, tot es culpa dels llogaters que volen viure per sobre de les seves possibilitats, a les parroquies Altes tenim molts pisos de lloguer, al mig de la natura, a 25kms de la civilització, es que sols voleu viure a Andorra!! Pujeu a les parroquies altes, tenim Natura, esqui, 40minuts de carabana per anar a treballar, aixo es Vida,...

    Respondre
  • #15 Da son els Millors
    (12/10/18 16:05)

    DA son els Millors us queixeu per vici, Ransol esta ple de pisos buits, a les Bordes d Envalira tambe, a la Cortinada,... voleu viure tots la centre, Visca DA !!! Els MILLORS

    Respondre
  • #14 Continueu Votant a DA
    (12/10/18 15:43)

    La culpa es vostra, jo voto a DA, visc a un xalet amb jardi, i per mi tot es perfecte, que feu votant a DA si sou pobres??? Que espereu que us facin un xalet tambe??? Ja fant prou deixant nos que us lloguem un pis, sense inpostos al lloguer, de fora vindran a menjar nos els pastis, si no esteu contents al Alt Urgell teniu pisos o la proxima vegada no voteu DA.

    Respondre
  • #13 Clar que si, clar...
    (12/10/18 15:11)

    Però cap problema, la solució que ens dona aquest gran gent de DA es que si ets un dels "afortunats" que rebra una ajuda, govern ajudarà als propietaris a cobrar fins a 400 euros mensuals més per pis llogat (que podrien ser mes. sí). Gran ajuda, gràcies govern.

    Respondre
  • #12 Jhon
    (12/10/18 14:49)

    Doncs a de tindre molt estudia el raonador del ciutadà per adornarse ara dels preus dels lloguers. I ja ni en parlem dels abusos amb els temes de la calefacció. Lloguer per els núvols, abusos amb les calefaccions, i sous que fan penar. Haurem de marxar del nostre propi país!!!! Gràcies Andorrans de Primera.

    Respondre
Veure’n més
21
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts