Accés a l'habitatge

Vila denuncia augments de lloguers de fins a 400 euros

El Raonador del Ciutadà alerta que ha rebut algunes queixes sobre augments desproporcionats per renovar contractes d’arrendament

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, afirma que ha rebut queixes per casos d’augments desproporcionats del preu del lloguer. Vila, que vetlla pels drets i les llibertats de la població davant de les administracions, va explicar ahir en una roda de premsa que s’estan donant situacions en què es demanen entre 200 i 400 euros més per renovar els contractes un cop n’acaba la durada, que és de cinc anys. El representant va dir que en aquestes situacions, l’augment més habitual oscil·la entre els 200 i 300 euros, però que també hi ha casos en què es pot arribar a exigir 400 euros més de cop.

El Raonador del Ciutadà, que ahir va anunciar que obrirà una investigació d’ofici per aportar a les institucions un informe detallat sobre la problemàtica per accedir a l’habitatge, va dir que fins a data d’avui ha rebut una quarantena de queixes sobre les dificultats per aconseguir un pis o per renovar els contractes, una xifra molt superior respecte a les cinc reclamacions que hi va haver durant tot el 2017. Vila va afirmar que les queixes fan referència a “augments de proporció molt importants” del preu del lloguer, així com apujades del cost de la calefacció “una mica poc justificades i poc justificables”. A més, el Raonador va alertar que hi ha ciutadans que han de canviar de casa “per força” perquè no poden fer front al preu que els fixen.

“ESTRÈS” I “MALESTAR”

Vila va alertar que els augments dels arrendaments, que poden arribar a ser un 60% superiors pel que fa al preu que s’estava pagant pel mateix habitatge, provoquen “estrès” i “malestar” a les persones que es troben en una situació de “pocs recursos”. “Hi ha una escassedat d’oferta a un preu que sigui proporcional al dels ingressos que tenen les persones”, va denunciar Vila, que també es va referir a les reclamacions que va rebre de Saetde, que va denunciar que alguns propietaris han arribat a exigir als temporers que avancin el lloguer de tota la temporada d’hivern per aconseguir allotjament. “Ho trobo un abús i una cosa completament terrible i que dona molt mal senyal si realment fos una qüestió general. Espero que sigui un fet puntual d’alguna immobiliària o propietat”, va expressar el Raonador.

Vila es va mostrar crític amb els terminis sobre l’impuls de la Llei Òmnibus que es va presentar al juny i que ha de facilitar l’accés als lloguers. Li és “difícil d’entendre” per quin motiu “es triga tant”, ja que es tracta de “mesures urgents”. Ara bé, Vila va dir que dona suport a aquesta mesura, malgrat que considera que cal anar més enllà i que cal buscar altres “eines” a part dels pisos socials, com per exemple, afavorir l’habitatge de protecció oficial o de lloguer protegit. En tot cas, Vila va assegurar que no li correspon a ell decidir quines altres accions s’han de tirar endavant, però va voler insistir que la problemàtica sobre l’accés a l’habitatge s’ha “d’atacar per tots els costats”. El Raonador del Ciutadà també va remarcar “l’esforç” del Govern per augmentar el nombre de pisos socials, ja que d’aquí a dos anys en gestionarà 52.

En la recepció de la festa nacional d’Espanya, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va criticar que “determinats grups parlamentaris” vulguin “demorar” l’aprovació de la Llei Òmnibus a través de la presentació d’esmenes a la totalitat. Espot espera aprovar el text abans que acabi l’any.

DEFENSA ELS PROPIETARIS

Vila va deixar clar que no tots els propietaris cometen pràctiques abusives i que “no cal criminalitzar tothom pel fet que hi hagi alguns casos amb augments excessius”. En el marc de la investigació que obrirà per copsar la problemàtica de l’habitatge, fa una crida no només a llogaters i temporers, sinó també als propietaris perquè aportin la seva visió, perquè “crec que hi ha una gran majoria que estan fent els lloguers d’una manera normalitzada”. L’estudi es podria presentar a principis del 2019.

CALENDARI

Trobada al novembre amb raonadors iberoamericans Marc Vila va avançar ahir que Andorra acollirà a finals de novembre una reunió entre els diferents Raonadors iberoamericans. En concret, el certamen se celebrarà del 20 al 22 del mes que ve. Durant aquesta cita, els representants dels diferents països debatran sobre la situació actual d’accés a l’habitatge.

INVESTIGACIÓ

Reunions amb associacions i els comuns per tenir dades En el marc de la investigació que vol obrir sobre la situació actual dels lloguers, el Raonador del Ciutadà es reunirà amb diferents associacions i amb els comuns per demanar si li poden facilitar dades o elements per precisar les seves aportacions. El representant va explicar que ja s’ha reunit amb el sector immobiliari.

Vila denuncia augments de lloguers de fins a 400 euros

tracking